Com influirà el mercat Pere San en el barri i en els veïns?

per Patricia Cirera

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Wikipedia

 

Text de la Patricia Cirera i Xavier Boix

 

El dilluns 21 es van aprovar en el ple per 15 vots a favor (CiU, ERC-MES,i ICV-EUiA), 6 abstencions (CUP-PC, PP i PSC) i 3 en contra (Ciutadans) les esmenes d’ERC-MES i CiU, i per tant la moció, sobre la protecció dels comerços tradicionals de Sant Cugat proposada pel Partit dels Socialistes, en la qual es fa referència al fet que uns tècnics municipals facin les valoracions sobre què es consideraria com a comerç emblemàtic. Dit això, ens centrem en la situació del mercat de Pere San.

 

El Mercat Pere San és un equipament públic construït a principis de segle, als volts de la segona dècada, d’estil modernista, i que durant molts anys va servir d’abastiment per als veïns i veïnes de Sant Cugat. A partir del nou creixement de la ciutat però, a partir del 99, i amb la convivència amb el nou Mercat de Torreblanca va començar la seva decadència. Una situació provocada, per un costat, per l’envelliment dels assentadors (paradistes que tenien una concessió pública per un llarg període de temps), per uns preus, horaris i serveis poc competitius respecte als supermercats que van emergint a la ciutat i, també, per la manca d’inversió de l’ajuntament que durant massa anys no va tenir clar cap a on volia dirigir el futur de l’equipament. Al costat d’aquesta realitat hi havia la necessitat d’un mercat municipal, com a qualsevol ciutat del país, que fes de motor del centre de la ciutat i alhora que donés servei a la població més envellida o menys autònoma i també a aquella que vol producte de més qualitat i proximitat.

L’Ajuntament va acabar prenent una decisió i conjuntament amb una part dels assentadors van promoure un projecte de rehabilitació integral del Mercat i un canvi de model que donarà resposta almenys a una part de les expectatives exposades. El cost de les obres de rehabilitació serà d’entre 2,5 i 3 milions d’euros i anirà a càrrec de l’empresa que explotarà la concessió de l’equipament municipal durant 40 anys, amb la garantia de l’Ajuntament, Gourmets Sant Cugat, S.L. A banda, els paradistes hauran de fer la seva pròpia inversió en cadascuna de les parades. Hores d’ara les obres ja porten més d’un any de retard.

Ara sembla que les obres del Mercat de Pere San estan a punt d’acabar, i preguntem a la presidenta de comerciants de centre vil·la, Maria Calopa, com veu la renovació d’aquest. “Pel que puc saber crec que serà una mica bastant exclusiu amb paradetes de tapes. Però el que és el tradicional mercat, que és el que vol la gent del poble, se’ls hi escapa una mica”. “A tota ciutat és necessari que hi hagi un mercat, que es doni vida en aquest mercat que estava una mica deixat i que es restauri ho trobo fabulós, però no s’ha de deixar que hi hagi les parades de venda tradicionals amb preus competitius”, afegeix Calopa. Afirma, però, que en general els comerços estan patint degut a la crisi. També assegura que ningú ha explicat a l’associació com serà el mercat, tot i que reconeix que des de l’associació tampoc s’han preocupat. Insisteix en que els mercats han de tenir preus competitius perquè sinó la gent recorre a les cadenes de supermercats. “Si els preus són alts el mercat serà per un públic molt concret que passeja els caps de setmana, però la persona que volta dia a dia no crec que sigui l’estil que pugui afavorir”, explica Maria Calopa. Això fa qüestionar si les paredes que hi haurà funcionarien. “Si els preus fóssin assequibles aleshores seria fabulós, necessari i enriquidor pel poble de Sant Cugat”, assegura Calopa. Destaca la importància d’afluència de gent i per això és necessari que els preus siguin normals.  Respecte als comerços en general del barri, “no hem pujat preus des del 2008, tothom ens hem mantingut, i si hem pogut hem baixat”, explica la Maria. El comerç que més abunda al centre és el de roba i calçat, segons diu ella. Això sí, creu que al centre manca un comerç amb alimentacions bàsiques per comprar farina o sucre, i proposa que a la part de sota del mercat de Pere San, que encara està per definir què hi haurà, es posi un supermercat. “Si troben que al mercat una peça de fruita és cara s’aniran a les típiques cadenes, aleshores es fa que es perdi el tú a tú que busquen quan vas al mercat”, assegura.

L’Alfons, propietari d’una carniceria al centre, diu que “com a mercat hi ha molt poquetes parades, això serà unes galeries, un mercat de degustació, no ho entenc. No és Barcelona ni Madrid perquè hi hagi una quantitat de gent per degustar el que hi haurà a dins. Jo tinc un altre concepte del que és un mercat”. No entén que el mercat estigui tant temps parat i que encara els hi falti permisos de llum. Assegura que el Mercadona de Mira-sol ha fet molt mal als comerços del centre. “Nosaltres fa temps que patim, des de que es va fer tota la zona peatonal perquè la gent no pot venir en cotxe i fa tres mesos que està tancat l’accés al mercat”, afirma l'Alfons. Exigeix que l’aparcament sigui de franc com en els supers, i proposa com a solució ampliar l’aparcamernt que hi ha al costat del CAP. Insisteix en la dificultat de l’accés als comerços del centre, i que la gent no pot anar caminant a la carniceria, peixateria o la fruiteria. “Ens han deixat sols”, diu l'Alfons. Assegura que a ell li han baixat les vendes un 60%. Altre opció seria replantejar els horaris, ja que a partir de les 20:30 el centre està ple, però aleshores, segons ell, el client de les 8 del matí no vé a les 10, i el de les 18h no vé a les 20. Considera que de 8-14 i de 17-20:30 és un horari correcte. “Tampoc he provat d’obrir fins les 22h”, diu.

També parlem amb el president de l’associació de veïns del centre, Josep Vergés. “De bones intencions n’hi ha, però ha quedat molt marginat i no s'aconseguirà sortir d’aquesta marginació. Tot i que seria bó tenir un mercat de qualitat al centre”, explica Vergés. Hem preguntat a alguns veïns i veïnes del centre què els hi sembla el mercat, i això diuen. “Jo no compro mai aquí (al barri) perquè és molt car. És la realitat, no sé si ara serà més assequible o no però jo m’en vaig a comprar a Rubí habitualment perquè els mercats d’aquí són carisims. Com no arreglin el tema dels preus no tindrà èxit”, diu la Maria Soletat. “Com a proposta comercial se suposa que a nosaltres ens ha de facilitar els serveis, l’oferta de gastronomia que hi ha al casc antic. L’única cosa són els horaris d’ús del mercat, si ens afectaran o no a nivell de soroll i de convivència entre els que hi vivim i els que venen a disfrutar del casc antic. Una activitat tan gran i que tingui un horari fins les tantes doncs estem una mica a l’espectativa”, explica l’Ignasi, un altre veí del barri centre.

Altres problemes del barri centre vil·la

El “Pacte per la Nit” encara és un tema a resoldre en el barri del centre. Al ple de juliol es va rebutjar la moció que va presentar al respecte ERC-MES. Com vam explicar en aquest diari, l’equip de govern va proposar una moratòria en la concessió de noves terrasses als establiments i la variarió d’horaris, efectiva des del l’octubre dels 2014. Josep Vergés, president de l’associació de veïns del centre, explica “hi ha molts bars, massa bars. A la Diagonal de Barcelona els bars només poden tenir una filera de taules, aquí en carrers molt més estrets n’hi ha tres o quatre, pràcticament no es pot passar. A la Rambla del Celler es posen les taules al mig del pas. No hi ha pas cultura de la gent que va a peu i hi ha massa soroll”. Assegura que es va fundar l’associació "perquè estàvem cansats de ser ignorats", segons el seu parer, i diu que "al centre es fa de tot excepte tenir en compte que hi ha veïns". També és crític amb la Festa Major de la ciutat - “festa de baratillo”-. Posa com a exemple que les havaneres que es canten són les de Cuba i no les típiques catalanes, i que en comptes de cremat es serveixi cervesa. Reclama que a la Festa Major es reparteixin les activitats per tota la ciutat i que no es concentri tot al centre. “Volem que el centre recuperi una certa dignitat i que sigui un centre que atregui a tothom, i sobretot que tingui en compte els veïns”, afirma Vergés. “Trobo ridícul que el “Pacte per la Nit” s’hagi enfundat entre bars i subvencionats per organitzar festes sense tenir compte ni un sol veí”, sentencia Joan Vergés. Assegura però, que el pitjor problema del barri és l’incivisme - segons ell també potenciat per la Festa Major-. Per tot això creu que el centre s’ha degradat. “L’alcaldessa ha perdut la majoria, s’ha de repensar el model de ciutat, si segueix per aquest camí seguirà perdent vots”, afirma Vergés. Hem parlat amb alguns veïns i això és el que diuen alguns. “Des de que han fet el centre peatonal el soroll ha baixat molt. Hi ha el trànsit només exclusiu dels veïns”, explica Pere. “Per la nit no hi ha tant de soroll, pel matí sí perquè hi ha una escola”, diu la Silvana. La Lourdes afirma que les terrasses estan correctes i que de soroll hi ha el normal.

 

 

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article