Autoorganització veïnal i reivindicació davant del govern per posar fre als robatoris a La Floresta

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Ajuntament de Sant Cugat

“No és normal que tinguem un o dos robatoris a domicilis al dia”. Qui parla és Angela Balcells, una de les florestanes que s’ha unit al grup Escamot, una unió veïnal que intenta posar fre als robatoris al barri que durant els darrers mesos no han parat d’augmentar. No és una exageració, el director d’àmbit de Seguretat Ciutadana, Jaume González, ho va reconèixer a una reunió de la comissió de seguretat del Consell de Barri a principis de mes: “La feina que havíem fet a La Floresta no ha funcionat”. En xifres, més de 40 robatoris detectats en un sol mes.

El grup Escamot va començar a principis d’agost amb una trentena de veïns i ara ja s’han superat els 250. Tots ells estan connectats en dos grups de Whatsapp de manera que, quan un alerta d’un robatori per grup d’auxili, a l’altre comencen a avisar aquells veïns que es poden desplaçar fins al lloc dels fets. Acudeixen amb xiulets i botzines que permeten fer un gran soroll que espanti els lladres i els faci avortar la missió abans d’hora. Ho fan així perquè en la majoria dels casos la resposta veïnal és més veloç que la de la Policia.

Balcells explica que no es tracta de cap banda organitzada sinó d’un o més grups de joves, alguns dels quals tenen localitzats i saben que viuen a una casa ocupada, que no tenen res per portar-se a la boca i utilitzen els petits furts per aconseguir diners o revendre allò robat. Com no tenen recursos, es desplacen a peu i amb bosses d’esport, de tal manera que de vegades roben coses molt senzilles com targetes de transport, tabac i, en el major dels casos, una bicicleta. Pel que expliquen els veïns organitzats, sembla que no temen les detencions, com la que el consistori va anunciar la setmana passada, ja que a les poques hores tornen a ser lliures i el judici no es produeix fins mesos després. “Són immigrants que no tenen els papers en regla, tenir un judici pendent els pot servir perquè no els deportin”, enraona la veïna.

Alguns veïns intenten mediar amb els presumptes lladres

Però no tenen cap voluntat d’estigmatitzar-los, ans al contrari. Són conscients que segurament roben per necessitat i, per tant, cal ajudar-los a sortir de la situació de precarietat. És per això que alguns veïns especialistes en la mediació s’han ajuntat amb d’altres immigrants per intentar ajudar-los. Aquesta petició l’havien fet al govern en una reunió però, lamenta Balcells, l’Ajuntament no ha posat mediadors per a la causa i han hagut de ser ells mateixos els que busquin la solució. Tot i així, són conscients que la mediació no dóna resultats immediats i, per això, segueixen amb la tàctica del soroll com a mesura dissuasòria.

Els veïns es temen que en molts casos els presumptes lladres van sota l’efecte de les drogues, el que pot portar situacions de risc. Saben que han assetjat sexualment algunes adolescents i, en alguns robatoris, han tingut comportaments estranys, com deixar un excrement humà al mig de la sala. A més, no tenen en compte si hi ha gent a dins de casa o no i s’han trobat casos en què els propietaris de la casa o alguns convidats s’han vist a la persona a dins de l’edifici, fins que ha marxat corrent.

Darrerament, arran de la primera reunió amb el govern i la de la Comissió de Seguretat del Consell de Barri, que es va fer el 5 de setembre, ha augmentat la presència policial, una de les peticions que es van recollir al consell i que demana també el grup Escamot, que ha nascut i funciona a nivell popular al marge de l’òrgan de participació. En el marc del Consell, també es va demanar una comissió d’enllaç entre els responsables de seguretat del municipi i els veïns així com el desplegament d’agents cívics al barri.

“Volem més policia però que se centri en els robatoris, no es tracta de fer la vida impossible als veïns”, reclama Balcells, que també explica que un dels compromisos de l’Ajuntament és l’actualització del cens de cases buides per veure a quines poden estar vivint els presumptes lladres. A banda del grup Escamot pròpiament dit, també hi ha una campanya de recollida de signatures digital a Change.org que ja ha superat els 600 suports; la proposta s’ha fet extensible a signatures físiques que recullen els veïns i alguns establiments del barri.

Divendres es va celebrar una trobada entre els veïns i representants del consistori, en què es va omplir la sala d’actes del Casino –unes 150 persones– per abordar la problemàtica. Curiosament, mentre se celebrava la reunió, explica Balcells, es va produir un robatori a una casa del costat del centre cívic. Els mossos que havien acudit a la trobada van sortir corrent per si podien enxampar els lladres. “Espero que després d’això ens donin solucions”, diu Balcells. Tem que la situació quedi bloquejada, com considera que ha passat a Les Planes on les crítiques dels veïns davant dels robatoris no han suposat una millora de la seguretat al barri.

Després de la reunió informativa de divendres, els veïns han convocat una manifestació per acudir al Ple del setembre –que se celebra avui–. Han quedat a dos quarts de set a la plaça de Miquel Ros per agafar el tren fins arribar a Sant Cugat. A les set de la tarda esperaran més companys a l’estació del centre i marxaran fins a l’Ajuntament, on es manifestaran a la porta fins entrar a l’Audiència pública, a les vuit del vespre, en la qual faran una intervenció per preguntar als polítics quines mesures prendran per afrontar la situació d’inseguretat de La Floresta.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article