Els clubs de la ciutat fan pinya perquè l’esport es consideri servei essencial

per Jordi Pascual

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Mireia Norberto i Localpres

Prop d’una quinzena de clubs i entitats esportives de la ciutat han confirmat a elCugatenc que s’han adherit a la campanya de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) per demanar que l’esport sigui considerat un servei essencial per la seva incidència sobre la millora de la salut, l’educació, la formació i la inclusió social. Hi ha altres entitats, com l’Olimpyc Floresta, que valoraran la seva adhesió durant els propers dies.

La campanya de la UFEC, que es visibilitzarà el proper dimecres a les 13h. amb una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona, neix com a resposta a les restriccions de la pandèmia, especialment les aplicades el 30 d’octubre, que suposaven l’aturada de les activitats esportives excepte les competicions d’àmbit estatal. “Set de cada 10 treballadors s’han vist afectats per un ERTO; en el seu conjunt, el sector deixarà d’aportar gairebé 1.000 milions d’euros directes al VAB català; tres de cada 10 treballadors perdran la feina; i prop de la meitat de les entitats estan perill d’extinció”, s’explica a la campanya.

La UFEC defensa que les federacions, clubs i entitats fa mesos que treballen perquè la pràctica esportiva sigui segura en el marc de la pandèmia. L’objectiu està assolit: “Tal com ho demostren les dades del Ministeri de Sanitat, que detalla només 59 casos de contagis en les últimes setmanes en tot l’estat. Xifra que representa el 0,75% dels casos detectats. Si analitzem els casos des de l’inici de la pandèmia, l’esport només representa el 0,27% dels contagis”.

Precisament aquesta baix percentatge de contagis en el marc de les entitats esportives és el fet esgrimit per la majoria de clubs de la ciutat per sumar-se a la campanya. A Sant Cugat, però, l’activitat esportiva no s’ha aturat del tot ja que les competicions espanyoles segueixen en marxa. Això ha suposat, segons va comunicar l’Ajuntament el dilluns, que alguns equipaments públics s’hagin mantingut oberts per als entrenaments i competicions de l’Olimpyc, el Volei, el Rugby, la UESC, el Patí Hoquei i l’Handbol. També es manté l’activitat al Centre d’Alt Rendiment (CAR) i a les instal·lacions que acullen activitat lectiva de les escoles.

L’esport santcugatenc no s’ha mantingut immòbil davant les restriccions. El passat 26 d’octubre la Coordinadora d’Entitats Esportives va emetre un comunicat en què qualificava d’improvisades les mesures aplicades amb el toc de queda: "No veiem el risc que pot representar que els nostres esportistes en lloc de tancar-los les instal·lacions a les 21.00h. es pugui fer a les 22.00h., per exemple, respectant i facilitant d'aquesta manera la pràctica esportiva que es cregui convenient per apaivagar en el possible, les conseqüències d'un aïllament social i una aturada innecessària en els entrenaments, etc".

Dos dies més tard el president de la Coordinadora, Rafael Robledo, llençava una petició al govern municipal demanant que els equipaments esportius poguessin romandre oberts fins a les 10 de la nit, com passava per ordre de la Generalitat amb les activitats culturals. “Ja que les competicions, en general, no seran possibles duran un temps de durada inconcreta, seria molt bo que els pavellons i instal·lacions esportives municipals de la nostra ciutat estiguessin a l’abast dels esportistes durant els caps de setmana i festius”, demanava, alhora que preguntava pel retard en el cobrament de les subvencions corresponents a la temporada anterior, una situació que preocupa bona part dels clubs de la ciutat.

El govern municipal no tenia capacitat de canviar aquests horaris ja que el tancament estava marcat pel Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT). Tampoc hi va haver gaire marge ja que un dia més tard el govern de la Generalitat va anunciar el tancament perimetral de Catalunya, la limitació de mobilitat entre municipis durant el cap de setmana i l’aturada de les activitats esportives i culturals; un seguit de restriccions (que pots seguir al minut a minut d’aquest diari) que va entrar en vigor el 30 d’octubre.

Tampoc Sant Cugat Creix, que agrupa cinc clubs esportius de la ciutat, es va quedar quiet. Ja a l’abril va impulsar, de la mà de la Coordinadora, una enquesta entre els clubs santcugatencs en què s’evidenciava la preocupació de les entitats esportives pel futur esportiu i econòmic. En aquell moment els efectes eren clars perquè les instal·lacions esportives estaven tancades i les competicions s’havien aturat, una situació que va comportar l’aplicació d’ERTOs.

Més de mig any més tard, Maurici Benito, president del Sant Cugat Creix, explica que el nou tancament és un cop perquè molts clubs ja havien començat la temporada amb esforços per adaptar-se als protocols i a la creació de grups bombolla. Explica que les famílies dels esportistes de la base han tingut reaccions diverses, també la por al contagi, que ha suposat la pèrdua d’esportistes en algunes de les entitats.

“L’Ajuntament no es reuneix amb nosaltres perquè treballa de manera individualitzada amb els clubs”, explica Benito, que també demana que s’acceleri el pagament dels convenis pendents, “ens han comunicat que hi haurà ajudes per la COVID-19 i esperem que siguin fàcils de demanar perquè els clubs els portem de forma voluntària i de vegades els tràmits són molt complicats”. La Generalitat també ha anunciat que destinarà 20 milions d’euros en ajuts al sector.

Benito diu que l’esport és essencial i molt important per tenir una bona salut física i psíquica, especialment per als adolescents. Aquesta és una mirada compartida per gairebé tots els clubs de la ciutat que s’han sumat a la campanya de la UFEC. Com que la Unió de Federacions no pot facilitar les dades d’adhesions per la llei de protecció de dades, elCugatenc ha contactat amb bona part dels clubs esportius de la ciutat. A continuació recollim els motius de les entitats que han confirmat la seva adhesió:

Made with Flourish

*ACTUALITZACIÓ: En la primera versió d'aquest article no apareixia el Sant Cugat FC com a entitat adherida a la campanya. L'hem afegit tan bon punt han confirmat l'adhesió a aquest mitjà.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article