Batucada i reivindicació feminista pel 25N a la Floresta

Fotos: Jordi Pascual

Desenes de dones s'han concentrat aquest diumenge al migdia al parc de les Dones de la Floresta en un acte de reivindicació feminista a tres dies del 25N. La trobada ha esdevingut una batucada en què ha participat el grup de percussió de dones florestà Mamatraka així com moltes dones d'altres entitats del barri.

Seguint la crida de Ca la Dona per descentralitzar les accions del 25N arreu del país en el marc del novembre feminista, la Comissió Feminista del Consell de Barri s'ha encarregat de l'organització de la trobada que, reivindicant la sororitat, la col·lectivitat i una societat lliure de qualsevol tipus de violència, ha obert la porta a una setmana carregada d'activitats en contra de la violència masclista.

Flor di Stefano, Susanna Descals, Aida Iglesias i Gemma Tadeo, membres de la comissió, han explicat a elCugatenc que aquest espai del Consell de Barri s'ha aturat parcialment en motiu de la pandèmia però ha pogut seguir fent trobades digitals, formació interna, suport als recursos d’atenció a violències masclistes des d’una perspectiva comunitària i participant de decisions consensuades en el marc de l'òrgan de participació. “Un dels objectius de la comissió és ser molt actives en tot allò que passa al barri”, explica Descals.

Ha estat així com la comissió ha estat partícip de la reivindicació per la reobertura total del consultori de la Floresta, tancat en motiu de la declaració de l'estat d'alarma al març i reobert parcialment i sense atenció mèdica a l'octubre. “Negar l'atenció sanitària pública és un tipus de violència que afecta especialment a les dones i a la gent gran”, recorda Iglesias, que diu que la comissió va participar en l'ocupació del consultori, la principal acció en contra de la limitació de l'atenció sanitària, que també afecta al barri de les Planes.

Sobre l’acte del diumenge diu que han respost a la crida de Ca la Dona perquè hi tenen un vincle i per “donar suport des de diferents punts, obrint la concentració més enllà de Barcelona”: “És important que els barris es puguin unir i apropar-se a allò popular. Per això han fet la crida perquè altres territoris fora de Barcelona se sumin i puguin fer la mateixa acció [inicialment prevista com una cadena humana]”.

“Som un barri reivindicatiu i moltes de les dones que formem part de la Comissió Feminista participem en altres espais i entitats que lluiten pels drets socials”, recorda Descals en referència a la participació de membres d'entitats diverses a l'acte així com el vincle entre lluites, “la Floresta és un barri reivindicatiu i que lluita pels drets de les persones i per fer una societat més justa”.

L’acte no mixt, convocat a les 12h., ha durat menys d’una hora i s’ha realitzat garantint mesures de seguretat per la COVID-19 com la distància entre les participants i l’ús de mascaretes. Les concentrades han format una rotllana per tocar al ritme de Mamatraka amb galledes, garrafes, claus i qualsevol altre element que es pogués fer servir de percussió.

El vídeo

Notícies relacionades