La Xesca, neix la resposta autogestionada a la manca d’espais per al jovent

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Un grup de joves s’ha ajuntat en assemblea per crear un nou espai autogestionat per al jovent de la ciutat. Davant el que consideren una manca d’espais pensats per als joves i coordinats per ells, han decidit crear-ne un, La Xesca. Així ho van donar a conèixer el matí del 26 d’agost amb una penjada de pancartes i repartiment de fullets informatius mentre alguns dels seus companys ja ocupaven l’edifici des de dies abans per fer una primera neteja. El lloc elegit és un bloc en desús ubicat entre el carrer Borrell i l’avinguda Cerdanyola; segons diuen, propietat de Solvia, la immobiliària del Banc Sabadell.

En una primera acció al barri de Sant Francesc, van poder comprovar que molts veïns hi donen suport tot i que d’altres preguntaven pels sorolls a les nits i el possible abús d’alcohol que creuen que el nou casal pot comportar. Al llarg del dia el debat va anar creixent al Twitter. També hi havia d’altres que s’interessaven per la idea i preguntaven pel Casal de Torreblanca. Els activistes deixaven clar que aquell equipament ja no és només per a joves – tot i que ho va ser durant 7 anys – i, en el temps que ho va ser, consideren que no responia a un model d’autogestió.

El col·lectiu va rebre la visita de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra a la tarda tot i que no hi va haver desallotjament. De moment, continuen ocupant l’espai. Per la seva banda, l’alcaldessa accidental, Carmela Fortuny, en nom del govern, va comunicar a través dels mitjans locals que rebutja l’ocupació. A més, el proper dilluns es reunirà amb les associacions de veïns i entitats del barri per tal “d’explicar i valorar la situació”.

Fortuny explica a elCugatenc que no depèn del consistori posar cap denúncia sinó que és el propietari qui ho ha de fer. “Com a Ajuntament hem de garantir la bona convivència”, valora. L’alcaldessa accidental considera que la ciutat “estima a totes les entitats” i que “són moltes les que comptem amb espais per desenvolupar les seves activitats, també les juvenils”. Tot i que afegeix que “cal continuar treballant”.

Malgrat el rebuig institucional, els activistes, que a més majoritàriament participen en altres col·lectius de la ciutat, han rebut el suport d’Arran, la CUP, Hora Bruixa i Dissidència Sònica a través de les xarxes socials. També de col·lectius de més enllà de la ciutat com el casal Can Jaumetó de Vilassar de Dalt i la Coordinadora Obrera Sindical (COS) del Vallès Occidental i Oriental. Ferran Villaseñor, president del Consell de Barri del Centre-Est, prefereix no fer de moment cap declaració a l’espera de parlar amb el govern, els veïns i els membres de La Xesca.

L’ambient distès i de sorpresa de la primera jornada evolucionarà dia a dia, encara pendents del govern, en una tasca de restauració de l’espai acompanyada d’activitats. De fet, convoquen els simpatitzants cada matí a les 10 per treballar-hi.

Des d’una perspectiva d’esquerres

Tot i que el col·lectiu ha “alliberat” l’espai amb la voluntat, deien al manifest i a través de les xarxes, de fer-lo extensible a tota la ciutadania; el discurs mostra una clara confrontació amb el model de ciutat i el sistema socioeconòmic vigent. De fet, plantegen l’ocupació i la creació de La Xesca com una resposta a l’especulació immobiliària, a l’enriquiment privat i a “un Ajuntament que afavoreix aquesta tendència general pròpia del sistema capitalista”.

En el text llegit en la presentació, diuen que volen deslligar-se de les institucions i partits per tal de poder autogestionar l’espai. Demanen la implicació dels veïns perquè “es facin seva” La Xesca i l’obren a tota la ciutat.

El repte d’arrelar-se positivament al barri

Després de l’ocupació, el repte del col·lectiu és trobar bona acollida i per això han de desfer els dubtes que puguin tenir els veïns. De fet, durant el transcurs de la primera jornada des de l’anunci, el Twitter va ser una via important de comentaris sobre la proposta de crear un espai autogestionat per al jovent al barri de Sant Francesc. El compte de La Xesca va assegurar que els impulsors havien rebut molts suports.

Si bé, a la mateixa xarxa social diversos comptes mostraven dubtes i fins i tot rebutjaven l’ocupació. Alguns a títol individual, altres com a anònims i d’altres identificats com a col·lectius veïnals, demanaven convivència i, en alguns missatges, apuntaven a l’ocupació com un problema.

La crítica per la manca d’espais

El nou casal autogestionat neix com a resposta al govern per la seva política juvenil pel que fa a espais. Si bé, la crítica ve de lluny. El col·lectiu que més clarament havia criticat el que consideren una manca d’equipaments destinats als joves és l’Aplec Jove, alguns membres del qual, a títol individual, ara impulsen La Xesca. Amb la campanya Recuperem Espais van exigir l’ús d’equipaments buits per a col·lectius juvenils.

Tal com va explicar elCugatenc, 13 dels espais culturals i socials – d’un total de 21 – previstos en el Pla d’Equipaments 2008-2018, ara en revisió, no s’han fet o no s’ha canviat l’ús inicial. Entre aquestes previsions incomplertes hi ha la sala de concerts, la Biblioteca Central Urbana – tot i que ja s’ha fet la modificació del PGM per iniciar tot el procés urbanístic fins construir-la –, els bucs d’assaig, el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (Dapsi) a Can Quitèria i el centre d’oci com a equipaments amb ús infantil i juvenil. De l’anàlisi del grau de compliment del Pla d’Equipaments, aquest diari va fer el següent mapa amb els equipaments i solars municipals recollits al 2008 i actualment en desús.

La reivindicació també ha arribat en forma de propostes als pressupostos participatius. D’entre les 900 propostes inicials hi havia diverses que feien referència al jovent tot i que amb temàtiques molt obertes, des de peticions de més habitatge de lloguer a l’obertura de les pistes escolars els dies festius passant per la creació d’un skate park, la creació d’equipaments pensats per al jovent al foment d’activitats que ajuntin joves i gent gran.

D’entre les 24 propostes que es portaran a votació, després d’haver estat validades per la Taula de Ciutat, hi ha dues que fan esment directe al jovent: la creació d’un espai jove a La Floresta i l’adaptació d’espais perquè siguin d’ús polivalent per al jovent. Segueixen en peu altres equipaments de reivindicació històrica com la Casa de la Dona.

Els espais que vindran

Més enllà de La Xesca, el pacte d’estabilitat pressupostària del govern amb ERC-MES es presenta com una mesura per revertir la manca d’espais denunciada. Almenys així ho plantejava les JERC en la valoració del pacte que va fer el seu grup municipal just quan acabava el curs polític. La crítica que feien les joventuts republicanes només un mes abans per l’incompliment de les mesures encarades als joves es dissolia pel que consideraven un canvi d’actitud.

L’accelerada, segons els republicans, va en dos sentits. D’una banda, la Biblioteca Central Urbana per l’aprovació de la modificació del PGM, un projecte que esperen tenir enllestit a final de mandat. D’altra, la sala de concerts que es planteja de moment al darrere del Teatre Auditori, tot i que no hi ha res definitiu.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article