La marea groga de Delphi recorre Sant Cugat

per Xavier Boix

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Final de la manifestació davant l'Ajuntament. Foto: Xavier Boix

És dissabte pel migdia i la plantilla de Delphi de Sant Cugat crida a una nova mobilització. Feia temps que no reclamava un esforç a la nostra ciutat ni tampoc als seus treballadors. Però aquest cop és definitiu, potser és el darrer cop que ho faran com a treballadors de Delphi.

A les 12 del migdia, amb un sol de justícia i acompanyats de la batucada ja habitual en mobilitzacions laborals, comença a caminar per la carretera de Cerdanyola la marea groga de l’antiga Condiesel, després Lucas i finalment Delphi. Abillats amb samarretes grogues amb el lema “NO a la deslocalització, Delphi en lucha por un empleo digno” centenars de persones, encapçalades pels líders sindicals de CC.OO., UGT i FTC de la fàbrica, enfilaren cap al centre de Sant Cugat.

La manifestació, que es va desenvolupar sense cap incident, va durar dues hores degut al seu llarg recorregut, doncs va recórrer la zona de vianants de la ciutat passant pel Monestir, Quatre Cantons, Santa Maria, Martorell, Plaça Lluís Millet, Valldoreix, Sant Antoni fins arribar a la Rambla del Celler on va desembocar a l’ajuntament de Sant Cugat on la va rebre el tinent d’alcalde d’economia Carles Brugarolas i la regidora Joana Barbany en representació del govern local. Davant el consistori, el president del comitè d’empresa, Jose Antonio Morán, va ser l’encarregat de llegir el manifest final. Posteriorment, una delegació va mantenir una breu trobada amb els representants polítics de l’ajuntament.

La maquinària és dels que s’han deixat la vida a la fàbrica

Aquesta és una de les afirmacions que Morán va fer en la intervenció final davant l’ajuntament, “els terrenys, les naus, la maquinària és dels que s’han deixat la vida en aquesta planta i no poden especular amb ells”. També va adreçar-se a les administracions, a les que va agrair la implicació en el conflicte però alhora va reclamar que “evitin que la indústria marxi a països on es treballa sense drets a omplir-se les butxaques” i recordà que les darreres reformes laborals faciliten que les empreses poden acomiadar treballadors tenint beneficis econòmics.En la seva intervenció va afirmar que es pot solucionar el conflicte de forma positiva pels treballadors, “les nostres propostes defensen l’ocupació, les indemnitzacions són diner però això s’acaba i nosaltres volem feina i una feina digna per seguir mantenint les nostres famílies”. Va reclamar el recolzament de la gent per aconseguir els seus objectius i va fer un avís: “O Delphi atén les nostres peticions o tindrà un conflicte més gran, no permetrem que se’n vagi sense complir la responsabilitat social amb la ciutat i la plantilla”.

 

O Delphi atén les nostres peticions o tindrà un conflicte més gran, no permetrem que se’n vagi sense complir la responsabilitat social amb la ciutat i la plantilla

 

La resta de representants sindicals, acompanyats en tots els casos per dirigents territorials, també van valorar per elCugatenc la situació del conflicte laboral i la mobilització d’ahir. Antonio Martín, de FTC, valorà “molt negativament la situació, l’empresa està en una posició de força en les negociacions i dilata les reunions per treure a finals d’abril les cartes que deu tenir guardades a darrera hora, ara mateix hi ha poca cosa, estem esperant el pla de reindustrialització en el que hi ha moltes coses per lligar i una part molt important per negociar que és el pla social”. També van valorar molt positivament la mobilització, “molt massiva pel que fa a la presència de treballadors de planta i solidaritat de la gent”. De moment, hi ha unitat sindical davant el conflicte laboral. Per part d’UGT, el secretari general de la secció sindical, Esteban Rodríguez, la situació és “difícil perquè el termini córrer i el 29 acaba el període de consultes, però el comitè tenim una posició d’unitat total, es nota i Delphi ho està sentint”.

Imatges de la manifestació. Fotos: Xavier Boix

Presència política a la manifestació

A banda de ciutadans a títol individual, familiars i antics treballadors de la planta també s’hi van atansar representants polítics de la nostra ciutat a la manifestació d’ahir. Els màxims dirigents locals d’ERC, ICV-EUiA i PSC estaven a la mobilització. Fins i tot el diputat de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell, va fer acte de presència. També hi havia presència representants de Podem, sense representació al ple de l’Ajuntament.

Per part d’ERC, Noël Climent, vocal a Valldoreix, declarà a elCugatenc que “la situació és nefasta perquè l’empresa s’ha precipitat presentant l’ERO havent propostes de reindustrialització, d’aquesta forma les condicions estaran pactades i serà difícil que en treguin millors i el que necessitem és que hi hagi futur industrial per aquesta empresa històrica”. Pel que fa a la mobilització, tot i la importància d’aquesta, assumí que “estem en un moments en que s’ha de fer pedagogia i encara que tothom està en contra dels tancament costa molt que la gent es mogui i s’aliena dels problemes dels altres”. Pel que fa a la manca de presència de representants de CDC a la manifestació: “no els esperava”.

Roser Casamitjana d’ICV afirmà en les seves declaracions que “inicialment semblava que anava per bon camí però ara dubto que l’acord acabi bé pels treballadors, crec que l’empresa no ha complert amb els requisits previstos però la setmana que ve hi poden haver notícies noves i cal esperar a veure com acaba”. Sobre la manca de suport a la manifestació de CDC, afirmà que “crec que haurien de ser-hi per donar suport moral, com a mínim”.

Pere Soler, regidor del PSC, que com a la resta de partits també acompanyaven altres regidors de poblacions veïnes, ens va atendre per afirmar que “és una bona mobilització com a toc d’atenció per posar sobre el mapa la problemàtica de Delphi, molt bé el paper d’una part de l’oposició i trobo a faltar la dreta de l’ajuntament i sobretot el govern local”. Pel que fa a la situació de la planta “sempre que hi ha pèrdua de llocs de treball no pot ser positiu, s’ha d’intentar que siguin els menys possibles i recordar que hi ha també el conflicte de Ferrovial dins l’empresa”.

Carles Brugarolas recordà davant els mitjans que l’Ajuntament vol un horitzó de futur industrial a Sant Cugat i “cal que Delphi sigui flexible”. Pel que fa a la presència a la manifestació, a pregunta d’elCugatenc, Brugarolas respongué que “feia molt temps que treballaven per garantir el futur de la plantilla i sempre hem estat al costat dels treballadors”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article