Un pregó feminista per començar la Festa Major del Monestir-Sant Francesc

Foto: Joan Cabasés Vega

Joan Cabasés Vega i Jordi Pascual | Noestàsola, Hora Bruixa i Casa de la Dona han estat les tres entitats encarregades de fer el pregó de la Festa Major del barri del Monestir-Sant Francesc, que s’allargarà durant tot el cap de setmana. La seva intervenció ha servit per cridar a l’apoderament de les dones i aturar el masclisme en totes les seves formes, amb especial atenció a la violència de gènere i, especialment, la violència física, que aquest any ja ha causat 75 víctimes mortals arreu de l’Estat, segons el portal feminicidio.es.

“Cal ajut i implicació, suport a la víctima i rebuig a la implicacióˮ, han cridat al manifest, “la llista de necessitats és molt llarga; la primera, que deixin de matar-nos, de violentar-nos, per ser donesˮ. Tots tres col·lectius han demanat que es vegi la xacra de la violència de gènere com un problema a resoldre, ja que, a més, es dona diàriament. Han animat els homes a revisar les seves conductes, descobrir aquelles actituds masclistes que poden corregir i participar de la lluita feminista de la mà de les dones.

La reivindicació feminista ha estat ben present en l’arrencada de la Festa Major al Monestir-Sant Francesc, ja que Hora Bruixa ha seguit el pregó d’una performance reivindicativa i posteriorment s’ha projectat Suma’t, un curtmetratge impulsat per la Xarxa del Monestir-Sant Francesc en contra de la violència de gènere i en què les protagonistes són veïnes del barri. Les tres entitats encarregades del pregó també han col·laborat en el vídeo.

Tant el president del Consell de Barri, Ferran Villaseñor, com l’alcaldessa, Carmela Fortuny, han agraït la implicació veïnal que fa possible la celebració i, alhora, els han encoratjat a seguir reivindicant unes millores que, segons Fortuny, l’Ajuntament està compromès a fer amb el Pla Estratègic del Monestir-Sant Francesc. Així mateix, l’alcaldessa ha reconegut que la feina feta no justifica tota la que queda per fer.

La Festa Major segueix dissabte i diumenge amb la plaça del Coll i els jardins de Sant Francesc com els dos espais centrals. S’hi preveuen activitats diverses com ara tallers familiars, una ruta històrica, un holi festival, un show del casal de la gent gran, tallers de música, una paella popular i una gran rifa, entre d’altres. Pots consultar el programa d’activitats complet aquí.

Notícies relacionades