El projecte dels possibles inversors a Delphi no sembla il•lusionant

per Xavier Boix

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una de les darreres mobilitzacions sindicals del darrer ERO de Delphi. Foto: CC.OO. Catalunya

La situació del conflicte laboral de Delphi Sant Cugat segueix passant per moments de tensió i dificultats. En converses entre aquest mitjà i el president del comitè d’empresa, Jose Antonio Morán, aquest afirma que “la situació és complicada encara que hi ha possibilitats de reindustrialització, no hi cap oferta vinculant malgrat hi ha possibilitats d’un possible inversor, però res concret”.  No hi ha cap pla de reindustrialització que satisfaci els treballadors de la planta tot i que estan convençuts que hi ha possibilitats reals de reinversió.

En aquests moments hi ha quatre empreses, conegudes ja pels representants dels treballadors – que no volen fer-les públiques – que s’unirien en una sola entitat legal per invertir en la planta de Sant Cugat. Segons una notícia publicada ahir pel Diari Ara, es tractaria d’un grup encapçalat per J.Juan – proveïdor de components per la indústria de la motocicleta – i l’empresa de mecanitzats per a l’aeronàutica Gutmar. Morán avançava a elCugatenc que es tractava d’empreses de sectors similars a l’automòbil, no fabricants de bombes d’automoció però, i que entre elles hi havia un inversor del sector de “mecanitzat”.

En aquesta negociació s’estaria vivint una primera fase de la negociació en la que tots els protagonistes – Delphi, treballadors i possibles inversors – estarien fent les seves propostes, sempre de màxims, per treure després el millor rendiment de la negociació. En aquest sentit, Morán explica a elCugatenc que “la valoració que l’inversor fa dels actius de l’empresa és molt baixa, només es plantejaria crear 208 llocs de treball en els propers 3 anys i, si Delphi mantingués alguna línia de mecanitzat, aquests llocs de treball podrien arribar fins a 50 més”.

La valoració que l’inversor fa dels actius de l’empresa és molt baixa

Aquesta proposta dels futurs nous inversors plantejaria unes condicions laborals de conveni provincial més un 10% i només garantirien una estabilitat laboral a 3 anys, la qual cosa, segons Morán, “no representa un projecte il·lusionant”. Així que en aquests moments les tres parts han d’intentar posar-se d’acord després de conèixer la proposta dels inversors, negociant les condicions de traspàs d’actius per part de Delphi i presentant els sindicats la seva proposta laboral, que s’hauria de complir per satisfer les demandes de la part social. Pels sindicats la cadència de creació de llocs de treball seria una de les condicions més importants.

Pel que fa al paper de les administracions, el propi Morán ens confirma que es mantenen en el posicionament expressat: primer han d’arribar a un acord entre les parts abans de que les administracions puguin fer alguna ajuda a qui vulgui entra com a nou inversor.

L’Expedient de Regulació d'Ocupació en curs

Morán explica que tot aquest conflicte va en paral·lel a l’expedient de regularització d’ocupació presentat per Delphi el mes passat. “Aquest ERO és un cronòmetre en marxa intern d’extinció de contractes per nosaltres”, ens diu, “però hem desacreditat la documentació perquè es demostra que no hi ha causa i que es continuaran fabricant 544 mil bombes FP3 que si no es fan aquí es faran en un altre lloc”.  Segons els representants dels treballadors i així ho han defensat davant la mediació laboral de la Generalitat, “no hi ha motius de causa productives, i en les causes econòmiques el que diuen és fals, no portem 12 anys en pèrdues i les sentències ho acrediten”. Aquest argument ve determinat perquè les indemnitzacions que incorpora Delphi en les causes no es poden comptar com a pèrdues, i els interessos que paguen a la pròpia corporació, per sobre del normal, les diferents sentències del Suprem deixen clar que tampoc. Els representants del Comitè d’Empresa s’han compromès a presentar una bateria de propostes socials i en el pla de reindustrialització el proper 11 d’abril.

Noves mobilitzacions

Anuncien un procés de mobilitzacions, tot i la pau social pactada, per manifestar la situació a la població de Sant Cugat, el proper 16 d’abril a les 12 del migdia, des de la porta de la fàbrica, que tindrà com a objectiu que la gent es faci seva la lluita dels treballadors d’aquesta planta històrica de la nostra ciutat i la seva necessària reindustrialització.

Paral·lelament han anunciat una concentració el proper 20 d’abril al Parlament, de tots els treballadors de la planta, perquè els rebin els Grups Parlamentaris. En aquests moments, segons Morán, el més important és “que hi ha unitat d’acció sindical i que s’informa i consensua totes les accions amb la plantilla”.

Conflicte laboral a l’empresa de serveis Ferrovial

Malgrat no poder contactar amb els representants laborals d’aquesta empresa, elCugatenc ha pogut saber, mitjançant les mateixes fonts anteriors, que la reunió de mediació en el CEMAC (la delegació de treball) de divendres 1 entre Ferrovial, els comitès d’empresa d’aquesta i Delphi i la direcció d’aquesta darrera no va anar tal com esperaven les representacions sindicals.

Segons Morán, “Ferrovial té una actitud mafiosa davant la direcció de Delphi i degradant davant els treballadors i no vol pagar ni un euro d’indemnització, extorsionant per treure el màxim de rendiment del contracte mercantil”. Aquesta empresa, estaria utilitzant aquesta mobilització per negociar amb l’empresa amb seu a Sant Cugat. Delphi va fer una proposta a aquests treballadors perquè no marxessin sense indemnització, participant en una taula a 3 bandes “per no marejar la perdiu”, a canvi de paralitzar les mobilitzacions i Ferrovial acordà buscar fórmules per recol·locar aquests treballadors en el pla de reindustrialització amb els nous inversorsions o bé en altres centres de treball de Catalunya. En tot cas es podria estar parlant d’indemnitzacions per sobre de la mitja 33 dies per cada any de treball fins un màxim de 2 anys. En la reunió mantinguda ahir al CEMAC, no hi va haver grans avenços donat que Ferrovial va oferir només 5 recol·locacions i sembla que la primera aposta empresarial seria seguir donant servei a qui reindustrialitzi la planta de Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article