Un Sant Jordi de Resistència

Un any més, ha arribat la diada de Sant Jordi. Però com ja sabeu, aquest any ha sigut diferent. Aquest any les roses no han tenyit els carrers de Sant Cugat, ni les parades a vessar de llibres han omplert la plaça d'Octavià. En circumstàncies normals ens hauríem deixat portar de parada en parada i de llibreria en llibreria, xafardejant per trobar l'última novetat, la peça que fa temps que volem incorporar a la nostra biblioteca particular o aquell llibre sabem que li encantarà a alguna persona estimada.

El dia de Sant Jordi és una jornada especial per a les enamorades de la lectura, per a les quals segur que són familiars l'emoció de sortir al carrer sense saber quin serà el teu nou company durant les pròximes setmanes, o el plaer de fullejar un llibre rere l'altre fins a arribar al punt en què voldries emportar-t'en més dels que pots dur a sobre. I com no podia ser d'una altra manera, arribem al dur moment en què et veus obligat a triar quin serà l'afortunat que t'acompanyarà quan tornis cap a casa, pensant en tota la pila de llibres pendents que t'està esperant a l'habitació, perquè la teva passió per la lectura t'obliga a aconseguir llibres a un ritme molt més ràpid del que pots acabar-los.

Però com dèiem, enguany ha estat diferent. Aquest virus contra el qual estem lluitant ha fet impossible repetir la imatge de tots els anys i ens ha deixat un Sant Jordi diferent, que ens ha deixat amb un regust de resistència. La millor prova ens l'han ensenyat les petites editorials i les llibreries de barri, que es resisteixen a cedir contra les grans multinacionals i s'han reinventat de mil maneres perquè puguem seguir gaudint del plaer de la lectura.

Tot i això, el motiu principal d'aquest Sant Jordi resistent és tot allò que envolta la figura dels llibres. Cal recordar que en molts moments de la història l'última trinxera, l'última línia de defensa contra l'horror i la injustícia ha estat un llibre. En part perquè es tractava d'aquella petita porta que permetia fugir durant una estona cap a mons millors, però sobretot perquè era allà on qualsevol podia trobar aquelles idees perseguides pels poderosos. Per això aquells que sempre han manat van inventar un concepte tan terrible com el de "llibre prohibit", i van sumir durant milers d'anys a la gent corrent en l'analfabetisme. Temorosos que el poble es formés a través de la lectura i d'aquesta manera, en veure la poca utilitat real que sovint tenen aquells que diuen vetllar pel bé de la societat, decidissin enderrocar-los.

I si hi ha algú que creu que tot això avui dia està més que superat, la realitat és que no podria estar més equivocat. La història de les nostres àvies, sense anar més lluny, ho desmenteix. Ni tan sols quaranta anys del feixisme més cruel van poder evitar que milers d'aquests llibres prohibits viatgessin de mà en mà, proclamant idees prohibides en una llengua prohibida i denunciant les vergonyes del règim franquista en connivència amb el capitalisme salvatge. Arribats a aquest punt, no puc evitar enrecordar-me del meu avi, de com d'orgullós se sentia cada cop que m'ensenyava el petit tresor que va acumular durant la seva joventut, farcit d'obres comunistes, catalanistes o que simplement reclamaven un món millor.

La nostra generació es troba en una situació molt diferent, encara que la lluita segueixi sent la mateixa. Encara avui trobem casos on es persegueix la literatura, com va patir el periodista gallec Nacho Carretero amb "Fariña", però en general aquest enfrontament s'ha traslladat a un altre pla. Avui dia, la millor eina que té el sistema per mantenir-nos lluny de la lectura és la immensa oferta d'entreteniment. Series, pel·lícules, videojocs, esports... Una onada aclaparadora, dissenyada perquè quan arribis a casa al final de la teva jornada laboral, no pensis en res més que en encendre Netflix per veure l'últim capítol de la teva sèrie preferida.

Per això els llibres segueixen sent aquesta última línia de defensa, i per això aquest Sant Jordi és un Sant Jordi Resistent. La crisi del coronavirus donarà pas a una altra d'econòmica que el capitalisme intentarà carregar sobre les esquenes de les classes populars i per evitar-ho, cal que li fem front des d'aquest mateix moment, però a la vegada també podem aprofitar el confinament per llegir i formar-nos perquè quan sortim siguem encara més capaces de fer front a les injustícies dels nostres dies.

Així doncs, us convido a llegir tot el que pugueu durant aquests dies de confinament. A llegir per estimular el pensament crític i així evitar que els de sempre segueixin pensant per nosaltres. Però també a llegir per conèixer la història de les lluitadores que ens han precedit en el passat, per saber més sobre com és el món avui en dia, i per saber com volem que sigui en un futur. Voldria acabar compartint una de les cites més famoses de Gramsci, i que resumeix a la perfecció tot allò que us he volgut transmetre amb aquesta columna: "Instruïu-vos, perquè necessitarem tota la nostra intel·ligència. Emocioneu-vos, perquè necessitarem tot el nostre entusiasme. I organitzeu-vos, perquè necessitarem tota la nostra força".

Enric López, membre d'Arran

Notícies relacionades