No és COVID, és capitalisme (II)

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

A l'última columna us vaig parlar sobre el cicle de xerrades que iniciàvem des d'Arran en col·laboració amb Cal Temerari amb el títol 'No és COVID-19, és capitalisme!' amb aquest cicle volem parlar, debatre, i reflexionar sobre els esdeveniments extraordinaris que hem viscut aquests mesos arran de la crisi del Coronavirus, però també sobre quin és futur ens espera i de quina manera volem influir en la seva construcció. Així doncs, vam poder gaudir de la primera xerrada enfocada als drets laborals de la mà del company de la COS Dani Marcos, en la que vam poder debatre sobre quina perspectiva hi ha per a la classe treballadora i sobre com hem de defensar els nostres drets.

La següent xerrada amb la Basha Banguerra, membre de la CUP i d'Afroféminas, era una xerrada que ens feia molta il·lusió i em consta que a molta gent també. Desgraciadament, al final la vam haver de suspendre per motius aliens a l'organització. El meu consell però és que estigueu atentes, ja que estem treballant per poder fer-la més endavant, així que tothom ben atent a les xarxes d'Arran!

I aquesta setmana encetem la segona meitat del cicle amb dues xerrades més. Aquest dijous 23 de juliol ens veiem a les 19h a Cal Temerari. Comptarem amb la presència de l'Adriana Roca, portaveu nacional d'Arran, per parlar sobre com aquesta crisi s'està acarnissant especialment amb les dones de classe treballadora. Perquè quan el sistema es veu en perill, el que fa és recolzar-se encara més en aquelles que el sostenen i el fan funcionar, carregant-les amb un pes encara major. I és aleshores quan es donen situacions com les que hem viscut darrerament. La violència masclista augmenta, ja que moltes dones es veuen obligades a conviure les 24 hores del dia amb els seus agressors. En tancar les escoles i molts centres d'ajuda a persones dependents, les tasques de cures passen a ser assumides majoritàriament per dones. I ja no parlem dels llocs de feina relacionats amb aquests sectors, amb unes condicions laborals que es troben molt lluny de les pròpies d'una feina digna i que de nou estan molt feminitzades.

I finalment tancarem el cicle el dijous 30 de juliol amb una xerrada en què volem reflexionar sobre com repensem el futur des d'una perspectiva ecologista i anticapitalista. L'hora és novament a les 19h, però en aquesta ocasió ens veiem a l'Horta Alliberada, un nou projecte que ha nascut recentment a Sant Cugat i que us convido a visitar si encara no el coneixeu. Les ponents d'aquesta xerrada seran la Roser Espelt, economista del Seminari Taifa, i el Marc Cerdà, membre de la CUP i de l'Observatori Crític del Canvi Climàtic. Una de les expressions més repetides aquests dies és la de "hem d'aprofitar aquesta crisi per canviar el sistema en què vivim", donada la incapacitat total d'aquest de fer front a les necessitats de la gent corrent en un context de crisi. Però per encaminar-nos cap a aquest nou horitzó no només hem de tenir clar d'on fugim, sinó també cap a on caminem. Volem trencar d'arrel amb el capitalisme o simplement reformar-lo perquè aquest respongui més a les necessitats reals de la gent i el planeta? Si la resposta és la primera, quin és el nou sistema que volem? Hem de tenir propostes per aspectes tan fonamentals com l'economia i la manera en què produïm, però també sobre aspectes com la mobilitat i com aconseguir que aquesta sigui respectuosa amb l'entorn sense perjudicar a les classes populars, com és el cas de la Zona de Baixes Emissions de Barcelona. I si hi ha qui proposa que la solució és arreglar el sistema per aconseguir un capitalisme més "amable", com pensa aconseguir-ho? Recordem que aquest ja ha demostrat que, obcecat amb els beneficis i el creixement continu a costa d'acabar amb els recursos naturals, és totalment incompatible amb el futur no només del planeta sinó de la nostra generació.

Les pròximes dues setmanes tindreu l'oportunitat de poder dir la vostra i d'intercanviar opinions sobre tots aquests temes. Només us calen ganes de participar, mascareta i mans netes, ens veiem!

Enric López, membre d'Arran

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi