La Floresta, exemple de lluita

La Floresta ha tingut històricament un "què" diferencial, que l'ha distingit d'un Sant Cugat que l'ha oblidat i deixat de banda. Això ha propiciat que cadascun hagi pres direccions sovint oposades que les ha dut a l'actual situació, d'una banda trobem Sant Cugat, que ha estat un projecte de ciutat elitista per a rics durant molt de temps, i que s'ha volgut convertir sovint en un parc temàtic d'ESADE. Afortunadament, gràcies a la resistència de multitud de veïnes podem afirmar que la ciutat encara està viva i que aquest projecte mai s'ha pogut assolir del tot. I d'altra banda trobem La Floresta, una de les zones més oblidades històricament per l'ajuntament, cosa que s'ha traduït sovint en deixadesa i manca d'inversió per part de l'administració. I tot i això, gaudeix d'una forta salut social i d'un dels veïnats més organitzats del territori que sovint han fet força per fer-se veure i lluitar contra aquest abandó. I que avui dia són tot un exemple per a moltes.

L'última demostració l'estan fent aquests dies, amb la lluita que estan duent a terme junt amb veïnes de Les Planes tot reclamant l'obertura dels CAP. Perquè encara que no sembli possible, la realitat és que hi ha barris sencers a Sant Cugat als que s'està privant d'atenció sanitària en plena pandèmia de COVID-19. Desgraciadament, no és més que una altra conseqüència del desmantellament i les retallades massives que ha patit la sanitat pública catalana des de fa anys, i qui ho paga no són altres que les treballadores i usuàries. Esperem que això faci que en el futur siguem més conscients de la necessitat de defensar els serveis públics. De moment, però, tenim a les companyes de La Floresta marcant-nos el camí a seguir.

I aquest no és altre que el de la lluita i la mobilització. Van començar amb l'ocupació del CAP de la Floresta durant tot un cap de setmana, seguint amb manifestacions que han arribat a apegar a centenars de persones a Sant Cugat i amb assemblees populars. I tot i això, la resposta de Salut no ha sigut altra que la de desestimar totes les reclamacions, fins i tot la proposta de mínims de les veïnes d'obrir en dies alterns els CAP de La Floresta i Les Planes entenent la limitació de recursos. Així doncs, encara queda camp per recórrer, però segur que les veïnes no es donaran per vençudes i seguiran lluitant com sempre.

Enric López,
membre d'Arran

Notícies relacionades