L’oposició critica la proposta pressupostària per no ajustar-se a la COVID-19

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Tant Junts per Sant Cugat com Ciutadans, els dos grups polítics de l’oposició, consideren que la proposta pressupostària del govern municipal per al 2020 arriba tard i sense ajustar-se a les necessitats sorgides per la COVID-19. El tripartit té tres dies per arribar a un acord si vol el seu vot favorable. Els primers per ara no han determinat el sentit del vot a l’espera de rebre una resposta a les propostes que han presentat com a resposta. Els segons ja han dit que, si res no canvia, el seu vot serà contrari. Tot i això, ERC-MES, PSC i CUP-PC tenen majoria absoluta per tirar endavant els comptes.

La gran crítica en comú és que la proposta del tripartit no s’ajusta a les necessitats sorgides arran de la COVID-19 tot i que arriba amb gairebé sis mesos de pressupost del 2019 prorrogat. A ulls dels dos grups de l’oposició, l’exercici del govern de mobilitzar part de romanent de tresoreria per finançar les mesures de resposta a la crisi econòmica i social és insuficient i caldria haver ajustat les bases del pressupost del 2020, que des d’un primer moment el tinent d’alcaldia d’Hisenda, Pere Soler, ha defensat que es pretenia alterar el mínim possible respecte al treball iniciat abans de la pandèmia.

El Ple de dilluns –18h., a porta tancada– servirà per fer l’aprovació inicial dels comptes, obrint així un període d’exposició pública en què es podran presentar al·legacions. Això situa l’aprovació definitiva del pressupost del 2020 al juliol. De forma paral·lela al debat pressupostari avançaran les comissions informatives especials creades arran de la crisi de la COVID-19, d’on també poden sorgir noves propostes que més endavant s’haurien d’incorporar als comptes a través de modificacions.

A continuació els principals posicionaments de cada partit de l’oposició.

Desbloquejar el superàvit per tenir més diners per a la COVID-19. Tot i que no entren a posar en dubte els ingressos previstos malgrat ser conscients que la crisi pot alterar la previsió, Junts per Sant Cugat insisteix que cal dedicar més diners per fer front a la COVID-19 –ara l’Ajuntament n’ha previst prop de 7 milions entre despeses i no ingressos–. Per això, d’una banda demanen que l’Ajuntament exigeixi al govern espanyol el desbloqueig del superàvit acumulat. D’altra, defensen que cal arribar a un gran pacte de ciutat que permeti mobilitzar recursos més enllà del pressupost municipal.

Endeutar-se en 6,5 milions. Per aconseguir més recursos Junts per Sant Cugat proposa incrementar l’endeutament amb un préstec de 6,5 milions. Tot i que les operacions d’endeutament només poden servir per fer inversions, el grup municipal defensa que es pot utilitzar l’endeutament per invertir en actius financers d’empreses públiques municipals i, a través d’aquesta participació en les empreses, crear una filial que serveixi per destinar aquests diners a polítiques socials. Dels 6,5 milions defensen que la majoria, més de 3 milions, han d’anar a fons estructurals d’entitats, és a dir, una mena de subvencions que figuren com a participació municipal, per tant, que l’Ajuntament passi a ser copromotor de les seves activitats a través de la filiar de l’empresa pública. Proposen destinar-hi també 2 milions al suport a l’activitat econòmica, mig milió a microcrèdits municipals i 250.000 euros a dos projectes: un centre logístic de biomassa i a canalitzacions d’aigua. Cal tenir en compte que una de les operacions clau del pressupost del tripartit és l’amortització de deute per un valor de prop de 4 milions d’euros.

12 mesos de govern però una proposta continuista. El grup municipal de Junts considera que el retard en l’aprovació del pressupost no està justificat perquè tampoc veuen un canvi substancial en el fons del pressupost. Per això la seva portaveu, Carmela Fortuny, ha dit en roda de premsa que potser no era necessari el canvi de govern si no s’inicien canvis de fons. Alhora, problematitzen aquesta percepció de no canvi perquè ara, consideren, calia justar molt els números per fer front a la pandèmia.

El dubte dels ingressos i falta d’ambició en les polítiques de resposta a la crisi. Tot i que no ha rebutjat la previsió d’ingressos feta pel govern, en resposta a aquest mitjà, el regidor Carles Brugarolas ha dit que és probable que no es compleixin les previsions d’ingrés d’impostos com l’ICIO, el IAE o les plusvàlues (IIVTNU). També veu dubtós l’ingrés de gairebé 6 milions d’euros per fer una ampliació de capital a Promusa que haurien de venir de la venda d’uns terrenys que, diu, encara no està lligada. Tot i això, considera que l’increment d’ingressos és coherent tenint en compte l’increment de l’IBI aprovat a principis d’any. Però més enllà dels ingressos, Brugarolas defensa que el que cal és determinar quin ús se’n fa, especialment per fer front a la COVID-19. En aquest setnit considera que les propostes del govern són insuficients i que s’ha trigat massa temps a obrir el debat amb l’oposició.

Desacord amb la previsió d’incrementar els ingressos. Tot i l’increment de l’IBI, el grup municipal de Ciutadans veu irreal l’increment general d’ingressos previst pel govern. Consideren que en una situació de crisi en què l’atur no para de créixer serà molt difícil recaptar el conjunt d’impostos i taxes previstes, alhora que els taronja aposten per l’exempció immediata d’alguns d’ells com ara la taxa d’ocupació de la via pública, que el govern té el compromís de condonar parcialment però encara no ha concretat en quins casos. Aquest és un dels motius pel qual el portaveu, Aldo Ciprian, ha anunciat el vot contrari de la seva formació.

Aturar el tribut metropolità. Tot i que no depèn de l’Ajuntament, Ciutadans proposa que no es cobri el tribut metropolità. Mentre l’Àrea Metropolitana no prengui aquesta decisió, proposen que l’Ajuntament pressuposti els 4,2 milions que ha de pagar la ciutadania santcugatenca per fer una transferència a l’AMB i així que no es giri el rebut als ciutadans santcugatencs, sinó que el pagament d’aquest any surti directament de l’erari públic municipal.

Despeses irreals i proposta de dotar una partida de 2 milions d’euros per a microcrèdits. El regidor Sergio Blázquez ha explicat en roda de premsa que el pressupost proposat pel govern incorpora partides sense sentit com ara 30.000 euros per a la Re-Volta i una partida de prop de 230.000 euros per a la Festa Major tot i haver-se cancel·lat. Ciutadans també demana treure o reduir partides com l’externalització de processos judicials, la instal·lació de gespa al camp de rugbi i les partides reservades als agermanaments. Per contra, demanen l’aturada d’algunes taxes i impostos així com la creació d’una partida de 2 milions d’euros per donar microcrèdits a PIMEs i autònoms.

Reforçar la despesa social. La regidora Munia Fernández-Jordán considera que la previsió de despesa social feta pel govern queda curta i, tot i compartir mesures com la mediació de lloguers o la partida de 400.000 euros per reforçar els ajuts de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ha dit que cal anar més enllà de la crisi habitacional per entendre la situació com una crisi vital. Això suposaria destinar més recursos per fer front a desnonaments, situacions d’emergència habitacional i fer suport a la classe mitjana. A més, Fernández-Jordán explica que no hi ha cap partida reservada per fer possible molts dels ajuts directes anunciats pel govern.

Continuisme. Com Junts, Ciutadans també considera que la proposta del tripartit és continuista. Veuen especialment problemàtic que Promusa segueixi sent determinant en la política d’habitatge i centrant-se només en les promocions públiques. Consideren que cal establir altres mecanismes que garanteixin a la ciutadania mantenir el seu habitatge actual. Alhora, també posen en dubte la previsió d’ingrés de 6 milions d’euros per la venda de terrenys per fer una ampliació de capital a l’empresa pública. En aquest sentit, també han criticat que se segueixin externalitzant els processos judicials.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article