El periodisme local i els conflictes

Periodista i cap de redacció d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els mitjans no són ferramentes neutres. Amb la selecció dels temes, la priorització i l’enfocament dibuixen un discurs concret, que no necessàriament és únic perquè, dins d’unes grans línies generals, un diari, ràdio o televisió pot acollir tantes mirades com firmes té. Això es construeix de forma voluntària –quan s’escull expressament una mirada– i involuntària –quan sense fer una gran meditació sobre el sentit polític d’un escrit, el periodista opta per una forma que segurament està marcada pels seus valors–. Vaja, que els mitjans són diversos i fins i tot darrere del presumpte tractament asèptic de la informació també s’amaga un relat, en aquest cas normalment legitimador de la realitat existent.

A elCugatenc hem tingut clar des de l’inici que tenim mirades diverses que responen a tres idees base: cal fiscalitzar el poder –per tant, sempre que puguem, mirem documents oficials, fem entrevistes a fons, destapem informació oculta...–, explicar la societat amb la seua complexitat –és a dir, optar per un periodisme que explique els diversos punts de vista i els contrapose en una mateixa peça per a no generar continguts de consum selectiu– i donar veu a les alternatives –que es tradueix en seguir les reivindicacions d’entitats i col·lectius organitzats a nivell local.

Però què passa quan hi ha un conflicte? I amb un conflicte no em referisc a guerres cruentes. Què passa amb els conflictes de petita escala? Què passa amb els debats socials que enfronten el veïnat, o una part important de la ciutadania amb la institució o col·lectius entre ells? Quin és el paper del periodisme en aquest cas? Què ha de fer un diari local davant de temes com el Ragull Centre, l’anella verda, l’arbrat del carrer Abat Marcet, la ZBE..? Explicar-ho, clar, però si entenem que l’explicació no és neutra, quina posició ha de tindre un mitjà?

La resposta és: complexitat. El món és complex i en una societat marcada per posicions de dissens –tot ha de ser sí o no– el periodisme té l’oportunitat de trencar la falsa dicotomia, de visibilitzar els dubtes, els debats, els termes mitjos... No quedar-se ancorats en la lògica binària de l’odi de la internet 2.0, en paraules d’Ingrid Guardiola, ha de permetre entendre’ns ni que siga des dels nostres desacords.

Fer una guerra de posicions per cada debat social no ens ajudarà a trobar la solució al desacord. El periodisme no n’hauria de ser còmplice. Aquells titulars en base a declaracions o que només destaquen l’acusació i la crítica destructiva, sense ponderar-se amb les altres posicions, només serveixen per a aprofundir en la desavinença i, en conseqüència, dificulten la solució perquè ancoren cadascú al seu racó.

No sempre és fàcil i no és d’estranyar que quan es posen sobre la taula debats que algú ni s’havia plantejat, el mitjà o el periodista reben acusacions de vendre’s als interessos d’algú. Això mateix em va passar a l’article del darrer FOCUS que plantejava la densificació de Sant Cugat tenint en compte la insostenibilitat ambiental –per depredació del territori, dependència del cotxe...– d’un model horitzontal. Per a un usuari de Facebook m’havia venut als interessos de les constructores.

Per sort, elCugatenc depèn majoritàriament d’aportacions de socis i sòcies que amb el seu gra de sorra fan que ningú tinga la força econòmica suficient per a condicionar què fem i què no fem al diari. I és des d’aquesta independència editorial que podem posar debats sobre la taula i intentar eixir de la guerra de posicions. Clar que això precisa d’un periodisme amb més veus i, per tant, més llarg, i sembla que això no és tan atractiu si es busca una audiència massiva. Sí que ho és, però, –tot i els errors que puguem cometre– per a entendre’ns com a societat amb les nostres complexitats. A aquest diari tenim la sort que així ho entenen les més de 200 persones subscrites. Gràcies a elles, seguirem.

Jordi Pascual, periodista i cap de redacció d’elCugatenc.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi