El Ple aprova reduir l'IBI i les plusvàlues

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ciutadans va proposar la rebaixa en el Ple de juliol i l'equip de govern portava l'aprovació provisional al mes d'octubre. A la imatge Aldo Ciprian -C's- ofereix caramels a Damià Calvet -CDC. Foto: Jordi Pascual

 

L'equip de govern va presentar en el Ple municipal del mes d'octubre una proposta per fer ús de la llei de reducció dels valors cadastrals del 2016. De fet, Ciutadans va presentar una moció per acollir-se a la mesura en la sessió plenària del mes de juliol. Llavors va estar aprovada amb els vots favorables de CiU, Ciutadans, PSC i PP.

 

La proposta de l'equip de govern en l'ordre del dia del mes d'octubre es va aprovar amb els vots favorables de CiU, l'abstenció de Ciutadans, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC i el vot en contra del PP. Les abstencions s'expliquen perquè l'aprovació és provisional i no serà fins el desembre quan, amb el debat i les aportacions de l'oposició, es pugui aprovar definitivament.

 

La llei preveu una rebaixa en funció de la data de revisió del cadastre. A Sant Cugat se li permet fer una baixada del 18% de la base liquidable que té efecte sobre l'Impost sobre els Béns Immobles (IBI) i les plusvàlues. Segons explicava el tinent d'Alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, el manteniment de la rebaixa no està assegurat per als exercicis consecutius.

 

El Ple va aprovar provisionalment aquesta rebaixa i l'augment del tipus impositiu, el marge de maniobra que té l'Ajuntament en la gestió de l'IBI (d'entre un 0'4 i un 1'1%). D'aquesta manera, s'augmentarà el percentatge de 0'43% a un 0'53. Això permetrà variar l'impost a nivell municipal segons les demandes del moment.

 

Després de la rebaixa de la base liquidable i de l'augment del tipus impositiu, l'impost es reduirà en un 2'16% de mitjana. Tal com explicava Brugarolas, l'Ajuntament fa servir tipus diferenciats d'IBI i, segons les dimensions dels béns, el tipus impositiu pot variar considerablement. El tinent d'Alcalde ho veu com una aposta per la redistribució de la riquesa, tot i que CUP-PC i ICV-EUiA demanen impostos més progressius.

 

La reducció de la base liquidable afecta directament a les plusvàlues, l'impost sobre l'augment del valor del terreny que es paga quan es canvia la propietat d'un bé immoble. Aquestes es rebaixaran un 18%. Tot plegat implica que l'Ajuntament deixarà d'ingressar 1 milió d'euros aproximadament. La valoració de la reducció d'ingressos per al consistori varia segons partits. Mentre que Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA, veu que pot ser problemàtic, Sergio Blázquez, de Ciutadans, creu que el que no ingressa l'Ajuntament queda en la butxaca dels ciutadans i fomenta el consum.

 

Per Brugarolas això no és un problema ja que els pressupostos municipals acostumen a tenir escreixos en recaptació d'IBI i plusvàlues. De fet, al mateix Ple d'octubre es va aprovar una modificació pressupostària en aquest sentit. Els diners es destinaran a l'accessibilitat, arranjament de voreres i a solucionar els problemes en el clavegueram de la Riera Saladrigues.

 

La reducció de l'IBI i de les plusvàlues significa una agilització del mercat immobiliari. D'una banda, és un alliberament d'una càrrega important per a les famílies i una reducció dels ingressos municipals. D'altra, permet augmentar el nombre de compra-vendes de pisos. Això pot tenir un component especulatiu tal com s'ha demostrat durant la bombolla immobiliària.

 

En aquest sentit, el compromís de l'equip de govern és d'evitar pisos buits a través d'un Pla d'Habitatge presentat durant la setmana prèvia al Ple i que aquest diari treballa en analitzar-lo fil per randa per poder explicar-ne els detalls. En el Ple municipal d'octubre també es va aprovar una moció presentada per la CUP-PC a instàncies de la PAH per forçar la redacció d'una nova llei reguladora del dret a l'habitatge on s'incloguin mesures de segona oportunitat, el lloguer digne, l'habitatge i els subministraments bàsics garantits i la creació d'un observatori de l'habitatge. Va rebre el suport de CiU, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC i l'abstenció de C's i PP. L'aprovació va provocar aplaudiments a la Sala de Plens.

 

L'Ajuntament recupera la gestió de les plusvàlues

 

En aquest mateix sentit, el Ple municipal d'octubre va aprovar amb als vots favorables de tots els grups parlamentaris, llevat de les abstencions d'ICV-EUiA i PP, la recuperació dels procediments sancionadors pel que fa a les plusvàlues. Fins el moment, aquesta tasca estava delegada en l'Oficina de Gestió Tributària i Recaptació de la Diputació de Barcelona.

 

El portaveu socialista, Pere Soler, va recordar que aquesta era una proposta que feia una dècada que plantejada el Partit dels Socialistes de Catalunya. El regidor de Moviment d'Esquerres -ERC-MES-, Ferran Villaseñor, va valorar positivament la recuperació perquè la gestió per part de la Diputació, segons ell, de vegades significava una càrrega pels veïns.

 

Gutiérrez, d'ICV-EUiA, es va mostrar més crític amb la mesura i assegurava que és “greu la recuperació de gestions delegades”. Brugarolas va voler deixar clar que la recuperació de la gestió de les plusvàlues per part del consistori no significa un rebuig implícit a la tasca de la Diputació: “estem molt contents amb l'organisme”.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article