L’Ajuntament celebrarà un Ple extraordinari per modificar el pressupost davant la COVID-19

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament de Sant Cugat

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha anunciat que durant els propers dies es convocarà un Ple extraordinari per aprovar una modificació pressupostària dels comptes vigents (2019) per incorporar el romanent de tresoreria i prendre accions davant l’emergència sanitària. Això suposarà una injecció de prop de tres milions d’euros per a la causa mentre es prepara l’aprovació del pressupost del 2020, que es veurà també condicionat per la situació econòmica derivada de la COVID-19.

L’anunci, fet en la roda de premsa de valoració del primer mes de confinament, suposa l’inici de la concreció en forma de partides pressupostàries de moltes de les accions de suport que ja s’han pres des de la institució per així donar-los continuïtat. Ingla no ha pogut concretar quina ha estat la despesa total de les mesures d’urgència que s’han pres durant les darreres setmanes.

L’aturada de l’activitat econòmica necessària des d’un punt de vista mèdic és un repte econòmic que justifica la posada en marxa de la Comissió d’Emergència Econòmica Local a proposta de Sant Cugat Comerç i Sant Cugat Empresarial i la consolidació de mesures com l’ajornament de pagament d’impostos i taxes, el no cobrament dels serveis que no es poden prestar i la moratòria dels lloguers de Promusa –amb la condonació del 50% a les persones en situació de vulnerabilitat. L'Ajuntament anuncia l'ajornament de les següents taxes i tributs:

- Impost de Vehicles de transmissió mecànica IVTM (s’amplia fins al 5 de maig)

- 1a fracció de la Taxes mercat municipal (s’amplia fins al 2 de juny)

- Cobraments de les Escoles bressol: s’ajorna els pagaments fins al 20 de maig

- Recollida residus comercials (s’amplia fins al 20 de maig)

- Preu públic casal jovent centre obert (s’amplia fins al 20 de maig)

- Servei atenció domiciliària: s’ajornen els pagaments fins al 2 de juny

- Tallers Triangle i Escola de Música: s’ajornen els pagaments fins al 20 de maig

- Servei acollida pisos socials: els pagaments de desembre i de gener s’endarrereixen fins al 20 de maig. El pagament de febrer fins al 2 de juny

- Cancel·lació de la part proporcional de les taxes i preus públics dels serveis que s'han deixat de prestar

“L’Ajuntament destinarà els recursos necessaris per fer suport a les persones més afectadesˮ, defensa l’alcaldessa, que reconeix que la incidència econòmica davant la davallada d’ingressos del comerç i de les empreses i l’aplicació d’Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) és important. Reconeix, però, que moltes de les mesures de suport han de passar necessàriament per tràmits burocràtics que, tot i que s’han intentat simplificar, són feixucs. Per això recorda que l’Oficina d’Atenció a l’Empresa (OAE) és al servei de qui ho necessiti.

Davant el seguit de propostes que ha presentat l’oposició –cinc documents (1, 2, 3, 4 i 5) de Junts per Sant Cugat i un anunci de propostes de Ciutadans– així com altres entitats, Ingla defensa que cal avançar units i que, per això, presentaran un paquet d’actuacions que es derivaran de les accions ja empreses per l’Ajuntament i de les propostes rebudes.

Atenció especial a les residències

En la valoració del primer mes de confinament, Ingla ha dedicat bona part de la intervenció a explicar la situació de les residències de gent gran i de persones amb diversitat funcional. Actualment la xifra de morts ascendeix a 58 –fa una setmana n’eren 33– però defensa que no hi ha cap residència col·lapsada.

L’Ajuntament ha fet suport amb la distribució de material sanitari, amb l’habilitació d’un càtering per a aquells centres que no han pogut mantenir oberta la cuina i amb una reunió setmanal amb les direccions dels centres, a més del contacte diari per fer seguiment de l’afectació de la COVID-19. La coordinació sanitària, però, depèn del CAP, que ha prioritzat l’ús de tests PCR i no els que l’Ajuntament va rebre de la Diputació i que s’havien reservat per a aquest propòsit.

La situació i el suport és similar a tots els tipus de residència però reconeix que la mortalitat és més elevada a les de gent gran. Amb la desinfecció setmanal amb recursos municipals i de les residències, explica Ingla, l’Ajuntament no ha tornat a demanar suport a la Delegació del Govern ni específicament a la Unitat Militar d’Emergències (UME), l’actuació de la qual sí va ser precisada pel grup del qual depèn la residència Amma: “L’Ajuntament té la situació controlada amb recursos propisˮ.

Per ara no s’ha produït cap trasllat de persones grans malaltes a clíniques de mútues de treball ni de persones sanes a hotels tot i que és un dispositiu que, defensa l’alcaldia, està preparat per quan calgui aplicar-lo. També explica que han estat poques les famílies que han demanat traslladar els seus familiars a casa. “Hem detectat l’angoixa d’algunes famílies per la manca d’informació i per això hem creat un canal de contacte amb elles des de l’Ajuntament per fer suport a les residències que tenen menys recursosˮ, diu, “ara també hem creat un canal de Telegram per informar tota la ciutadaniaˮ.

Reforç al tanatori i control del confinament

183 persones que han perdut la vida han passat pel tanatori, de les quals, diu Ingla, 130 són víctimes mortals de la COVID-19. Com el crematori no pot fer front a un increment de morts d’aquesta magnitud, l’Ajuntament ha hagut d’instal·lar dos contenidors frigorífics per evitar el col·lapse del tanatori i del crematori.

Si bé, aquesta no és la xifra de santcugatencs morts ja que moltes de les víctimes que han anat a parar al tanatori de la ciutat provenen de l’Hospital General de Catalunya, que acull pacients d’altres indrets del país. L’alcaldessa diu que les xifres correctes són les que facilita el Departament de Salut, que hores d’ara només fa públics els resultats de les proves (344 positius i 432 negatius a la ciutat).

Davant una situació encara molt complexa, l’Ajuntament manté el control del confinament al carrer. Si divendres es va informar que durant la setmana anterior s’havien interposat 81 denúncies a persones acusades de saltar-se el confinament, suposant un total de 275; els darrers dies festius han suposat un repunt significatiu amb un total de 72 sancions que oscil·len entre els 100 i els 300 euros. “Vull fer un agraïment a tota la ciutadania i, especialment, als nens i les nenes, per les mostres de responsabilitat i solidaritatˮ, ha reivindicat l’alcaldessa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article