Una nova oportunitat per al suport municipal a l’economia social

Periodista i cap de redacció d'elCugatenc.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Veig amb il·lusió que dins del Pla de Reactivació Econòmica anunciat pel govern municipal hi ha la creació d’un Pla Director d’Economia Social. És una il·lusió perquè les entitats i empreses socials que vam participar en l’elaboració del darrer pla ens vam quedar amb la sensació que “menos da una piedra” i, en algun moment d’optimisme, de “tota pedreta fa marge”. Amb o sense positivisme, el darrer Pla Director era de totes totes una aproximació molt sui generis a l’economia social i solidària (ESS).

El Pla encara vigent acaba a final d’any i busca travessar les fronteres entre l’ESS i l’economia de mercat tradicional. En aquell moment es va presentar com una proposta transversal perquè no només incorporava l’ESS sinó que també la responsabilitat social corporativa (RSC). Es va veure clarament amb els ponents del dia de la presentació: ESADE Creapolis, Parlem, l’Ateneu Cooperatiu i la tècnica d’economia social d’aquell moment. La llavors sotsdirectora (ara directora) de Promoció Econòmica, Susana Tintoré, ho va deixar clar: “Sant Cugat té 20 empreses molt grans que han de format part del projecte més enllà de la RSC”.

Moltes de les persones que vam participar en les sessions participatives per fer el Pla vam eixir amb cara de bledes, pensant que les nostres aportacions en el millor dels casos tenien un encaix mínim en un marc ideològic que s’allunyava de la concepció que la majoria de nosaltres tenim de l’ESS. Per a moltes de nosaltres aquella estratègia era un error perquè confonia els termes. L’ESS treballa per a tindre impacte positiu i evitar els negatius en tot el seu procés, és a dir, tota l’activitat té en compte els impactes positius més enllà del balanç econòmic.

La RSC es fa per part d’empreses que això no ho tenen en compte en el conjunt de la seua activitat i, a canvi, financen o fan projectes que sí. Invisibilitzar qui intenta fer-ho tot darrere de qui només en fa una part, i generalment per a llavar-se la cara o fer campanyes de publicitat, és un error monumental. Per això, alhora que m’il·lusiona, em preocupa veure que el mateix Pla de Reactivació Econòmica que inclou fer un nou Pla Director d’ESS també incorpora dins de l’eix de Ciutat solidària i cooperativa una referència (de fet, la primera) a la RSC.

El mateix eix incorpora, de nou, la creació d’un directori d’economia social. Sembla així que el govern assumeix el fracàs d’haver-ne fet un a corre-cuita, sense gaire treball conjunt amb les entitats i empreses socials i, sembla, per a omplir l’expedient del grau de compliment del pla anterior.

El directori va aparèixer com a proposta a una de les sessions participatives del pla anterior i jo mateix vaig advertir que elCugatenc treballava en un projecte similar, que ara ha esdevingut els Classificats elCugatenc. Tot i això, no es va poder establir una sinergia i, davant el risc de duplicar un recurs, l’Ajuntament va prendre la idea i va fer el seu propi directori, que hores d’ara no sembla massa atractiu. Cada cop que mire les dificultats que hem tingut per fer els Classificats elCugatenc i el resultat del directori municipal no puc evitar pensar l’oportunitat perduda per no haver-ho fet plegats.

Això, que pot semblar una pataleta, és una mostra més de les actituds erràtiques que al parer de molts ha tingut l’Ajuntament en quant a l’ESS. Per això, aprofitant l’avinentesa de la creació d’un nou Pla Director, potser arriba el moment de tindre presents els errors que s’han comès fins el moment per a què no es repetisquen. Tenim l’oportunitat de deixar-ho tot com una bona intenció que va acabar malament però que finalment ha trobat una solució.

Jordi Pascual, periodista i cap de redacció d’elCugatenc

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi