Sense perill d’esfondrament i sense denúncia
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
El col·lectiu i els veïns en la trobada a la plaça d'en Coll. Fotos: Miquel Margalef
Veïns del barri de Sant-Francesc i membres del col·lectiu La Xesca es reuneixen per primera vegada després de l’ocupació de l’edifici. La conversa, que va tenir lloc ahir 2 de setembre, ha servit per posar sobre la taula el posicionament de La Xesca respecte al perill d’esfondrament per tal de donar resposta a les opinions de l’Ajuntament. També va ser útil per fer el primer contacte amb alguns dels veïns del barri que no havien acudit al casal per tal de tranquil·litzar-los.
En la trobada, els ocupants de l’habitatge de l’avinguda de Cerdanyola han portat un arquitecte, el qual no ha volgut rebel·lar el nom, que ha explicat la situació estructural de l’edifici als veïns. “No hi ha cap risc d’esfondraments malgrat que hi ha parts de l’edifici que estan malmeses”. En aquest mateix sentit, l’arquitecte ha insistit que la primera planta, on el col·lectiu vol realitzar-hi les activitats, no està malmesa al contrari que les dues plantes superiors.
“No volem posar en risc la seguretat de ningú, per això no permetrem accés a les parts superiors i ens comprometem a fer les obres de millora que calguin, autogestió també vol dir assumir això”, ha assegurat Patrícia Gotarda, membre de La Xesca. Malgrat no voler donar el nom de l’arquitecte, el col·lectiu ha explicat que està preparant un informe que acrediti que l’habitatge no corre cap risc i que anirà signat per aquest mateix professional.
Els veïns assistents a la trobada s’han mostrat favorables a l’ocupació de l’edifici i han instat al col·lectiu a seguir aquesta tasca ja sigui en l’edifici actual o en un altre. També han volgut recordar que entre les 24 propostes definitives dels pressupostos participatius hi ha dos espais destinats als joves.
Els han convidat, a més, a participar en el Pla Estratègic del barri, igual que es va expressar Ferran Villaseñor, president del Consell de Barri Centre-Est, en la roda de premsa de valoració de l’ocupació. En resposta a aquestes peticions, el col·lectiu ha indicat que està obert a totes les propostes però que no deixaran de banda el projecte actual.
L’Ajuntament avisa i pressiona
Moltes de les preocupacions dels veïns del barri venen arran de la possibilitat que l’edifici s’esfondri i per això el col·lectiu ha organitzat la trobada amb els veïns. Tres dies després de l’ocupació de l’espai el consistori va concedir el permís d’obres a Solvia, immobiliària del Banc Sabadell i propietària de l’edifici, posant el focus d’atenció i l’alarma en l’estat de l’habitatge. L’Ajuntament va emetre un dia després un decret explicant el permís d’obres i la perillositat de l’ocupació. Posteriorment el col·lectiu la va negar.
COMUNICAT de resposta a les darreres declaracions del Govern de la ciutat. @totsantcugat@cugatcat@elCugatencpic.twitter.com/zsb38QrWS9
— La Xesca (@La_Xesca) 31 d’agost de 2016
“L’edifici fa més de 8 anys que ha estat abandonat i no ha estat fins que nosaltres hi hem entrat que s’han preocupat de rehabilitar-los”, esclareix Gotarda. La membre de La Xesca va voler insistir que “la pressa que tenen ara s’amaga darrere d’una qüestió política que no en un problema real de seguretat”.
Per tal que l’avís de perillositat arribi a tots els veïns, l’Ajuntament ha repartit per les cases del centre un fullet explicatiu insistint que l’edifici pateix patologies estructurals i adverteixen de la impossibilitat de realitzar-hi qualsevol activitat o esdeveniment amb afluència de públic. Malgrat aquest intercanvi d’opinions via xarxes socials, no hi ha hagut cap trobada formal entres les dues parts.
Denúncia arxivada
Pocs dies després de fer-se pública la ocupació, dos Mossos d’Esquadra van visitar La Xesca per entregar-los una denúncia de Solvia. La denúncia no ha prosperat i ahir mateix va quedar arxivada. “En els delictes d’usurpació s’acostumen a retirar les denúncia quan el cas no està tipificat”, explicita Patrícia Gotarda, membre de La Xesca.
Sense cap denúncia ni la posterior ordre d’un jutge no es pot produir el desallotjament de l’habitatge, per això, de moment, el col·lectiu està tranquil. “El projecte va endavant volem seguir creixent i demà inaugurarem sense cap problema”, assegura Gotarda.
Els partits polítics es posicionen
Les reaccions polítiques no s’han fet esperar i alguns dels partits, d’una manera o altra, han esplaiat els seus punts de vista. El PP va ser un dels primers grups en posicionar-se i ho va fer amb contundència. En una nota de premsa pels mitjans, els populars recordaven que l’ocupació vulnera l’estat de dret i que tothom ha de respectar la llei. També utilitzaven la nota per recordar que en el passat ple de juliol van demanar més presència policial i el Ple s’hi va oposar.
També mostrant el rebuig a l’ocupació com a mètode d’acció política, s’ha posicionat el PSC. La formació socialista dóna ple suport a l’equip de govern per no alterar la normalitat del barri i poder portar la discussió de manca d’equipaments allà on toca. El grup liderat per Pere Soler també acusa el govern d’una nul·la política juvenil i es mostra d’acord amb la falta d’equipaments.
Ja fora de les notes de premsa, Ferran Villaseñor va aprofitar una columna per mostrar cert distanciament amb l’equip de govern. El regidor d’ERC-MES està segur que no hi haurà cap problema de convivència entre les legítimes reclamacions d’espais i la seguretat i la convivència veïnal. Malgrat això no deixa clar si legitima o no el mètode utilitzat pel col·lectiu de La Xesca.
Lluc Cahís, portaveu de les JERC Sant Cugat, va una mica en la mateixa línia que Villaseñor i explica que darrere la ciutat de postal hi ha moltes desigualtats. “Amb l'obra de govern de Convergència es fa molt fàcil justificar que s'ocupin espais per engegar activitats i projectes encarats al jovent”, recalca Cahís. Però malgrat això indica que ells seguiran el seu propi model de lluita.
La CUP i ICV-EUiA són els únics que han mostrat afinitat explícita amb l’ocupació com a mètode de pressió. Els cupaires ho van fer a través de twitter poques hores després de l'ocupació. En el cas dels ecosocialistes ha estat Ramon Gutierrez, regidor d’ICV-EUiA, qui ha indica que l’ocupació, malgrat sortir dels esquemes naturals, denuncia de forma general l’especulació immobiliària i visibilitza l’invisible.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari