L’AMB congela el tribut metropolità i debat com fer-lo més equitatiu

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: D'arxiu de l'AMB

El Consell Metropolità celebrat aquest dimarts al migdia ha fet l’aprovació inicial de l’ordenança fiscal del tribut metropolità per al 2021, obrint així un període d’exposició pública de 30 dies en què es podran presentar al·legacions. Si no se’n presenta cap, es donarà per aprovada automàticament. La proposta ha tirat endavant amb el vot favorable dels grups de govern (PSC, En Comú Guanyem, ERC i Junts per Catalunya), a excepció de dos consellers de Junts, els santcugatencs Joan Puigdomènech i Cristina Paraira, que han optat pel vot contrari tot dient que no s’han corregit les principals mancances del càlcul del tribut.

La proposta aprovada de forma inicial preveu la congelació del tribut metropolità –mantenint el tipus impositiu en un 0,168%– tenint en compte la situació econòmica actual, una decisió que ha defensat el vicepresident executiu i alcalde de Cornellà, Antonio Balmón (PSC): “El tribut es congela per les circumstàncies, sinó creixeria un 5% cada any”. També ha anunciat que l’AMB demanarà un crèdit per fer les inversions previstes i treballarà una proposta de subvencions fiscals per a totes les persones no exemptes de l’impost que tinguin dificultats per afrontar-lo.

Segons l’informe de l’ordenança fiscal reguladora del tribut metropolità per al 2021, les primeres residències amb un valor cadastral inferior a 46.210,10 euros queden exemptes de pagar el tribut. Segons l’ordenança, també ho estan totes les primeres residències amb revisió cadastral entre el 2012 i 2019 que tenen un valor cadastral igual o inferior a 72.033,78 euros així com tot el barri de Gallecs de Montcada i Reixac. Alhora es manté la reducció del 60% de la quota íntegra per als usos residencials i la bonificació d’un 50% per a famílies nombroses amb menys de 30.000 euros d’ingressos anuals.

Segons Balmón, aquestes restriccions fan que moltes persones quedin exemptes de pagar el tribut i, alhora, que els que ho fan tinguin generalment quotes reduïdes. Assegura que l’impacte del tribut sobre el pressupost de l’AMB és d’un 20% aproximadament. A més, ha explicat que va ser un error vincular el pagament del tribut amb l’entrada dels municipis de la segona corona tarifària a la tarifa plana de transport l’any 2019 ja que els tribunals els han advertit que, seguint la llei de constitució de l’AMB així com l’ordenança que regula al tribut, aquest serveix per a finançar totes les activitats de l’entitat metropolitana.

Un dels punts significatius de l’ordenança fiscal per al 2021 és la incorporació d’unes modificacions del càlcul arran de les mancances detectades en el primer any d’aplicació als municipis de la segona corona. Davant les inequitats de càlcul entre municipis, de les quals Sant Cugat en sortia beneficiat optant pel càlcul baix entre els recollits a l’ordenança –ja que és l’únic municipi que en va presentar dos–, l’AMB va acompanyar els municipis per ajustar-se al càlcul emprat per Sant Cugat i, per tant, rebaixar la seva aportació.

La traducció de l’intent d’homogeneïtzació davant les inequitats intermunicipals va ser la creació d’una instrucció de la gerència de l’AMB en què s’especificava quins càlculs i dades havia de facilitar cada ajuntament dels municipis que van començar a aplicar el tribut al 2019 i que havien de seguir allò indicat a la disposició transitòria tercera de l’ordenança. Com el 2005 és l’any de referència d’aquesta disposició, els ajuntaments han de recuperar el valor dels immobles en aquest any o fer el càlcul en funció de les actualitzacions que hi ha hagut per als que no existien llavors. A partir d’aquest primer càlcul, han d’aplicar els coeficients d’increment cadastral anuals i el tipus d’interès de cada any fins arribar a l’actualitat.

La instrucció de gerència sobre com aplicar la disposició transitòria tercera esdevé un annex de l’ordenança que també queda incorporat a la proposta aprovada de forma inicial aquest dimarts. Per tant, el benefici que inicialment havia sigut exclusiu de Sant Cugat –o el perjudici de la resta de municipis, depèn de com es miri– s’intenta compensar d’aquesta manera.

Una modificació per venir

Tot i que la congelació i la instrucció de gerència ja suposen un canvi substancial de cara al 2021, totes les forces polítiques amb representació al Consell Metropolità consideren que encara cal aplicar més canvis en el càlcul perquè el tribut sigui realment equitatiu. Així ho han visibilitzat totes les forces polítiques que han votat en contra o s’han abstingut, tot i que algunes d’elles han agraït la tasca feta per intentar millorar el tribut durant el darrer any.

Pel trencament de la unitat del govern, és significatiu el vot contrari de Puigdomènech i Paraira, que van explicar el dilluns en una roda de premsa en què també va intervenir el regidor i extinent d’alcaldia d’Economia, Carles Brugarolas. Segons ell, el tribut es manté inherentment inequitatiu entre municipis i dins del municipi per les bases imposables diverses (el valor cadastral, que no és únic perquè les ponències d’actualització mai es fan de forma conjunta a tots els municipis) i els dos tipus de càlcul amb la retrocessió a l’any 2005.

“El que proposa l’AMB és en base a la instrucció de gerència, un canvi que ja s’ha aplicat al 2020”, argumenta Brugarolas, que tot i que no descarta poder agafar un altra base imposable –com la renda– diu que el que cal és preveure un coeficient corrector. El regidor considera que la taula de diàleg creada a nivell local arran d’una moció de la Plataforma No al Tribut Metropolità hauria d’haver servit per fer propostes abans de l’aprovació inicial d’aquest dimarts però, com no ha estat possible, considera que s’ha de seguir treballant per arribar a punts de consens.

En un sentit similar s’ha expressat Paraira al Consell Metropolità quan ha anunciat el vot diferencial dels dos consellers santcugatencs. Tot i la manca d’informació i el no reconeixement de bonificacions o rebaixes per als locals comercials, fets denunciats per Junts a nivell local, la consellera ha reconegut la tasca d’adaptació que ha intentat fer l’AMB però ha lamentat que les quotes “estan lluny de ser equitatives”.

En la votació d’aquest dimarts cap grup de l’oposició ha donat suport a la proposta de l’ordenança fiscal del tribut metropolità per al 2021 tot i que Ara Decidim Ripollet i Guanyem Badalona han optat per l’abstenció reconeixent les millores parcials aplicades arran de la instrucció de gerència però demanant tant la millora del càlcul com la concreció del pla d’inversions i proposant una incorporació progressiva al pagament a mesura que es millorin els serveis de transport als municipis de la segona corona metropolitana. La resta de grups (Barcelona pel canvi, Ciutadans, PP i Compromís i Acord per Torrelles) hi han votat en contra.

Marilén Barceló, consellera de Ciutadans, ha criticat que no s’ha tingut en compte la proposta del seu grup polític de no cobrar el tribut fins aconseguir un nou càlcul equitatiu. Ha dit que s’hauria d’haver rebaixat i ha avançat que presentaran al·legacions. En la mateixa línia s’ha expressat Eva Parera, de Barcelona pel Canvi, que ha dit que una congelació en temps de crisi és equivalent a una pujada del tribut. També Miguel Jurado, representant del PP, ha dit que l’AMB no ha aplicat cap modificació de les demanades pels populars.

L’únic grup que ha votat en contra però s’ha mostrat comprensiu amb els canvis del darrer any ha estat Compromís i Acord per Torrelles. El seu representant, Ignasi Llorente, ha dit que resten molts elements tangibles a corregir però, sobretot, ha demanat que els partits i els municipis no utilitzin el debat per tirar-se les culpes mútuament.

En conseqüència, només els grups de govern han defensat la proposta. A banda de Balmón, també hi ha intervingut Laura Campos, d’En Comú Guanyem, que defensa que s’ha treballat per corregir la inequitat i ha posat en valor la congelació per al 2021. Ha defensat que el tribut s’ajusta al marc legislatiu vigent i ha demanat coherència a la resta de forces polítiques per no crear falses expectatives a la ciutadania: “Hem de sumar esforços per un sistema fiscal més just i equitatiu”. Campos també ha dit que es prepara un estudi i calendarització d’inversions i de la possible incorporació de les targetes socials de transport per als municipis de la segona corona.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article