Un matí al Mercat Vell

per Anònim (no verificat)

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Parada de fruita i verdura al mercat de Pere San. Foto: Jordi Pascual

Miquel Margalef i Jordi Pascual

Proveïts amb el carret de compra com si aquest fos l’equip d’un autèntic detectiu, els santcugatencs fan les primeres passes a l’interior del remodelat Mercat Vell amb els ulls ben oberts i investigant, amb curiositat, en el primer dia d’obertura al públic. La fusió entre l’edifici antic i els elements de modernitat és el paradigma de la barreja de tradició de vendre productes i la degustació. Però els dos conceptes no combinen harmònicament. “No és un mercat, és més per venir a prendre alguna cosa que a comprar”, explica Maria Hernández, una clienta que havia tingut una carnisseria temps enrere al mercat.

Les grans vidrieres envolten tota la vella estructura de maó vist amb ceràmica i deixen veure l’activitat matinera. Les cadires i les taules de fusta refugien els més matiners que ja esmorzen. Els més grans, però, entre tanta modernitat i tecnologia no saben com pagar l’esmorzar que s’acaben de prendre. Una màquina és l'encarregada de cobrar. “Jo vull el tiquet”, reclama una clienta al veure que l'aparell no li'n dispensava. El sostre de les parades fa ponts per unir-les en una única gran peça. Això crea una gran planta superior, encara en construcció, el servei de la qual està per determinar.

Entre tanta modernitat i amb tots els productes ben posats i ordenats – semblen de decoració– no hi podia faltar la selfie de rigor. “Ja està bé que s’hagin modernitzat, tot allò nou elimina brossa i runa” argumenta Maria Isabel, compradora habitual en l’etapa anterior del mercat. La mateixa clienta explica que tot el que és nou implica un cost. Té por que s’acabi reflectint en els impostos dels santcugatencs.

La remodelació ha costat 1'5 milionsa Gourmets Sant Cugat, 1'2 dels quals s'han pagat amb un crèdit amb un aval de 300.000€ de l'Ajuntament. El conjunt de paradistes ha fet una inversió d'1 milió per adequar els seus espais tot i ser de lloguer.

“És un bé de déu”, comenta Jaume Carrera, veí de Sant Cugat. Creu que l’activitat nocturna del mercat pot provocar malestar als veïns. Amb aquesta nova etapa, el Mercat Vell obrirà les seves portes cada dia de 9 a 23h. i els divendres i dissabtes ho farà fins la mitja nit. Montse Torras clienta i exverdulera en l’antic Mercat de Pere San recrimina que “tant les obres com la posada en marxa han estat molt lentes i costoses”.

La proposta de remodelació es va fer palesa el 2013. Estava previst que el mercat s'obrís a principis del 2015 però va haver dos retards i no ha estat fins a finals de novembre que els santcugatencs han pogut gaudir de nou de l'espai.

“La iniciativa és bona, però veurem quant dura perquè per atreure la gent has d’oferir coses noves” explica Maria Hernández, clienta. En la mateixa línia Lluïsa Garcia, peixatera del nou mercat, indica que “la gent encara ha d’aprendre el concepte de poder comprar i menjar al mateix lloc”. La nova iniciativa ja s’ha posat en marxa. Ara caldrà veure si els santcugatencs que hi anaven amb lupa per investigar repeteixen o tot és flor d’un dia. “Ja parlaré amb la Mercè Conesa i li diré que ha quedat perfecte”, insistia convençut Joan Franco, sabadellenc i venedor des de fa 46 en una de les parades exteriors dels dies de mercat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article