La primera setmana en fase 1: més gent als carrers i una reactivació econòmica parcial

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Ajuntament

Des de l’entrada en vigor de la fase 1 de desescalada el dilluns passat, Sant Cugat ha recuperat molta vida al carrer. Les imatges més simbòliques són, segurament, les de les terrasses dels bars plenes i també les cues a les geladeries. Mentre la ciutadania pren una mica d’aire tot i que la pandèmia segueix ben present a les nostres vides, el teixit econòmic i comercial de la ciutat segueix lluny dels nivells de la primera quinzena de març. Amb 10.235 Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTOs) que han afectat a més de 89.000 persones a nivell comarcal, segons les dades de Comissions Obreres, i la incertesa de si es podran recuperar tots els llocs de treball i en quines condicions, la fase 1 esdevé un miratge i es pot convertir en un malson si hi ha un rebrot de COVID-19.

“Qui arriba a un 50% de la facturació habitual pot sentir-se privilegiatˮ, valora Carles Palahí, de l’Associació de Comerciants Centre-Vila, “la majoria ni calculem el que hem perdut, fixem la mirada endavantˮ. Però les entitats petites ho tenen difícil i lamenta que molts dels ajuts anunciats per l’Ajuntament encara no han arribat i que tampoc s’ha començat a implementar la campanya de foment del comerç de proximitat anunciada per la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació i Empresa, Elena Vila.

Palahí diu que el comerç ho té complicat per demanar crèdit però que tampoc troba grans solucions amb els ajuts rebuts. Considera que cal més recursos en la mediació de lloguers per evitar que se saturi i que s’ha de concretar ja com serà el suport al pagament de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Però reconeix que no tot s’ha de basar en ajudes, sinó que el que cal és recuperar visibilitat i, així i tot, serà difícil tornar als nivells de facturació de febrer i març.

“Ens demanen que ens adaptem al món digital però nosaltres vivim de la gent que passa pel carrer; primer hem d’arribar a port i després veure quines adaptacions femˮ, valora, tot reivindicant que més que adaptacions digitals o anuncis de mesures de suport que poden trigar-se a aplicar i tramitar el que cal és iniciar ja una campanya que animi la ciutadania a consumir. Per això és l’únic dels comerciants consultat per a aquest article que defensa l’anella verda –que posteriorment s’ha complementat amb 29 noves zones de càrrega i descàrrega–: “Permet que la gent passegi pel centre i vegi els nostres aparadors i cal avançar perquè no sigui provisional ja que els carrers Francesc Moragas i Rius i Taulet ens parteixen el centre en dos; però per transformar-ho cal invertir bé amb aparcaments a les afores, que no poden ser de terra i han d’estar ben connectats.ˮ

Toni Gual, president de l’Associació de Comerciants del barri del Monestir, fa una mirada totalment diferent: “L’Ajuntament aprofita la situació per posar més pressió al vehicle privat però abans caldria millorar l’autobús, tenir un servei de bicing i de lloguer de motos i cotxes. On s’ha proposat l’anella verda és una zona que ja té molta pressió. Hi ha coses que no s’haurien d’haver tocatˮ.

En aquesta primera setmana de fase 1, l’avinguda Cerdanyola no ha viscut grans canvis perquè la majoria de comerços són de productes bàsics i han restat oberts durant tot el confinament. Sí han obert de nou algunes terrasses però amb una confusió: “Com només es poden instal·lar el 50% de les taules, l’Ajuntament havia dit que facilitaria l’ampliació de les terrasses per poder-les posar totes garantint la distància entre elles, però al barri no s’ha acceptat cap sol·licitudˮ. Tot i això, celebra que la taxa per ocupació de la via pública hagi quedat reduïda al 75% i també fa una crida a la ciutadania: “La taula no és de tothom sinó d’una persona que paga un cànon i que té molta pressió per complir els protocols. Així que no pots estar-ho dues hores amb una cervesa perquè sinó els bars hauran de cobrar un plus molt elevat per consumir en la terrassa o implantar-hi la consumició mínimaˮ.

L’altra novetat a l’avinguda Cerdanyola ha estat l’arribada del mercat dels dijous, que ha tornat a obrir amb totes les parades però distribuïdes entre la plaça d’Octavià, l’entorn del Monestir, la rambla del Celler i el carrer de la Creu i l’avinguda Cerdanyola. Per a Gual s’hauria d’haver optat per tenir el mercadet amb un 25% de les parades fins arribar a un acord. També denuncia que algunes parades tapaven les façanes i aparadors de botigues. “Al barri hagués sigut molt més interessant posar-les a la plaça d’en Coll o a l’avinguda Torreblancaˮ, valora.

Sant Cugat Comerç, conjuntament amb Sant Cugat Empresarial, van emetre un comunicat en contra de l’anella verda, considerant que la mesura no és positiva per al comerç i que, a més, es pren en un moment molt complex per al sector. Tal com va explicar Jesús Carballo, gerent de Sant Cugat Comerç, a aquest mitjà quan Sant Cugat va entrar a la fase 0 avançada, la reobertura dels comerços era necessària perquè resultava insostenible mantenir les despeses fixes.

Aida Fernández, presidenta de l’entitat, explica que, tot i les dificultats d’adaptació als protocols, els comerciants tenien ganes d’obrir i els clients han respost en conseqüència. Considera que tant al comerç com a la restauració es respecten les mesures de seguretat. Ara bé, la facturació encara és lluny d’arribar als nivells de febrer i per això aposta per seguir treballant i reinventar-se per arribar als clients a domicili o amb altres fórmules.

“L’esperada fase 1 ha permès que algun comerç i petita i mitjana empresa es reincorporés a l’activitat però de manera desigual perquè tot i que hi ha gent que ha apostat per obrir però també hi ha moltes empreses que encara no ho ha fet i aquesta és la potencial preocupacióˮ, explica Joan Franquesa, president de Sant Cugat Empresarial, “hi ha moltes empreses que mantenen l’ERTO o que l’han reduït però la majoria d’empreses no estan a ple rendimentˮ. Per a moltes empreses sense un desconfinament total serà impossible recuperar l’activitat anterior a l’estat d’alarma.

En una enquesta, Sant Cugat Empresarial ha constatat que un 68% de les companyies han vist reduïda la seva productivitat durant la crisi sanitària mentre un 23% han tingut una facturació nul·la. Un 28,1% de les empreses han aturat l’activitat durant el confinament i de les restants el 60% han implementat el teletreball. Saber quantes d’aquestes companyies podran tornar a obrir i en quines condicions és hores d’ara molt difícil de saber. Per això, sobre l’anella verda, Franquesa defensa que no és necessàriament una mesura equivocada però que arriba en un moment en què hi ha massa incerteses sobre la taula.

La tinenta d’alcaldia diu que la fase 1 permet reactivar gradualment l’activitat comercial però reconeixent que cal una adaptació del teixit. La reobertura sense cita prèvia dels comerços de menys de 400 metres quadrats i la tornada del mercadet dels dijous amb la possibilitat d’instal·lar el 100% de les parades tot i que redistribuïdes per garantir les distàncies de seguretat són exemples de bones notícies tot i les dificultats de la desescalada. Vila defensa que el mercadet s’ha celebrat sense incidències ni problemes tot i que no descarta poder polir detalls i reubicar algunes parades de cara a edicions següents.

El govern preveu activar en dues setmanes una línia d’ajuts directes a comerciants i microempreses que complementin els d’altres administracions. Alhora, avança que la presentació del Pla de reactivació econòmica, on es concretarà la campanya de promoció del comerç així com altres mesures a llarg termini, a principis de la fase 2. Sobre l’anella verda, Vila recorda que es tracta d’una prova pilot que es pot revertir però que pretén ser positiva per al comerç en permetre més zones de passeig sense tallar la circulació, només reduint-ne els carrils.

Més enllà de l’economia

La fase 1 també ha permès la reobertura dels museus i els centres expositius de la ciutat. Tot i que el dimarts es va iniciar l’obertura dels espais municipals ajustant-se a les limitacions marcades per la pandèmia, ara s’han hagut de tancar de nou durant uns dies fins poder acabar-se d’adequar les condicions. Quan es puguin reobrir, als centres públics s’hi podrà veure:

- A la sala d’exposicions de la Casa de Cultura, el projecte “Inspiradores” de la santcugatenca Marta Ballvé. Fins el 20 de juny.

- Al Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani hi ha els darrers mesos de “Cent anys de tapís a Sant Cugat”, una exposició comissariada per Pilar Parcerisas.

- El Centre d’Art Maristany reobre amb dues noves . D’una banda, a l’espai Lleixes es pot visitar fins al 27 de juny “Rostres” de l’artista santcugatenca Núria Lladó, una exposició seleccionada a la convocatòria Les Lleixes del CAM. D’altra banda, al mateix Centre d’Art Maristany es podrà visitar una selecció de fotografies de la sèrie “El Passeig solitari” (1998) de Pere Formiguera i “Sant Cugat del Vallès”(2000) d’Humberto Rivas.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article