Dia X de confinament

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

No sé exactament quin dia és avui de confinament. Aquests dies han sigut una muntanya russa emocional i de feina per aquesta situació. Però contradictòriament també una pausa. Llegeixo molt, com feia temps que no feia. Començo el dia amb un café i llegint diferents articles. Fa uns deu dies el Clarín treia una entrevista a Yuval Harari, filòsof israelià que portava com a títol “Cómo será el mundo después del coronavirus, según Harari”. Durant el cap de setmana La Vanguardia va extreure'n les següents reflexions en aquest article:

"Esta tormenta pasará. Sin embargo, las elecciones que haremos nos cambiarán la vida en los próximos años" 

I quanta certesa. Què passarà després? Haurem après d'aquesta crisi? Tornaran a ser les humanitats el centre de l'ésser humà? Tan de bo. Harari sosté que només la cooperació global resoldrà la pandèmia i que els pitjors riscos actuals són la hipervigilància i l'aïllament nacionalista. I és que aquesta afirmació és clau per entendre el moment actual. Si Periodistes Sense Fronteres denunciava en un comunicat la manca d'informació per part del govern xinès, hi ha una pandèmia molt més greu que està arribant a nivell global i es diu nacionalisme i feixisme. Però comencem pel primer de tots, la hipervigilància. Diferents aplicacions i xarxes d'informació a la Xina advertien al portador d'un telèfon que es trobava a prop d'un infectat per coronavirus. Aquesta pandèmia ha mesclat l'epidemiologia i la tecnologia a un altre nivell. 

Byung-Chul Han, el filòsof sud-coreà resident a Alemanya, explicava en un article el tipus de tecnologia utilitzada per seguir la pandèmia. També afirmava que les poblacions asiàtiques estan més acostumades a obeir l'estat. Però què té a veure tot això? En el moment en què ens trobem tots, ara mateix, existeixen diferents riscos que no hem acabat d'estudiar. Molta població es troba a casa fent teletreball, un niu d'informació a la xarxa. La majoria de les nostres compres es fan per internet amb el qual estem creant un precedent de conducta a la xarxa. 

Feia uns dies, Deloitte, treia un resum base de les tendències de consum de la societat en aquest moment i és que tant el que comprem a nivell alimentari, a nivell tecnològic i a nivell d'oci ara mateix és a la xarxa. Les marques ho saben i en aquests moments estem treballant gratuïtament per ells donant-los una cosa fonamental pel seu negoci: les dades. Una reflexió que em sembla molt interessant dels dos filòsofs i que lliga perfectament amb un anterior article que vaig escriure en aquest mitjà on parlava de com diferents empreses havien estat contractades per influenciar en el vot a diferents països. Tot el que estem consumim és utilitzable. Però no tan sols això, com va passar en les eleccions d'Estats Units o de Brasil i un llarg etcètera, fa uns dies el Govern anunciava la super creació de "fakes" a internet sobre les actuacions de l'Estat, sobre la malaltia, etc. Una tècnica comunament utilitzada per la dreta i el feixisme. 

Aquest feixisme que comença amb un to racista dient que primer els de casa. A diferència de Portugal que legalitzava de primeres a tots els immigrants sense papers perquè gaudissin de la sanitat universal. 

Però a part d'aquest món fosc també hi ha bones notícies i és la reflexió per la qual Harari aposta, només ens en sortirem amb la col·laboració global. Si som capaços de sortir de les banderes i entendre que aquesta guerra no té fronteres i que hem de lluitar com a éssers humans unitats, evocant a la fraternitat universal. 

I com deia a l'inici posant les Humanitats al centre de tot.

Elisenda Dalmau, Comunicadora

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi