Pacte pressupostari entre govern i PSC condicionat per l'acord amb ERC-MES

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Signatura de l'acord. Fotos: Localpres

Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Economia i Hisenda, i Pere Soler, portaveu del PSC, ho han escenificat com un acord pressupostari ampli. Protocol, signatures i un document. A la pràctica, però, el pacte dels socialistes amb el govern signat dimecres té poc efecte sobre l'aprovació definitiva dels pressupostos que gràcies a l'acord d'estabilitat pressupostària entre Convergència i ERC-MES es farà avui. El document tancat entre tots dos partits és un recull de 38 accions que s'hauran d'aprovar a través de modificacions del pressupost durant l'any vinent ja que ara, per motius tècnics, no es podien incorporar com a al·legacions entre l'aprovació inicial i definitiva. Soler, però, està convençut del compliment perquè sinó signar-ho seria una “irresponsabilitat” del govern.

Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES, però, recorda que l'acord d'estabilitat pressupostària entre el seu grup municipal i el del govern és el que inclou partides per a cada acció i és, per tant, el que permet tirar endavant els pressupostos. De fet, el document signat entre socialistes i convergents no qüestiona l'acord, ans al contrari, el pren com a base per introduir nous elements. Així i tot Ingla diu que el seu pacte és bilateral i que les modificacions promeses “es faran si estem d'acord”. Per això interpreta l'acció dels socialistes com un “suport des de fora” amb unes al·legacions acceptades tot i que, com legalment no es poden incorporar, es recullen en un compromís de futur. Per això creu que a nivell de pressupost és poc concloent.

Soler explica que l'acord entre el govern i els republicans “ens el sentim propi” ja que recull propostes que “ens apel·len directament”. Amb el govern acceptant les seves al·legacions diu que no tenien motius per votar en contra. Moltes de les accions recollides en el pacte són al·legacions històriques i part del programa dels socialistes que finalment s'han recollit, en part, pel que Soler considera un “canvi de tarannà en l'àrea d'Hisenda i Economia des del canvi de direcció política”. Passats sis mesos es farà una avaluació de compliment.

Alhora, Calvet diu que el pacte del govern i ERC-MES és el marc tributari i financer però considera que “la ciutat necessita el millor pressupost” i afegeix: “Quan més consens, millor”. L'acord amb els socialistes neix, segons explica el tinent d'alcalde, de les al·legacions presentades. El govern assegura que tots els grups n'han presentat i les han estudiat però que “s'ha treballat especialment amb el PSC”. De fet, fa setmanes que es treballa en secret i Soler ja va avançar en l'aprovació inicial que potser hi donaria suport als números del 2017. Ha estat, però, un document difícil de tancar. Bon exemple és que el dia anterior a la presentació oficial el PDECAT va enviar una convocatòria de presentació que immediatament va cancel·lar perquè, segons assegura Soler, “no estava tancat”.

Tres eixos i 38 propostes

L'acord entre socialistes i PSC inclou tres blocs: Àmbit de cohesió social i econòmica, sobre els equipaments i la sostenibilitat i mirada de proximitat, barris i mobilitat. Del primer, es plantegen accions com estudiar bonificacions a la taxa de clavegueram, fer un estudi d'un pla d'ascensors per a finques, augmentar les subvencions culturals, adaptar els preus del Patronat Municipal d'Educació en funció de la renda –que seria un pas més en la tarifació social ja impulsada de la mà de republicans i convergents–, equiparar el tracte de famílies monoparentals i nombroses i estudiar destinar part de l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) i l'Impost sobre Bens Immobles (IBI) a iniciatives econòmiques creadores d'ocupació i a la promoció del comerç de proximitat respectivament.

El segon bloc inclou el tancament de la pista de Can Barata, fer una nova inversió a l'Escola d'Art, fer de la zona verda de Volpelleres un parc metropolità, estudiar la ubicació de Punts Verds als barris i fer la parada central d'autobusos a Volpelleres, entre d'altres. També, i ho destaca com a proposta nascuda de l'exalcalde Àngel Casas, fer bonificacions a l'establiment de mesures per reduir l'emissió de CO2 en edificis i habitatges. Del tercer bloc destaca la dignificació de l'Estany dels Alous, la millora senyalística d'accés als barris, fer una prova pilot de transport públic a demanda als barris, incloure la cotxera del servei d'autobusos a la ciutat en les pliques de la concessió del transport públic o l'estudi de la zona blava a l'avinguda Francesc Macià.

A continuació reproduïm el document íntegre que han signat Calvet i Soler:

 

 

Dimitri Defranc també hi donarà suport als pressupostos

El regidor no adscrit, Dimitri Defranc, també ha anunciat el seu vot favorable als pressupostos i ordenances fiscals del 2017. Hi dóna suport perquè el govern ha acceptat les seves propostes per a les ordenances fiscals que feien referència a augmentar les multes per contaminar la xarxa d'aigües usades i la pluja, per l'abandonament de cotxes a la via pública, per deixar runa a zones verdes i via pública, per abandonar animals i augmentar la taxa de grans espectacles i esdeveniments. També li han acceptat la creació d'una multa per col·locar verí per a animals i d'una taxa per l'abandonament comprovat d'animals.

Defranc també es felicita per l'acceptació d'una partida de 100.000 euros que ha de servir per construir el Centre d'Acollida d'Animals així com altres relacionades amb benestar animal. Així i tot, diu que cal municipalitzar serveis com l'aigua i així “reduir la dependència de la ciutat a impostos com l'IBI i l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) basats en el model urbanístic del creixement sense fi”.

Només amb el vot favorable anunciat pels dos grups municipals i el regidor no adscrit, el pressupost del 2017 parteix amb 16 suports, el que ja representa majoria absoluta. El Ple extraordinari d'avui a les cinc de la tarda determinarà si hi ha més suports i quin vot fan els nou regidors restants. En l'aprovació inicial CUP-PC, ICV-EUiA i PP s'hi van abstenir a l'espera de la revisió de les al·legacions mentre Ciutadans va votar en contra amb especial èmfasi a la rebaixa de la pressió fiscal i de la despesa municipal referent a comunicació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article