Publicitat

La Xesca ens necessita!

Aquest dimarts el casal de joves la Xesca s'enfronta a un nou intent de desallotjament. Ja són dos els cops en els que les autoritats han amenaçat de fer fora l'assemblea de la Xesca del espai, i en tots dos la resposta popular va ser immediata: amb desenes de persones acudint en pocs minuts disposades a defensar el casal i deixar clara una cosa, i és que la Xesca es queda al barri.

Doncs aquest dimarts 26 de novembre, la Xesca ens convoca de nou a les nou i mitja per fer front a un nou intent de desallotjament. És cert que la situació pot semblar crítica, sobretot perquè recentment l'Ajuntament de Sant Cugat va pujar al carro dels que volen veure la Xesca buida, adduint motius de seguretat –crec que ja hem perdut el compte de quants cops s'han volgut maquillar decisions plenament polítiques de simples tràmits i obligacions burocràtiques– però ara més que mai cal que sortim a defensar el nostre casal. I sí, dic el nostre casal perquè una de les millors coses que ha aconseguit la Xesca és que moltes sentim que hi formem part. Més enllà de les companyes de l'assemblea del casal –que fan una feina increïble perquè tot això sigui possible– si has participat d'alguna assemblea oberta o d'alguna jornada de treball, o simplement has acudit a algun dels molts actes i obertures que s'han fet durant els últims tres anys segur que has sentit que participaves d'un projecte que canviava Sant Cugat, i que feia i segueix fent possible coses que fins fa res semblaven impensables.

En primer lloc, i per obvi que sembli, la Xesca fa possible que les joves de la ciutat tinguem un lloc per a nosaltres, on puguem reunir-nos, xerrar sobre les coses que ens preocupen o simplement anar a divertir-nos amb les nostres amigues. I tot això en un ambient molt diferent del que ens trobem a la majoria dels pocs locals d'oci que hi ha a Sant Cugat. Locals elitistes, on poc pots fer més enllà d'emborratxar-te –si és que els preus pensats per a rics t'ho permeten– i que són un niu constant d'agressions.

Precisament avui, Dia Internacional Contra la Violència Masclista, és un bon moment per recordar una altra cosa molt important que la Xesca fa possible. I aquesta és que no només s'ha convertit en un lloc per a les joves, sinó que a més ha esdevingut un lloc lliure d'agressions masclistes, racistes o de qualsevol mena perquè tothom s'hi pugui sentir segur.

Per no parlar de com s'ha convertit en un membre més de Sant Francesc, recuperant per al barri un espai degradat per culpa de la deixadesa dels successius governs convergents, els mateixos que avui s'amaguen rere les sigles de Junts per Sant Cugat per amagar les seves vergonyes.

És per això que aquest dimarts cal que tornem a ser moltes al carrer, per evitar que ens robin la Xesca, el que ha estat el casal de les joves de Sant Cugat durant els últims tres anys. Perquè, de veritat deixarem que ens deixin sense una de les millors coses que ha passat a Sant Cugat en els últims anys? Jo estic convençut que no els hi donarem aquest gust a tots aquells que estarien encantats de veure com la Xesca desapareix del mapa. I, sobretot, que demà tornarem a demostrar que la Xesca es queda al barri.

Enric López, militant d'Arran Sant Cugat

Notícies relacionades