Publicitat

Nadal en xarxa al ‘barri barri’

Fotos: Cedides per la Xarxa

Reportatge patrocinat per l'Ajuntament de Sant Cugat.

Per cinquè Nadal consecutiu, el Monestir-Sant Francesc s’autocelebra a través de les entitats que formen la Xarxa fem barri, un espai de treball conjunt d’actors socials i Ajuntament per reivindicar el “barri barriˮ. Des que ara fa un lustre es va fer per primera vegada la representació del pessebre vivent a la residència de la gent gran, el Nadal enxarxat ha anat creixent fins aconseguir enguany un total de cinc activitats; la propera i darrera, la patgessa reial que visitarà la plaça d’en Coll el 3 de gener a les cinc de la tarda.

“La nostra idea sempre ha estat convidar la gent de la resta del poble a venir al barriˮ, reivindica Rebeca Galan, representant de Gilgal Solidari a la Xarxa. Ara fa cinc anys l’enxarxament va consistir en unir les Nadales al carrer que ja abans feia l’Aula de So –tot i que des de llavors centrades al barri i no a tot el centre– amb el pessebre vivent de la residència.

Alícia Puig, presidenta de la residència, recorda amb orgull aquella primera edició, quan es van posar les bases d’un projecte intergeneracional que permet unir les corals d’infants i de gent gran alhora que tenir una representació d’un pessebre intergeneracional. De sobte, recorda Xavi Asensio, de l’Aula de So, un pessebre basat en l’obra de Folch i Torres va esdevenir un punt de trobada de música i tradició, i també una cita irrenunciable per a part del veïnat.

Alhora, les Nadales al carrer han esdevingut una oportunitat d’enxarxament múltiple. D’una banda, amb l’entitat de lleure Paidos i l’escola Collserola. D’altra, amb els comerciants. Enguany també amb Sotasons, donant l’oportunitat de participar als infants d’altres centres educatius. En el tomb pels comerços de l’avinguda Cerdanyola els infants amenitzen l’ambient i reben encantats els regals dels comerciants.

“Vam dubtar si fer-ho enguany per les obres a l’avinguda però vam decidir tirar-ho endavant i ha anat molt béˮ, valora Galán, que fixa la memòria en la tarda del passat 17 de desembre, moment en què tothom va prioritzar el cant dels infants a les obres, “s’ha de posar en valor que l’Associació de Comerciants, que durant tot l’any s’implica molt a la Xarxa, dediqui una estona d’una de les èpoques més intenses per a ells a escoltar-se els infants i agrair-los la visita amb un obsequiˮ. L’any vinent, amb l’avinguda i l’amfiteatre dels Jardins del Vallès acabats, aquesta i altres activitats del Nadal del Monestir-Sant Francesc podran ser més lluïdes, valora Asensio.

L’altra activitat amb més recorregut és el taller de manualitats per engalanar la plaça d’en Coll. Nascuda a Facebook ara fa quatre anys com una reivindicació davant la manca d’il·luminació i d’altres elements decoratius, la trobada, celebrada aquest any el dia 14, ha esdevingut un moment de trobada familiar i de reutilització. Prop de 90 infants han permès decorar una plaça que, després d’anys de reivindicació, ara també té una gran estructura de llums en forma de regal.

L’entrada del casal jove okupat de la Xesca a la Xarxa també ha suposat un increment de propostes per a Nadal. Va ser gràcies a ells que l’any passat per primera vegada el barri va rebre la visita d’una patgessa reial. Una de les activistes del casal, reaprofitant un dels vestits del pessebre vivent, va ajudar ses majestats a recollir 182 cartes. “Va ser una activitat amb molta acceptacióˮ, es felicita Galán, “no hi havia manera d’acabarˮ. Enguany, avancen, hi haurà millores i més sorpreses.

L’altra de les activitats nadalenques possibles gràcies a la Xesca és el tió dels records, una trobada en què els infants porten joguines volgudes per desprendre’s d’elles amb una nota explicativa de què representa aquella joguina per a ells. L’entreguen al tió, que després la caga a altres infants. I si algun nen o nena no pot aportar cap joguina no significa que es quedi sense regal perquè es fa una crida entre el veïnat per aconseguir altres joguines.

Maria Llunyell, una veïna del barri de tota la vida i que ara no se’n perd una, reconeix que era una proposta arriscada: “Ho veia molt complicat però va ser tot un èxitˮ. És una mirada que compartien diversos integrants de la Xarxa però que, malgrat els dubtes, es van implicar al màxim per fer-ho possible. Clara Casas, membre de la Xesca, reivindica aquestes activitats com una de les iniciatives del casal per cohesionar el barri de la mà de la resta d’entitats.

I precisament d’això es tracta el Nadal enxarxat i la resta d’activitats de la Xarxa, integrada per l’Aula de So, la residència de la gent gran, la Xesca, Gilgal Solidari, Sotasons, les AFAs del Collserola i del Pla i Farreras, el grup de Facebook del barri, el Grup Som Veïnes i l’Associació de Comerciants, que encara que per Nadal no es pot implicar tant com la resta de l’any dona suport en transport. També s’hi sumen puntualment entitats com Paidos, l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer, Càritas i la cooperativa Jeroni de Moragas.

“La Xarxa agafa força per sumar els recursos en benefici del barriˮ, reivindica Patricia Lepe, treballadora de l’Ajuntament i coordinadora d’activitats de la Xarxa, “cada entitat aporta el que potˮ. En aquest sentit, Anna Ugencio, tècnica municipal, posa en valor que cada cop hi hagi més propostes d’activitats, “que mai han tingut un noˮ. Reconeix que tot i que el pressupost fix és petit, mai ha faltat finançament per a cap activitat sempre i que el veïnat hagi assumit com a treball voluntari les tasques principals per fer-la possible.

Notícies relacionades