Els pressupostos del 2017 passen el primer tràmit a l'espera de les al·legacions de l'oposició

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Damià Calvet i Ferran Villaseñor. Fotos: Jordi Pascual

El Ple de novembre ha aprovat inicialment els pressupostos de l'any vinent amb el vot favorable dels grups que han signat l'acord d'estabilitat pressupostària, Convergència i ERC-MES. Tots dos valoren positivament la feina feta durant el 2016 plegats i per això aposten per seguir treballant en la mateixa línia de cara a l'any següent. La resta de regidors esperen a presentar les al·legacions corresponents abans de l'aprovació definitiva que serà, si res no canvia, el 22 de desembre en un Ple extraordinari.

Tot i l'abstenció, el PSC es mostra “còmode” amb l'acord, fet que es podria traduir en un vot a favor en l'aprovació definitiva. La resta de grups de l'oposició han acompanyat els socialistes en l'abstenció tot i que sense anunciar encara quin serà el seu posicionament en l'aprovació definitiva, ja que dependrà en part de les al·legacions que els acceptin. Només Ciutadans ha votat en contra de l'aprovació inicial ja que el grup s'ha mostrat diametralment en contra d'allò que fins el moment planteja el govern i ERC-MES.

A grans trets, els artífex de l'acord 'estabilitat pressupostària defensen la fortalesa econòmica de l'Ajuntament i la capacitat d'incidir més que l'any anterior en polítiques socials. El tinent d'alcalde d'Economia i Hisenda, Damià Calvet, ressalta el que ja va ressaltar quan es va presentar públicament l'acord; augment de la despesa ordinària, accions a tots els barris, ajuts per al pagament de l'Impost sbre Béns Immobles (IBI) i més política d'habitatge social amb el lloguer més present que anys enrere.

Ferran Villaseñor, principal negociador per part d'ERC-MES, en destaca la partida de 650.000 euros destinada a crear ocupació i el lloguer, entre d'altres. Accepta que és un acord fàcil perquè ve de l'èxit de l'any anterior amb propostes que es repeteixen perquè “s'han fet durant el primer any” i es tornen a fer o es milloren, com seria el cas, segons ell, de la tarifació social que es va impulsar en els serveis educatius dependents de l'Ajuntament. També posa en valor que la proposta de la sala polivalent, molt reivindicada des de dins del seu grup municipal per part de les JERC, serà una realitat amb aquest pacte. Així i tot pensa que cal un canvi legislatiu que realment permeti ser progressius en els impostos i engegar un debat estratègic per saber quina és la fita de les mesures que ara es prenen.

Els grups aprofiten l'aprovació inicial per plantejar les línies de les al·legacions

Tot i que aquest és el pressupost que segur que s'aprovarà definitivament perquè ja té els suports necessaris, la resta de grups tenen la possibilitat d'introduir al·legacions. De fet, han aprofitat el debat de l'aprovació inicial per apuntar-ne el sentit. Ignasi Bea, regidor de la CUP-PC, diu que tot i tenir un debat “descafeïnat” perquè l'aprovació està assegurada, la seva formació plantejarà propostes a introduir en la proposta dels pressupostos de cara a l'any vinent.

“No hem de menystenir la capacitat recaptativa de l'Ajuntament”, diu, perquè hi ha empreses, al seu parer, que podrien aportar més. També creu que cal revisar el model de lloguer jove de Promusa, fer més infraestructures per a serveis socials i destinar més recursos als diners de lliure disposició dels barris. En el debat ha descartat reincidir en la crítica habitual de la seva formació sobre el cost del model organitzatiu del govern i els seus càrrecs directius i ha dit que l'acord també té aspectes positius com la sala polivalent.

Sergio Blázquez, regidor de Ciutadans, defensa la vesant liberal del seu partit per dir que amb la proposta de pressupostos plantejada s'estreny massa el contribuent deixant-lo sense estalvis per a les seves despeses. Creu que cal rebaixar la pressió fiscal sobre el ciutadà, el que no significa que no s'hagin de fer millores als barris o al servei d'autobús, per exemple. També diu que s'ha de retallar –utilitzant i ressaltant aquest verb– en tres partides principalment: els mitjans públic, és a dir, Cugat.cat –al 2016 s'hi van pressupostar 1.457.157,93€–; el gabinet de premsa de l'Ajuntament, i en els salaris del cartipàs del govern.

ICV-EUiA ha fet una intervenció breu assegurant que encara tenen “marge d'incidència” tot i l'acord entre el govern i ERC-MES. Ha destacat al·legacions en el sentit d'incorporar la quota de soci de Som Energia, aprovat en el Ple d'octubre; donar suport a la banca ètica, i fer més lloguer social de Promusa. En roda de premsa dies abans de la sessió plenària ell mateix va destacar que per aplicar la tarifació social ICV-EUiA demana un estudi de renda previ ja que considera que ara es fa “a ull”. També creu que a l'igual que es rebaixa el preu d'alguns serveis a les rendes baixes, s'hauria de pujar a les altes per no perdre recaptació. En aquest sentit, també apunta a que els centres comercials paguin el màxim nivell d'IBI possible.

Els ecosocialistes proposen una davallada de fins al 90% de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per eficiència energètica, bonificar l'Impost sobre Activitat Econòmiques (IAE) a les empreses de l'economia social i no fer bonificacions a empreses que destrueixin ocupació, entre d'altres qüestions en matèria d'ingressos. També demanaran en forma d'al·legació retirar la quota a l'Associació Catalana de Municipis (ACM), tal com es va aprovar pel plenari, i reduir sous. Proposaran fer un Pla d'Estalvi Energètic més complet, revisar les partides dels pressupostos participatius i diners de lliure disposició per fer un projecte “més col·lectiu” i fer un Pla de xoc a Promusa que dobli l'habitatge de lloguer social.

Pere Soler, portaveu dels socialistes, ha defensat que l'acord té aspectes socials tot i que el seu partit presentarà al·legacions per aprofundir-hi més encara, mentre Álvaro Benejam, del Partit Popular, assegura que té grans diferències respecte a la proposta plantejada pel govern i ERC-MES tot i que no especifica en quina línia aniran les seves al·legacions. El regidor no adscrit, Dimitri Defranc, s'ha abstingut però no n'ha explicat el motiu ni la línia de les seves possibles al·legacions.

Abans de l'aprovació definitiva, el govern rebrà les al·legacions, tant dels grups polítics com d'empreses i altres persones, i les estudiarà per acceptar-les o rebutjar-les. Del resultat d'aquest procés arribarà la proposta definitiva que es podrà aprovar abans que acabi l'any. Els pressupostos del 2016 es van aprovar amb els vots favorables dels signants de l'acord i les abstencions de la CUP-PC i PSC. Enguany encara està per veure ja que molts grups esperen saber si s'accepten les seves al·legacions però, si no canvien molt les coses, tot apunta que socialistes s'hi sumaran i Ciutadans votarà en contra.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article