Comença el preludi del debat sobre els pressupostos

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Amb el govern en minoria, en l'aprovació dels pressupostos és clau el suport d'algun partit de l'oposició per evitar la prorrogació o trobar-se que les propostes de l'equip de Mercè Conesa no es poden aplicar. De fet, els números d'enguany es van aprovar gràcies a un acord d'estabilitat pressupostària entre el grup de Convergència i el d'ERC-MES, tot i que finalment la CUP-PC i el PSC s'hi van abstenir. Ara el debat torna amb ambdós partits disposats, almenys per les seves declaracions, a renovar l'acord; això sí, adverteixen els republicans, sense donar xecs en blanc i conscients que el seu projecte polític no és el del govern.

Passa a passa el debat sobre els pressupostos del 2017 s'apropa i el tinent d'alcalde d'Economia i Hisenda, Damià Calvet, ha pres el compromís de portar a aprovació les ordenances fiscals, que regulen taxes i impostos principalment, i pressupostos, que inclouen tota la resta, al Ple de desembre. El gest ha estat agraït per l'oposició ja que la majoria dels grups veuen que haver de votar part dels ingressos separats de la resta del paquet pressupostari no té cap mena de sentit.

Ara bé, el primer pas ja ha arribat i durant les properes setmanes els partits tenen feina de mirar números, criticar i fer propostes. El Ple d'octubre, celebrat dilluns, ha servit per aprovar inicialment les ordenances fiscals. Això significa que el govern ja ha fet unes primeres propostes i l'oposició pot preparar al·legacions perquè Calvet i el seu equip estudiïn introduir-les abans que arribi a l'aprovació definitiva de desembre. D'aquesta manera, s'entraria al nou any amb ordenances fiscals i pressupost aprovats.

Tot i que de moment només s'ha aprovat inicialment, el govern ja ha anunciat que les ordenances fiscals plantejades són “continuistes”. Ho ha dit Calvet en roda de premsa i posteriorment en el debat al Ple. Es mantenen les mesures de l'any anterior, com ara la tarifació social aprovada de la mà d'ERC-MES. Es mantenen llavors, per exemple, preus públics tarifats com ara els de les escoles bressol, l'Escola de Música i l'Escola d'Art, que no van estar exempts de crítica en el seu moment davant d'una possible improvisació.

Govern i ERC-MES de la mà van fomentar canvis en preus públics i aspectes del pressupost que s'escapen de les ordenances fiscals i que a priori també es mantindran. De fet, Calvet explica que la proposta del govern pretén mantenir les bonificacions i treballar per donar subvencions –que des d'una perspectiva tècnica queden fora de les ordenances fiscals– a famílies amb dificultats econòmiques per pagar l'Impost Sobre Béns Immobles (IBI). Es tractaria d'una partida de 125.000€ per al 2016 i de 150.000 per al 2017.

“Volem combinar el nivell de renda, el número de persones per nucli familiar i el valor cadastral”, apunta el tinent d'alcalde. També pel que fa a l'IBI, el govern proposa rebaixar l'impost en un 50% a entitats culturals i esportives, fet que només afecta a qui té un local en propietat o un lloguer que indica que l'impost corre a càrrec de l'arrendatari.

Les plusvàlues, que a l'igual que l'IBI han estat rebaixades en haver-se acollit a la llei de reducció dels valors cadastrals amb un 18% menys sobre la base liquidable, mantindran la rebaixa i, sempre suposant que s'aprovi la proposta de Calvet, s'anirà un pas més enllà baixant un punt del tipus impositiu del 30 al 29%.

Pel que fa a la mobilitat, es mantindran les bonificacions ambientals sobre l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) –popularment conegut com impost de circulació– d'un 75% per a cotxes elèctrics, d'un 50% per a eco i d'un 25% per a dièsel eco. Alhora, el govern proposa fer-ho extensible a la zona blava amb una reducció del 100% de la taxa per a cotxes elèctrics i d'un 50% per a eco.

Les primeres propostes de l'oposició

En el Ple passat els grups de l'oposició no van entrar a valorar el model econòmic del govern en el debat sobre l'aprovació del compte general del 2015, que no plantejava grans noves aportacions des de la liquidació del pressupost només que el percentatge d'impagament de l'IBI ha crescut. En aquesta ocasió, però, ja hi ha hagut les primeres declaracions de l'oposició pel que fa a la línia que seguiran les seves al·legacions a les ordenances fiscals.

Ignasi Bea, de la CUP-PC, ja ha advertit que al seu parer les ordenances han de garantir els serveis socials tot i que “no acabarem amb el capitalisme amb aquestes ordenances”. Insisteixen en la posada en marxa del carnet de renda, que ha de servir perquè les famílies puguin acollir-se més fàcilment a la tarifació social, i defensaran un cop més que hi hagi més habitatge social. Alhora plantegen que pujar el tipus impositiu sobre l'IBI podria ajudar a fer una millor distribució de les subvencions per fer un impost més adaptat a cada nivell de renda.

De fet, el segon partit de l'oposició, Ciutadans, la rebaixa de l'IBI, que ells mateixos havien proposat, ha estat positiva i ja ningú la posa en dubte. “Ara no són reticents els que abans ho eren”, apunta Sergio Blázquez, regidor dels taronja. Alhora, aposten per una possible rebaixa de l'IVTM i la taxa de residus que han de pagar els comerços.

Ferran Villaseñor com a representant d'ERC-MES considera que el pacte amb Convergència els ha permès aplicar la tarifació social, malgrat les crítiques d'alguns partits de l'oposició. Si bé, espera a mostrar posicionament clar a tenir el compte global, sense fer esment a cap possible línia d'acció a presentar a mode d'al·legació o mitjançant les converses bilaterals del govern amb els grups polítics.

Ramon Gutiérrez, d'ICV-EUiA, critica que no s'ha fet un estudi de rendes abans d'aprofundir en la tarifació social, tal com havien demanat amb una moció, i això fa, al seu parer, que aquesta tarifació pugui no ser correcta. Alhora, aposta per un IBI més progressiu i planteja reduir les taxes a les empreses que fomenten el reciclatge.

Finalment, Pere Soler, regidor socialista, apunta que les seves al·legacions faran referència als impostos, a les bonificacions a famílies monoparentals, al transport públic, a l'aparcament i taxes diverses. Ni Álvaro Benejam, del PP, ni Dimitri Defranc, regidor no adscrit, han aprofitat el Ple d'octubre per dir la seva visió de les ordenances proposades pel govern, tampoc si presentaran al·legacions ni en quin sentit.

L'aprovació inicial ha estat possible per l'abstenció de l'oposició en bloc, llevat de Defranc que s'ha sumat als vots favorables del govern, a l'espera que durant les properes setmanes i abans de l'aprovació definitiva es puguin presentar al·legacions i Calvet n'accepti el màxim nombre possible. S'obre així el cicle de propostes de cara a l'aprovació dels números –ordenances fiscals, pressupost i preus públics– de cara a l'any vinent.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article