L’oposició demana reduir impostos al debat de les ordenances fiscals

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Demà a les nou del matí se celebrarà un Ple extraordinari per a l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals del 2021. Junts per Sant Cugat ha renunciat a presentar-hi al·legacions tot argumentant que porten mesos fent propostes en el marc de la pandèmia i que moltes d’elles no han estat escoltades. Ciutadans demana reduir i, en alguns casos, eliminar impostos i taxes, una mirada que el govern no comparteix i que en alguns impostos no es pot aplicar tenint en compte que la modificació aplicable a partir de les al·legacions només pot afectar als punts modificats en l’aprovació inicial, feta el 27 d’octubre.

La proposta del govern preveu una reducció de les taxes de recollida de residus, de prestació de serveis als Mercats Municipals i d’ocupació de la via pública per l’afectació de la COVID-19 i d’altres fets imprevistos –el percentatge de rebaixa varia en funció de l’afectació–. També preveu que la subvenció de l’IBI per a famílies nombroses inclogui una tarifació social que suposi no bonificar-lo les famílies amb més de 50.000 euros d’ingrés anuals. Alhora, recull subvencions de l’IBI i bonificacions de l’ICIO en matèria ambiental.

Vam explicar la proposta del govern en detall després de la seva aprovació inicial a un Ple extraordinari a finals d’octubre. Llavors només els tres grups del govern van votar a favor de la proposta del marc d’ingressos per al 2021 mentre els dos grups de l’oposició es van posicionar en contra. Junts argumentava que no s’havien pres les mesures suficients per fer front a la crisi econòmica derivada de la COVID-19. Ciutadans també va votar en contra amb la mateixa mirada i demanant una rebaixa dels impostos.

Junts per Sant Cugat: sense al·legacions i amb crítica al govern

Sense presentar al·legacions. Junts per Sant Cugat ha emès un comunicat de posicionament davant el Ple extraordinari per debatre l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals en què explica que ha optat per no presentar al·legacions a la proposta municipal. “Des de la constatació de les dades que ja es van publicant, expressem un cop més la nostra alarma per el Govern Tripartit està conduint l’àmbit econòmic a l’Ajuntament”, apunten, “anunciem el nostre vot contrari a les ordenances fiscals de 2021 atès que no aporten pràcticament res per millorar les oportunitats de la ciutadania en aquesta etapa d’extrema dificultat ni es trobem inserides en una estratègia econòmic-financera consistent”. Tot i això, asseguren tenir la mà estesa per negociar els pressupostos i col·laborar en matèria econòmica durant el proper any.

Les ordenances no estan lligades al pressupost. A ulls del principal grup de l’oposició, la proposta del tripartit no té en compte com serà el pressupost del 2021, que encara no s’ha aprovat ni de manera inicial i definitiva: “Hauria estat molt convenient haver pogut tractar les ordenances fiscals en el marc d’una planificació econòmica, financera i pressupostària de la que malauradament no disposem”.

Petició de més accions per fer front a la crisi de la COVID-19. Junts també considera que el govern no ha fet prou davant la crisi sanitària i econòmica i diu que la xifra de 16 milions d’euros destinats a aquest propòsit no és certa perquè, entre d’altres, s’inclouen quatre milions per amortitzar deutes: “La realitat és que els recursos posats a disposició del teixit econòmic superen a penes el milió d’euros”. També consideren que si el 2020 acaba amb superàvit, serà una mala notícia perquè ho qualifiquen d’haver recaptat més que riquesa s’ha generat.

En aquest sentit, el grup municipal recorda algunes de les propostes que van fer durant la primera onada de la COVID-19 i també en el marc dels plens municipals, comissions informatives i les comissions informatives especials creades ad hoc. Entre altres coses, demanen mobilitzar recursos privats liderant un acord de ciutat ampli, anul·lar les taxes que ara el govern ha proposat reduir proporcionalment, la creació d’una taxa COVID-19 i reduir la càrrega fiscal a les empreses i persones amb més dificultats.

Altres crítiques al tripartit. Finalment, Junts també critica que el tripartit no té un pla i considera que hauria d’incrementar l’endeutament per fer front a les despeses vinculades amb la crisi, que consideren que serà un cop per al pressupost municipal i, sobretot, per al teixit econòmic: “Moltes petites empreses, petits negocis, comerços, bars i restaurants... no aguantaran una tercera o una quarta onada i seguirem perdent vitalitat i qualitat urbana als nostres municipis”.

Ciutadans: una bateria de propostes per reduir impostos i taxes

Reducció de l’IBI. Ciutadans demana que es rebaixi l’IBI un 5% i, alhora, que la subvenció sigui del 90% a per a rendes inferiors a 18.000 euros (ara es preveu a partir de 12.000). També proposen alterar els trams de les subvencions: d’un 50% entre 18.000 i 40.000 euros d’ingrés i del 25% entre 40.000 i 70.000.

Bonificació de l’IBI per la COVID-19. La segona proposta dels taronja és subvencionar l’IBI a les famílies que hagin vist disminuïts els seus ingressos en un 50% o més per la COVID-19. També proposen una subvenció del 50% als propietaris de locals comercials que demostrin que aquesta davallada també repercuteix sobre el llogater durant el 2021.

Reduir el gravamen de l’ICIO. El grup municipal de Ciutadans demana reduir el gravamen de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) d’un 4% a un 3,35%.

Reducció del IAE a comerços afectats per vianantitzacions. Per aquells comerços que hagin tingut obres de vianantització durant un mínim de quatre mesos proposen una reducció de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) d’un 50%. També demanen un canvi en els coeficients de les categories: 1a 2,5, 2a 2, 3a 1,5, 4a 1 i 5a 0,5.

Reducció de les plusvàlues. Passat d’un 75% a un 95% de bonificació de l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IVTNU o plusvàlua) per les transmissions de pares a fills de locals comercials que mantenen l’activitat. També proposen canviar els percentatges: 3,5% per als valors generats entre un i cinc anys, 3% als generats fins a 10 anys, 2,5% per als generats fins a 15 anys i 2% per als generats fins a 20 anys. També demanen l’eliminació del pagament d’interessos de demora en la sol·licitud de pròrroga de sis mesos.

No pagar les taxes de mercats, de terrasses i de serveis funeraris i altres canvis en taxes. Ciutadans proposa reduir un 100% la quota de la taxa de prestació de serveis als mercats i la d’ocupació de la via pública (terrasses), en aquesta segona flexibilitzant també les zones assignades i el número de taules. També demanen la reducció total de la taca per la prestació de serveis funeraris per a totes les defuncions del 2020. Proposen una reducció del 60% per a la taxa de recollida de residus i per a la de llicència d’activitats.

Reducció de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM). Una bonificació del mal-anomenat impost de circulació per a autònoms i PIMES que depenen del vehicle i l’eliminació de les àrees verdes d’aparcament són les dues propostes principals de Ciutadans en quant a l’IVTM i la mobilitat. També proposen que aquest impost es redueixi en un 30% a tots els trams establerts.

Disminució de la taxa de clavegueram i de residus. Finalment, Ciutadans proposa tornar la taxa de clavegueram als valors del 2019 i eliminar la taxa de residus per al 2021.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article