Les conseqüències econòmiques segons Societat Civil Catalana

per Patricia Cirera

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Anna Poquet

Ahir 22 de setembre Societat Civil Catalana de Sant Cugat va organitzar un acte amb el nom “El valor de la unió” per explicar, segons ells, quines serien les conseqüències econòmiques en cas d’independència.

Primer va parlar Manuel Béjar, membre de la junta directiva i portaveu de SCC a Sant Cugat, que va exercir de moderador. Abans de tot va voler aclarir que SCC no és un partit polític. Va remarcar que és una organització que té per objectiu informar a Catalunya i Espanya dels inconvenients de la independència. A continuació va llegir el següent manifest.

 

 

També va fer referència a un article de El País titulat “El peor presidente de Catalunya”. Va denunciar que aquestes eleccions no serveixen per donar comptes del que el govern de la Generalitat ha fet o no en aquesta legislatura, i que en comptes d’això es parli d’independentisme. En aquest sentit va voler oferir unes quantes xifres. En sanitat s’han tancat un milió de llits als hospitals, hi ha 146 hospitals privats i només 65 públics, es van tancar quiròfans i fa en cinc anys s’han fet fora a 5.560 professionals de l’Institut Català de la Salut, entre altres coses. Respecte al poder adquisitiu a Catalunya ha baixat un 9%, mentre a Madrid a baixat un 3%. Per tant, segons ell, els catalans no viuen millor que fa cinc anys quan va començar el govern d’Artur Mas. Béjar es va queixar que els polítics en general només llencen propaganda, i que no s’informen.

Després va tenir la paraula la Maria José Argerich, coordinadora de SCC a la demarcació del Vallès. “La campanya “el valor de la unió” té per objectiu cridar a la movilització de cara als propers comicis electorals i evidenciar i mostrar a les urnes que la majoria dels catalans som partidaris de mantenir la unitat, els nostres llaços afectius, històrics, econòmics i culturals amb la resta dels espanyols”, va dir Argerich. També va destacar el caràcter independent, transversal i obert de l’organització. “Els objectius de Societat Civil Catalana és donar veu i mobilitzar al la majoria dels catalans que també es senten espanyols, defensar les avantatges de seguir units al resta dels pobles d’Espanya i advertir de les conseqüencies negatives de la separació. Així com fomentar la convivència entre els ciutadans catalans, i aquests amb els espanyols. promoure la cultura catalana com a part integradora i separable de la cultura espanyola comú i volem posar en valor que els catalans hem progressat juntament amb la resta dels espanyols gràcies a la unió d’esforços, de lideratge, de democràcia i el respecte a la pluralitat”, va explicar Argerich.

Seguidament va parlar el secretari de SCC el santcugatenc José Domingo. Va titllar de frau i de joc a dues bandes el fet que Mas digui per igual que són eleccions plebiscitàries i per altre digui que no ho són. Segons ell, qui cregui que són plebiscitàries i així ho manifesti està enganyant. També es va centrar en exposar en xifres com quedaria el panorama econòmic català en cas d’independència. Va fer èmfasi en les pensions i les exportacions. Agafant com exemple les següents declaracions: “Les pensions estarien garantides i serien inclús més grans” (Artur Mas), “Espanya està obligada a pagar als pensionistes encara que Catalunya s’independitzi” (Andreu Mas Colell) i “Les pensions catalanes serien un 10% superior a la resta” (Xavier Sala i Martin), Domingo va voler donar dades del Consell Assessor per la Transició Nacional per desmentir-les. Va llegir les següents parts del document: “Els ciutadans de Catalunya tinguin garantides la recepció de les pensions i altres prestacions de la Seguretat Social reconegudes en les mateixes condicions fins ara”, “que les prestacions reconegudes en el futur, siguin com a mínim, les que fins ara aspiren a gaudir”, “que els ciutadans de totes les nacionalitats que treballin o hagin treballat a Catalunya siguin tractats igual que ara en relació amb els possibles seus drets o matèria de Seguretat Social”. Al seu parer , això no és cap novetat ja que el text diu que tot ha de seguir com està ara i que totes les avantatges ja estan reconegudes. Segons els propis consells del CATN, podria haver-hi problemes ja que amb la nova administració per cobrar la pensió s’hauria d’anar amb la nòmina per demostrar la teva vida laboral, per tant s’hauria de calcular en base a les dades que aporti la persona. També hi hauria complicacions per la gent que ha cotitzat fora perquè s’hauria d’esperar a que hi hagués convenis entre els països estrangers i Catalunya. Segons sentencia José Domingo, es donaria una situació d’absoluta inseguretat jurídica. Des de SCC, segons un estudi realitzat per l’entitat, en cas que hi hagués una separació les exportacions de béns caurien entre un 10 i un 50%, això vol dir una pèrdua de llocs de treball entre el 2,3 i l’11,6%. “Si es redueix les exportacions de béns en el 50%, per la pròpia dinàmica del mercat de treball, les pensions es reduirien un 12,7%”, explica Domingo.  

Per últim, va parlar Felip Moreno, coordinador de la zona nord de l’àrea metropolitana, que inclou Sant Cugat, i membre de l’equip de l’Obervatori Electoral de Catalunya. Segons les dades que va oferir, en la diada van acudir a la Meridiana al voltant de 530.000 persones, amb un marge d’errada de més o menys 90.000. Dades extretes gràcies a la col·laboració de la Universitat de Florida. El cessecionisme és minoritari, i encara ho és menys en àrees més poblades. En aquests nuclis més urbans l’absentisme és més gran. Serien els barris de la zona alta de Barcelona les que són més afins al SíSí, també els municipis més petits. En els districtes de Barcelona on hi ha menys independentisme l’abstencisme és major.

A l'acte van assistir els portaveus de PP i Ciutadans Álvaro Benejam i Aldo Ciprián. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article