Aquestes festes, feministes i valentes!

Col·lectiu feminista i revolucionari de Sant Cugat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Sembla que aquestes festes de Nadal seran ben diferents que les dels altres anys. No serà pas, però, perquè hàgem acabat amb el masclisme, els homes aixequin el cul de la cadira durant els dinars familiars o perquè puguem deslliurar-nos dels comentaris sexistes de l'oncle o cunyat. Aquestes festes seran diferents perquè, més enllà de les mesures sanitàries que alteren els costums nadalencs, la pandèmia ens ha abocat a una crisi socioeconòmica brutal. Una crisi que només ha fet que agreujar les condicions de precarietat de les treballadores, augmentar els casos de violència masclista i LGTBfòbica, el nombre de desnonaments diaris o la situació de desemparament de les persones migrades, entre moltes d'altres.

Tanmateix, arriba Nadal i, amb ell, el capitalisme més exponencial. Ens bombardegen amb catàlegs i anuncis de joguines sexistes, augmenten els contractes temporals i precaris, i, alhora que continua l'explotació laboral arreu. Una crida al consumisme més massiu i desenfrenat. L'amor i la felicitat que diuen que ens ha de portar Nadal segueix amagant violència, explotació i misèria.

"Compra al barri" (diuen), "dóna suport al petit comerç" (diuen). Però què passa si al barri la majoria de botigues que trobem són de grans cadenes que es mengen i ocupen les botigues que han estat tota la vida? El model de comerç i consum de Sant Cugat, sobretot del centre, n'és un exemple. Les dones de Sant Cugat estem fartes de veure cadenes com el Calzedonia o l'Intimissimi que, a més d'enriquir-se explotant altres dones, alimenten la imatge de dona-objecte i promouen la sexualització dels nostres cossos. No volem comprar a botigues com el Druni que promouen la pressió estètica i apel·len a models de bellesa inassolibles, venent 3924 productes de maquillatge que ens han de fer més guapes. Ja en tenim prou d'empreses de joguines com el Drim o Juguettos que perpetuen els rols de gènere amb les seves joguines sexistes. I no volem veure pel centre de la ciutat cadenes com Mercadona, líders en precaritzar les seves treballadores amb uns sous i condicions de misèria. A totes aquestes empreses us diem que no sou benvingudes i que no us volem. Us vam assenyalar el 8 de març, el 25 de novembre i ho seguirem fent les vegades que facin falta.

Tanmateix, arriba Nadal i, amb ell, el capitalisme més exponencial. El consumisme, arrelat fins a l'última cèl·lula del nostre cos, és una fugida ràpida davant de tots els problemes i angoixes que tenim. Un any més, doncs, Nadal es planteja com la solució a la misèria: tenir més objectes materials innecessaris (que ens recorden que no som prou guapes la majoria), per suplir la crisi moral més gran del s. XXI.

"Ja tens nòvio, nena?" (diuen), "posa't ben maca pel sopar" (diuen). Però què passa si estem cansades d'escoltar any rere any els mateixos comentaris? Perquè allò que passa en l'àmbit privat i familiar queda invisibilitzat, però no és per això menys important! Així que aquestes festes estalvieu-vos preguntar si tenim nòvio o si el portarem, donant per suposat una sexualitat heteronormativa. No cal que ens digueu el molt o poc que ens hem arreglat per l'ocasió, no ens cal la vostra aprovació. Cuinar la sopa, fer els cafès i recollir la taula no és cosa només de dones, així que, homes de la família, espavileu. Ah, i les brometes masclistes no hi tenen cabuda, ni en el dinar ni enlloc.

Tanmateix, arriba Nadal i nosaltres proposem unes festes des de la consciència: el sistema ens té alienades pel consum i, malgrat que sabem que tot és fruit d'injustícies i explotació, seguim el cicle viciós del capital. Aturem-nos, podem escollir. Nosaltres ja ho hem fet: aquest Nadal, ens volem feministes i valentes!

Hora Bruixa

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi