Transparència i puntuació

Periodista i cap de redacció d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Un 98,08% és la nota que ha aconseguit l’Ajuntament de Sant Cugat en el segell info participa, amb un increment de gairebé tres punts respecte a l’any passat. És indubtable que s’han fet passes per millorar la transparència. Bona mostra és el visor pressupostari, una ferramenta interactiva que permet fer més entenedor el pressupost municipal. La reivindicació pòstuma de l’intent d’Observatori Ciutadà Municipal ha estat ben resposta pel tripartit amb una pàgina web que encara podria millorar però esdevé un pas per a què la ciutadania no s’haja d’enfrontar –si no ho vol– a un pdf de centenars de pàgines. Però la transparència és molt més que comunicar més –de vegades massa, diria– i tindre alguna bona proposta com el visor pressupostari.

Ací va un recull de coses que podem trobar hores d’ara al web de l’Ajuntament. Darrera acta del Ple municipal: desembre del 2020. Darrera acta de la Junta de Govern: octubre del 2020. Darrera liquidació pressupostària disponible: 2019. Darrer compte general: 2018. Darrer Pla Econòmic Financer: 2017-2018. Darrer informe d’estabilitat pressupostària: tercer trimestre del 2017. Darrer informe de fluxos de pagament: tercer trimestre del 2019. Darrera modificació pressupostària: juliol del 2020. Segurament em deixe alguna cosa i potser algunes d’aquestes dades es poden trobar a les actes dels Plens –si és que estigueren totes penjades.

És més que evident que falten les actes del Ple i de la Junta de Govern posteriors, la liquidació pressupostària del 2020 i del compte general del 2019 i molts altres informes. Retardar-se puntualment en un d’aquests documents és més o menys comprensible. Que el retard siga tan flagrant en els documents que s’elaboren mensualment –les actes del Ple i de la Junta de Govern– és més preocupant. Que el retard es mantinga tot i que jo mateix –i m’imagine que més gent– he demanat actualitzar aquestes informacions comença a ser indignant.

Perquè potser per a la majoria de la població la transparència és una trampa. Gairebé ningú té temps a mirar-se extensos documents tècnics i que estiguen al web no fa els informes més entenedors. Ara bé, és una garantia. Que qualsevol persona puga consultar-los dona la tranquil·litat de saber que la institució no té res a amagar o, si més no, que està disposada a mostrar els seus draps bruts. Segurament la ciutadania en general no té el temps, les ganes ni el coneixement per a mirar-se molts dels documents. I ací és on entra la premsa.

En canvi, si un document no està, es deixa un buit informatiu que alimenta la idea de desconfiança amb les institucions. Potser la manca d’actualització de molts documents i actes al web municipal no és malintencionada però genera un motiu més de desconfiança en la política. En un moment en què el descrèdit de les institucions, els partits i els polítics en general no para de créixer, Sant Cugat no es pot permetre aquesta falla. Per molt que tinguem un 98,08% de puntuació en un segell. 

Jordi Pascual,
periodista i cap de redacció d’elCugatenc

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi