Cal Temerari, una institució de Sant Cugat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una altra idea força de Cal Temerari és la de deixar de ser “l’alternativa”. És clarament poc tàctic voler exercir una transformació de la realitat i autodefinir-se com a una opció minoritària, ja que l’alternativa sempre és a quelcom majoritari. És una lògica que ha anat bé durant molts anys (la coneguda com travessia pel desert) quan es tractava de trencar murs i impulsar reivindicacions contracorrent.

Però la realitat és que hi ha un seguit de propostes que venen dels moviments alternatius dels 80, 90, 00 que avui en dia ja compten amb suficient acceptació com per entrar en una etapa de consolidació i esdevenir majoritaris (mainstream). El repte dels hereus d’aquests moviments és canalitzar la institucionalització en termes tan transformadors com els plantejaments originals, i per això cal que exercim nosaltres mateixos aquesta institucionalització.

Per tant, Cal Temerari buscava, i en gran part ho ha aconseguit, ser un projecte de la ciutat, com el Monestir o el tren, sense el qual no s'entén Sant Cugat. Òbviament, un enfocament institucional comporta molts més reptes i responsabilitats que no un projecte alternatiu, doncs es competeix amb altres institucions que són màquines burocràtiques, històricament consolidades i certament amb moltíssims més recursos econòmics i humans.

En aquest sentit no cal enganyar-se, però no per això deixar d’aspirar-hi i exercir com a tal quan es pugui. Malgrat la batalla sigui dura s’ha de lliurar a cada acció. El que consolida un relat institucional és cada vegada que s’exerceix com a tal. Això pot passar, per exemple, organitzant grans actes centrals de la vida social de la ciutat, proporcionant recursos i esdevenint central per la vida associativa, per osmosis d’altres projectes d’aquest tipus, o esdevenint en positiu la referència mental de pols d’idees per una societat millor que es puguin veure amb interès i sense recels. A més, cal sumar-hi una certa pulcritud comunicativa i de relacions institucionals amb altres entitats, col·lectius i persones.

Cal Temerari és el primer projecte transformador a Sant Cugat que té l’opció d’optar a aquesta posició, i la transcendència de l’èxit en aquest sentit no és menor. Una percepció d’institucionalitat dona una credibilitat per defecte, una consideració i una capacitat de replicació del discurs (ja sigui en mitjans o boca orella) major que des d’un projecte alternatiu, doncs en el primer es pressuposa que hi ha una acceptació social de l’interlocutor i en el segon es requereix una certa afinitat d’idees. Així, les idees impulsades o projectes promoguts des d’una entitat percebuda com a institució i tenen més possibilitats d’èxit, així com pot més fàcilment fer de catalitzador de noves iniciatives i transformacions.

Constitueix una part central de la potencialitat de Cal Temerari.

Així, aquests requisits han format part de la comunicació del projecte, alhora que s’ha treballat per projectar aquesta imatge. En aquest sentit buscar col·laboracions estratègiques amb projectes d’aquest estil, s’ha donat un enfocament de ciutat a actes grans i s’ha participat en espais d’entitats amb aquesta perspectiva.

Un punt i apart requereix la relació amb la institució de l’administració pública, especialment l’Ajuntament. S’ha de dir que participar d’actes institucionals ajuda a tenir una imatge d’institucionalitat que moltes entitats aprofiten. En aquest sentit, no ha sigut mai l'estratègia del Temerari, sinó que s’ha buscat aquesta construcció des de baix, doncs la relació política amb l’Ajuntament sempre s’ha considerat una poma enverinada, si bé és cert que tenim efecte osmosis amb entitats amb que col·laborem que sí que participen d’aquesta dinàmica i crec que el resultat n’és ben positiu.

Julià Mestieri, fundador i expresident de Cal Temerari

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi