La reobertura parcial del comerç manté l’interrogant sobre la seva supervivència

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual i Ajuntament de Sant Cugat

Després de dos mesos amb la botiga tancada, Josep Oliver va atendre la primera visita amb cita prèvia aquest dilluns. Autònom i únic treballador de la Matalasseria del Monestir, ha hagut d’assegurar-se del compliment de les mesures de seguretat –aforament, mascareta, gel desinfectant...– però també anar un pas més enllà: “La gent vol provar els matalassos i això suposa haver de posar-hi fundes d’un sol ús, una despesa nova que se suma a les fixes que no han marxat: el lloguer, la quota d’autònim...ˮ

Tot i que sí va rebre l’ajut de l’Estat per als autònoms, aquest es queda curt. Amb un coixí econòmic suficient, encara no ha tramitat cap altre ajut ni ha negociat una moratòria en el lloguer però amb el dubte de quant de temps li durarà una facturació clarament reduïda. “No és el mateix poder fer una o dues visites al dia que tenir la botiga oberta amb normalitat però tot i així aquest és un producte que es ven perquè si algú que en necessita no l’ha pogut comprar durant la quarantena, ho faran a partir d’araˮ, explica, “a no ser que l’hagin comprat per Amazon, que té tots els privilegis del mónˮ.

A la Taverna de Cal Temerari no poden vendre a posteriori els àpats que no han servit des que el 13 de març van decidir tancar. “Excepte en les dues setmanes de confinament estricte, hauríem pogut fer menjar per endur però no teníem les mesures suficients per garantir la seguretat de les treballadoresˮ, explica, “ara sí i per això hem començat a sortir de l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) de forma gradual: les sis sòcies ara fem un terç de la jornadaˮ.

Negociant amb l’associació que gestiona Cal Temerari, i aquesta alhora amb la propietat de la casa, han aconseguit no pagar el lloguer de març i abril però amb el compromís de tornar a fer-ho el més aviat possible. Després d’una segona quinzena de març una mica caòtica i carregada de burocràcia per tramitar l’ERTO i renegociar les despeses, ara serveixen àpats per endur publicitant-ho via xarxes i havent-se d’adaptar a una pràctica que mai havien fet.

La botiga de bicicletes Vaic, per la seva banda, va comunicar a finals d’abril que mantenia el taller a domicili, que oferia bicicletes elèctriques plegable gratuïtes –amb una fiança de 150 euros– durant l’estat d’alarma i que va preparar un sorteig de 500 euros per gastar en la botiga, el resultat del qual es donarà a conèixer quan acabi l’estat d’alarma. Unes accions que van en la línia de reivindicar alternatives socialment i ambiental rellevants per sortir progressivament del confinament.

Però tots els establiments es troben en un marc d’incertesa. No saben quant de temps s’allargarà la fase 0 i, per tant, quan podran recuperar més activitat de forma gradual. Encara menys saben quan podran tornar a treballar com abans de la COVID-19. Alhora, miren amb temor l’afectació econòmica general, que els pot suposar una davallada d’ingressos que, en alguns casos, pot suposar fins i tot tancaments.

Una mirada global

Jesús Carballo, gerent de Sant Cugat Comerç, explica que a finals de la setmana passada prop de 30 del comerços associats a l’entitat van reobrir les seves portes amb les limitacions de seguretat i amb cita prèvia. Amb el manteniment de Sant Cugat a la fase 0 no descarta que durant aquesta setmana se’n sumin més tot i que amb l’interrogant de quan es podrà fer una obertura total. L’obertura, ni que sigui parcial, és necessària perquè, diu, ja és insostenible mantenir les despeses.

Això suposarà tancaments? Carballo n’està segur però no pot facilitar cap dada ja que molts dels comerciants segurament intentaran obrir un temps per si remunten i, si no ho aconsegueixen, com a mínim liquidar l’estoc. Malgrat el panorama, considera que les línies d’actuació que segueixen les administracions són correctes i que, per tant, ara cal interpel·lar la ciutadania a fer un consum local.

Toni Gual, president de l’Associació de Comerciants del Barri del Monestir, reconeix que hi pot haver tancaments: “El comerç és adaptatiu així que si hi havia negocis apurats, a punt de jubilacions o amb un producte difícil de vendre, és fàcil que tanquin. És una mena de selecció natural com la que es dona quan hi ha canvis de consum o afectacions que alteren l’activitat, com ho hem viscut amb la vianantització de l’avinguda Cerdanyolaˮ.

El retorn gradual al barri del Monestir és més relatiu que a altres zones de la ciutat ja que bona part dels comerços romanien oberts durant les setmanes prèvies ja que són de productes essencials. “De la resta molts pocs es posaran en marxa perquè mentre com a gerent puguis tirar de l’ERTO, et garanteixes parar el cop ja que ningú et garanteix que si obres podràs mantenir els ingressosˮ, explica. Tot i així es mostra positiu en quant al retorn de l’activitat ja que creu que un cop es pugui sortir al carrer, la gent tornarà a consumir perquè, tot i l’increment de l’atur, molta seguirà cobrant el mateix. L’únic canvi transcendental, considera, serà l’aplicació de la distància social a l’activitat comercial.

Carles Palahí, de l’Associació de Comerciants Centre-Vila, explica que són pocs els associats que han pogut reprendre l’activitat i que és molt difícil fer balanços. Les perruqueries i cabines d’estètica estan a ple rendiment i amb l’agenda de cites prèvies plena. Lamenta que l’Ajuntament no els ha donat gaire recursos més enllà de cartells a imprimir on s’expliquen les mesures de seguretat. Descontent amb l’actuació municipal, denuncia que els carrers estan més bruts i sense recollida de cartons al vespre: “Els hi hem demanat que desinfectin les voreres i les àrees de vianantsˮ.

Per ara l’Ajuntament, explica la tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Ocupació i Empresa, Elena Vila, ha començat el repartiment de mascaretes i gel hidroalcohòlic entre els comerços. A més, per garantir el compliment de les distàncies de seguretat, ha instal·lat cartells informatius amb l’aforament dels carrers comercials del centre de la ciutat.

Intents de mantenir l’activitat en estat de latència

Mentre no es pugui reprendre l’activitat en el marc de la nova normalitat, Carballo defensa que cal fer el possible per evitar el tancament de comerços. És per això que Sant Cugat Comerç va posar a disposició de comerços associats i no associats la plataforma de servei a domicili Slow Shopping. Des de l’oferiment, hi ha hagut més de 45 altes de botigues santcugatenques. Paral·lelament molts comerços s’ajusten a les normes de seguretat per tornar ni que sigui parcialment a l’activitat: “A Sant Cugat Comerç podem garantir que tots els nostres associats compleixen les normes i que molts d’ells han acudit a formacions fetes per part de les patronalsˮ.

En la mateixa línia, l’entitat ha iniciat la campanya Visc aquí, compro aquí! amb què se sortegen 15 xecs regal de 20 euros per gastar en el seus comerços associats després del confinament. L’Ajuntament, explica Vila, també prepara una iniciativa similar tot i que en forma de vals de descompte que quedarien englobats dins d’una campanya de promoció del comerç local.

Mentrestant, per garantir la latència del comerç local, l’Ajuntament ha emprés mesures com ara un servei de mediació de lloguers que ha aconseguit arribar a 22 acords, l’assessorament de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa (OAE) per tramitar ERTOs i ajuts, el suport juridicolaboral a treballadors afectats per ERTOs i la contractació d’una consultoria externa per preparar un Pla de Reactivació Econòmica, recollit al paquet de 60 mesures anunciades pel govern tripartit.

Les darreres mesures anunciades per l’Ajuntament han estat la posada en marxa d’un servei d’assessorament en l’adequació dels establiments per complir les noves mesures de seguretat i un altre servei per optimitzar el consum d’energia elèctrica per a autònoms, empreses i comerços. Aquests dos serveis així com els explicats al paràgraf anterior es poden demanar a la OAE a través d’un formulari web.

Entre les mesures que estudia el consistori de la mà de la Taula d’Emergència Econòmica Local on hi participen les entitats comercials i empresarials de la ciutat –separades en dues comissions– hi ha la possibilitat de fer un ajust en els permisos de terrasses perquè ampliïn l’horari i l’ocupació de la via pública per permetre així més protecció sense grans pèrdues. “Cal treballar-ho de la mà de via pública i anar a cada establiment per veure les peculiaritats i alternativesˮ, explica la tinenta d’alcaldia.

Suports institucionals amb una mirada a més llarg termini

El paquet de 60 mesures per fer front a la COVID-19 inclou un increment de la partida destinada a la promoció econòmica. Encara no es coneix la xifra exacta perquè el pressupost del 2020 no ha estat aprovat però, segons Vila, es preveu que tot el paquet de mesures que afecten a l’àmbit econòmic serà de prop de 2 milions d’euros, 150.000 dels quals aniran destinats a la promoció del comerç.

El Pla de Reactivació Econòmica que encara està per elaborar inclourà accions ja anunciades com el suport a la digitalització del comerç, una mesura anunciada el passat 4 de maig i que consta d’una diagnosi de l’estat del negoci des d’un punt de vista digital per així preveure mesures per garantir un canal de venda en línia. Es fa a través d’una enquesta i es pot demanar també a l’OAE. En el Pla també s’incorporaran accions com la campanya de promoció del comerç i els vals de descompte explicats anteriorment.

Vila diu que també estudiaran la possibilitat de condonar alguns impostos, taxes i preus públics més enllà de la moratòria que ja s’hi aplica. A falta d’estudiar qui es podrà acollir i si en tots els casos en condona o s’opta per la reducció, diu que la taxa de residus i la d’ocupació de la via pública seran les primeres a condonar-se mentre que l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) és més complicat. “Fem un estudi que esperem tenir enllestit aviatˮ, explica.

El grup municipal de Junts per Sant Cugat ha demanat evitar les subvencions en totes aquelles despeses que es puguin reduir als comerços i empreses amb la moratòria i condonació d’impostos. També proposen instar altres cobradors com bancs, propietaris de locals i altres administracions a fer condonacions i, si no les apliquen, fer-los pagar una taxa COVID-19. Són mesures que s’emmarquen en una proposta de modificació de mesures anunciades i en dues mocions (una sobre un pacte de ciutat i una altra sobre mesures econòmiques) que s’havien de debatre al Ple de dilluns però que han quedat retirades per debatre-les en el marc de les comissions informatives especials que s’han d’aprovar el Ple.

També s’estudia una línia d’ajuts directes en forma de subvencions així com la possibilitat de llençar avals i microcrèdits municipals. El grup de Ciutadans presentarà al Ple de dilluns una moció en aquest sentit, proposant destinar-hi dos milions d’euros, però Vila va explicar aquesta proposta a elCugatenc abans que els taronja ho fessin públic. “Fer d’avaladors no és possible tècnicament però sembla que els microcrèdits són més aplicables, tot i que tenim dificultats com a administracióˮ, argumenta.

Tot plegat ha de servir per evitar una descomposició del teixit econòmic local i, en conseqüència, per evitar la destrucció de llocs de treball. Hores d’ara l’atur ha tingut un increment considerable a la ciutat, passant d’un 6,24% (2.673 persones) al febrer a un 7,61% (3.188 persones) a l’abril, un creixement que no comptabilitza les persones afectades per ERTOs.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article