Pressupostos 2016, entre la despesa social i la rebaixa d'impostos

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Carles Brugarolas presenta la proposta de l'equip de govern en l'Audiència pública. Foto: Jordi Pascual

 

El tinent d'Alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, va presentar la proposta de l'equip de govern per als pressupostos del 2016 el 25 de novembre. Al matí ho va fer davant els mitjans de comunicació i a la tarda en l'Audiència Pública. Anuncia un augment del 5'3% fins situar-se en 125.191.626€. Divendres es farà el Ple extraordinari que ha de permetre aprovar-los de forma inicial per començar el període d'al·legacions. Les ordenances fiscals ja han passat aquest primer tràmit.

 

Les principals despeses previstes en la proposta del pressupost del 2016 van destinades a personal (1.640.009), a la compra de béns i serveis (2.160.000) i a el finançament d'altres institucions i entitats (1.735.000). Puja la despesa en tots els objectius estratègics. Els principals són entorn urbà i ambiental (21'46 milions), pressupost (16'17 milions) i administració pública (35'01 milions).

 

Si bé, l'augment més important respecte al pressupost anterior es troba en l'àmbit de cultura. És la resposta de l'equip de govern a la necessitat de l'àrea després que el darrer Ple ordinari aprovés un augment de diners en l'exercici del 2015. Serveis socials veurà com creix el seu marge de maniobra econòmic, si s'aprova el plantejament de l'equip de govern, en un 12'8% arribant gairebé als 16 milions d'euros.

 

Classificat en l'àmbit de les inversions, l'equip de govern preveu un seguit d'actuacions, algunes ja iniciades, com el pavelló de la Guinardera (2'5 milions), la reforma de La Unió (0'5 milions) o la mobilitat i millora de carrers (2'2 milions) Totes les inversions ascendeixen a 15'4 milions d'euros que dependran directament de l'Ajuntament i 3 milions de Promusa.

 

A més, es deixa un milió d'euros a mode de pressupostos participatius. Brugarolas assegura que els tràmits ja han començat perquè la ciutadania pugui incidir-hi tan bon punt s'aprovin els nous pressupostos, previsiblement abans de final d'any.

 

L'expropiació de zones verdes, la gran despesa

 

Una de les grans despeses en forma d'inversió proposada per l'equip de govern és la d'expropiació de zones verdes. Aquesta és una acció habitual en els Plens municipals. Els propietaris de terrenys afectats per una requalificació a zona verda seguint els criteris urbanístics establerts a nivell metropolità poden demanar l'expropiació.

 

Això fa que l'Ajuntament hagi de fer front a grans quantitats de diners que ha de pagar a propietaris per l'expropiació. Durant el 2015 s'han hagut de modificar els pressupostos diverses vegades per aquest motiu. De cara al 2016 l'equip de govern preveu una partida de 3'7 milions que resulta insuficient tal com accepta el propi tinent d'Alcalde. Si bé, té previst pagar noves expropiacions amb l'escreix pressupostari de l'any vigent.

 

Tot això com es paga?

 

L'equip de govern té previst un augment del 8% de l'Impost sobre Activitats Econòmiques; del 63% en l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres; del 3% en la Partipació en els Ingressos de l'Estat; del 33% en llicències d'obres, i del 17% en llicències d'activitats. Tot i que preveuen una baixada en l'ingrés per multes i zona blava, també representa una font d'ingressos important.

 

Si bé, l'IBI continuarà sent la joia de la corona. Ara bé, el Ple municipal ha aprovat, a proposta inicial de Ciutadans, la rebaixa del valor cadastral en un 18%. Això implicarà una reducció d'ingressos de 173.000€. Tècnicament és un milió però amb la rebaixa, preveu l'equip de govern, es pot fomentar més ingressos per l'augment de població i moviment immobiliari. El mateix plantegen amb les plusvàlues. Malgrat la rebaixa del 18% creuen que s'ingressaran 1'5 milions més que en la previsió del 2015.

 

Carles Brugarolas en la roda de premsa de presentació de la proposta de l'equip de govern. Foto: Patricia Cirera

 

Brugarolas no preveu que la revisió cadastral es faci efectiva a curt termini i accepta que “aquesta no és la gran rebaixa d'impostos anunciada”. Així i tot creu que amb una revisió no es podria reduir la càrrega de l'impost sobre les famílies.

 

Davant la hipotètica possibilitat que tot plegat serveixi per fer una nova bombolla immobiliària, l'equip de govern es mostra tranquil. “Hem previst un milió d'ingressos per construcció, el 2007 en vam preveure 14 tot i que Sant Cugat no va viure una bombolla tan forta com altres ciutats”, argumenta el tinent d'Alcalde. A més, per a ell, la ciutat no pot créixer més.

 

Les línies de l'oposició

 

El Ple extraordinari de divendres serà el primer pas perquè els partits de l'oposició puguin introduir les seves al·legacions i forçar l'equip de govern a ajustar la proposta ja que precisa d'un acord per tirar endavant els pressupostos de l'any vinent. Tot i que ja hi ha hagut converses entre tots els grups municipals i l'equip de govern, els partits marquen perfil i plantegen els principals punts per arribar a un acord.

 

Ciutadans diu tenir plans a petició de veïns com la millora del clavegueram del barri de Sant Francesc (100.000), un pla de voreres (500.000€) o una formació continuada per a la policia local (10.000). També proposen l'augment d'un 50% de la quota destinada a Càritas i la retirada de la quota a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i a Òmnium. Fan una crítica de la despesa jurídica, de protocol i en mitjans de comunicació de l'Ajuntament.

 

D'esquerra a dreta: Mireia Ingla, Ferran Villaseñor i Èric Gómez, regidors d'ERC-MES. Foto: Jordi Pascual

 

ERC-MES centra les línies d'actuació en protecció social, promoció econòmica, infraestructures i Pla de Millora del Barri del Monestir. Proposen un Palau Firal, el foment de l'arribada de cooperatives i noves empreses i la “taxa 0” a l'emprenedoria durant el primer any. Per baixar l'atur i evitar que la gent marxi de Sant Cugat volen tancar acords amb empreses petites, fer més plans d'ocupació municipals i recuperar el Catalonia Innovation Triangle (CIT). Demanen que Promusa aposti pel lloguer i s'eviti construir més habitatges.

 

El Pla de Millora del Barri del Monestir és un projecte molt estimat per ERC-MES ja que es va aprovar en el Ple gràcies a la seva proposta. Inclou la millora de l'Avinguda Cerdanyola i del Carrer de la Creu, l'augment de llocs d'aparcament i la recuperació de la casa abandonada al cantó de l'Avinguda Cerdanyola amb l'Avinguda Torreblanca. Tot plegat ascendeix a 2 milions d'euros aproximadament.

 

Pere Soler, portaveu socialista, en la roda de premsa en què explicava la proposta del PSC. Foto: Patricia Cirera

 

El PSC també planteja la “taxa 0” així com plans de xoc juvenil, la realització dels plans d'ocupació per a majors de 55 anys aprovats en el Ple, dedicar el 15% de l'IBI comercial a la promoció del comerç local i parlar amb les empreses de farmàcia i química per conèixer el perfil de treballadors que cerquen i adaptar els plans d'ocupació. En l'àmbit de participació demana la recuperació dels diners de lliure disposició dels Consells de Barri del centre. En quant a serveis socials, la tarifació social en els serveis municipals com les escoles bressol, la creació de la figura del mediador social i la creació de polítiques d'ocupació, rehabilitació i eficiència energètica pensades per a edificis vells.

 

El portaveu dels socialistes, Pere Soler, creu que l'equip de govern hauria d'esclarir què apareix al pressupost de les actuacions sobre la connexió d'aigua a Can Barata, el Pla de Mobilitat, el Pla Director del Monestir i del Pla de barreres i accessibilitat. Entre un llarg llistat de propostes de serveis i gestió considera necessari un Pla de Dinamització al voltant del Mercat Vell, les bonificacions en taxes de recollida i tractament de residus i el foment de vehicles elèctrics amb més punts d'endoll. A nivell institucional reivindica la reducció de l'estructura gerencial i de càrrecs de confiança.

 

Avui mateix, 26 de novembre, ICV-EUiA presentarà la seva proposta respecte als pressupostos i les al·legacions preparades a les ordenances fiscals. Divendres se celebrarà el primer Ple extraordinari sobre pressupostos en què es coneixerà el posicionament clar de tots els grups municipals abans de començar el període d'al·legacions sobre aquest tema que ens portarà a meitat de desembre. Brugarolas felicita l'equip d'economia per intentar aprovar els pressupostos abans que acabi l'any malgrat haver hagut eleccions municipals.

 

Audiència poc pública

 

En l'Audiència Pública de presentació de la proposta de l'equip de govern hi va haver poc públic. Únicament 12 persones hi van acudir i solament dues van preguntar. La majoria de l'acte va ser l'exposició del tinent d'Alcalde, una rèplica d'allò que havia presentat pel matí als mitjans de comunicació.

 

Sala de plens durant l'Audència pública sobre els pressupostos del 2016. Foto: Jordi Pascual

 

Les dues preguntes dels veïns estaven relacionades amb Mira-sol. La primera sobre el paper dels Consells de Barri en els pressupostos tant per la no consulta de la proposta als districtes com pels diners de lliure disposició. Brugarolas es va defensar dient que no hi ha cap obligació de presentar els pressupostos en els Consells de Barri tot i que es pot proposar. Sabent que es constituiran durant el mes de desembre, avança que hi ha previstos 80.000€ de lliure disposició per als districtes perifèrics.

 

L'altra pregunta se centrava en el Pla de Millora Urbana de Can Cabassa. El tinent d'Alcalde va assegurar que no s'avançarà tal com estava previst i que s'haurà de concretar novament l'actuació, per això no va fer cap esment durant la presentació dels pressupostos. Pel que fa a les mancances per barris, assegura que es treballa per millorar-les a través de la participació dels veïns.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article