Sant Cugat, naus industrials petites i cares

per Xavier Boix

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una imatge del Consell d'alcaldes i alcaldesses on Mercè Conesa va fer aquesta proposta. Foto: Consell Comarcal Vallès Occ.

El passat 19 de maig l’alcaldessa Mercè Conesa escrivia en el seu bloc personal un article que sota el títol de “Apostem per la industrialització” feia una crida a seguir treballant perquè la nostra ciutat i, per extensió, el Vallès i tot l’eix de la B-30 “esdevinguin una de les regions industrials amb més potencial innovador de Catalunya i del sud d’Europa”. Per aquest objectiu demanava que davant les amenaces i reptes que existeixen, el territori posi en marxa “la seva immensa capacitat de transformació i opti per fomentar unes mesures determinades de política industrial”.

La mesura que plantejava era la d’elaborar “un protocol comú als municipis de la comarca per tal d’establir beneficis fiscals que afavoreixin la reindustrialització”. I venia a compte, per exemple, per la deslocalització de Delphi i el fet de no plantejar-se la requalificació de sòls industrials.

Però és suficient aquesta mesura en una ciutat com la nostra en què l’economia està basada sobretot en el sector dels serveis? Quina és l’oferta que podem donar com a ciutat a futurs inversors industrials a Sant Cugat, al marge dels avantatges fiscals? Tenim suficient sòl industrial? I naus industrials competitives? El darrer informe sobre l’oferta del mercat immobiliari industrial als polígons del Vallès Occidental fet per l’Observatori Comarcal conclou en les dades que dóna a conèixer –i que s’han d’agafar amb compte perquè representen només una part de la realitat, un 12% del sòl total, i pels preus es té en compte un 73% de les ofertes totals– que l’oferta santcugatenca és molt dèbil, també pel que fa al preu.

Quines característiques descriu l’informe sobre Sant Cugat?

L’estudi, que dóna les dades del 4t trimestre del 2015, informa que pel que fa al lloguer, a Sant Cugat només hi ha 13 ofertes d’un total de 566 (un 2%), amb un preu de 6'1 €/m² i 720 m² de promig. No hi ha cap polígon industrial amb més de quatre ofertes de lloguer.

Pel que fa a les naus en venda, se’n detecten 5 de 237 que suposen un 2% de l’oferta comarcal amb un preu de promig de 1.381 €/ m² i 768 m² de superfície de promig. Pel que fa al sòl, no hi ha cap oferta en mans de les immobiliàries que són la font d’informació primària d’aquest estudi amb l’aportació de les seves dades.

De fet, Sant Cugat disposa de més d’1 milió de m² de sòl qualificat com a industrial i que avui està disponible, el que representa un 4% del total de la comarca i, en canvi, només es recull en aquest estudi un total de 24.842 m², el que significa un 2'1% del total de l’estudi.

Quina diferència hi ha entre Sant Cugat i la resta de la comarca? 

La primera diferència és el preu. Mentre que la mitjana de preu de sortida comarcal és de 3'3 €/ m² en el cas del lloguer, en la nostra ciutat és un 85% més car. En el cas de la compra és un 92% la diferència. Pel que fa a la superfície, a la nostra ciutat està molt per sota de la de la comarca. Les naus de lloguer són un 63% més petites i les de compra un 64%. Aquest fet és evident que pot condicionar el tipus d’activitat empresarial.

Per poblacions i tipus d’oferta, Sabadell és la ciutat que ofereix més naus en opció de lloguer (117), seguida de Barberà (76), Terrassa (73) i Santa Perpètua de Mogoda (66), els preus més baixos es troben a Sentmenat (2 €/ m²), Vacarisses (2'6 €/ m²) i Sabadell (2'7 €/ m²). En el cas de les ofertes de venda, lidera Barberà amb 57 ofertes, seguida de Sabadell (53) i Terrassa (45). I pel que fa als preus, els millors es troben a Barberà (693), Sabadell (724), Rubí (694) i Santa Perpètua de Mogoda (590).

Per finalitzar, l’informe destaca que el 94% de l’oferta del mercat immobiliari industrial és gestionada per 24 empreses. Una oferta de la qual el 28% la gestiona Immobiliària Masachs, un 11'6% Forcadell i un 10% Activa Properties i Fincamps Assessors, S.L.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article