La instal·lació del Casal de Joves al Sociosanitari de La Floresta va per llarg

per Miquel Margalef

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquest és l'espai on voldria estar el Casal de Joves. Fotos: Jordi Pascual

Des del segon semestre de l'any passat, tal com va avançar elCugatenc, el Casal de Joves de La Floresta ja és una realitat i està instal·lat de manera provisional al Centre Obert de les Pistes de Can Llobet, compartint espai amb l'Agrupament Escolar de La Floresta (CAU). La intenció del col·lectiu juvenil és instal·lar-se a la planta inferior del Centre Social i Sanitari del barri, perquè d'aquesta manera tindran un espai propi més ampli i que els permeti realitzar més activitats.  Però el seu desig sembla que està més lluny que a prop de realitzar-se.

De fet, els impulsors del Casal van presentar el projecte de tancament de la planta inferior del sociosanitari als projectes dels pressupostos participatius de la ciutat. Però, malgrat aconseguir 888 vots, la proposta no va sortir escollida. Amb aquesta porta tancada, el col·lectiu juvenil ara busca una altra via per poder aconseguir l'espai que necessiten. És per això que la CUP-PC, conjuntament amb ICV-EUiA i ERC-MES, presentaran al Ple de febrer una moció que insta a l'Ajuntament a fer un projecte de tancament i habilitació dels baixos del Centre Social i Sanitari perquè s'hi pugui instal·lar de manera definitiva el Casal de Joves de La Floresta. 

Perquè el tancament sigui una realitat, el text cupaire demana que s'utilitzi part del romanent de 2016 per poder executar l'obra enguany. En cas de no ser possible aquesta via la moció demana que s'incorpori una partida als pressupostos del 2018. Ramon Piqué, regidor de la CUP-PC i president del Consell de Barri de La Floresta, insisteix que és molt important que el Casal es situï al sociosanitari per tal de poder funcionar de manera correcta i amb totes les garanties.  

Esmenes de Convergència i PSC

Tot fa preveure, però, que el text dels cupaires no tirarà endavant. Convergència i PSC ja han presentat esmenes a la proposta de la CUP-PC. Segons Piqué, la contraproposta del govern “desvirtua” l'essència de la moció. Les esmenes reconeixen la necessitat de tancar el sociosanitari però eliminen les demandes perquè el projecte es tiri endavant enguany o s'incorpori als pressupostos del 2018 i proposen que l'equipament estigui recollit en el futur pla d'equipaments dels barris (2018-2025). 

A més, les esmenes de Convergència i PSC, malgrat acceptar el tancament, demanen que es realitzi un procés participatiu que decideixi quin ús se li hauria de donar a l'espai, un cop acabada l'habilitació. “No entenem que de cop i volta l'equip de govern vagi demanant processos participatius per decidir si l'espai s'ha de dedicar al Casal, més que res perquè no ho han fet amb cap altre equipament, ni l'Ateneu, ni la Unió, etc.”, recrimina Piqué. El regidor de la CUP-PC també recorda que la decisió de tirar endavant el Casal de Joves al Centre Social Sanitari va sortir del mateix Consell de Barri, per tant, entén que el projecte ja neix del consens dels veïns i veïnes. 

“Demanarem que es retirin les esmenes perquè el que demanem nosaltres ja és possibilista i perquè les trobem irrespectuoses”

“Demanarem que es retirin les esmenes perquè el que demanem nosaltres ja és possibilista i perquè les trobem irrespectuoses, per dir-ho d'una manera suau”. Piqué accepta que la moció cupaire “no té massa recorregut des del punt de vista estrictament matemàtic” i accepta que segurament s'aprovaran les esmenes del govern. “Surti el que surti, bregarem perquè el tancament es realitzi més d'hora que tard”, conclou. 

D'on ve la idea i com està actualment? 

La idea es va presentar per primera vegada el passat mes de maig en el segon Consell de Barri i té com a principal intenció crear un espai on joves i adults promoguin activitats i s’organitzin conjuntament per oferir una alternativa al temps lliure dels joves florestans. El Casal vol anar més enllà d’un simple espai on es trobin els joves i vol vestir-se de participació pedagògica, perspectiva de gènere, sostenibilitat, apoderament, inclusió, corresponsabilitat, llibertat i autogestió.

En l'actualitat el Casal de Joves de La Floresta només funciona parcialment. La idea inicial era que l’activitat estigués dividida en dues grans franges d’edat: de 12 a 17 anys i de 18 a 30 anys. El primer grup estarà dinamitzat per un monitor de titulació d’educació social i vinculat amb el barri. El segon gran grup de joves s’organitzarà de manera autònoma i independent a través d’aquells membres que estiguin al casal i vulguin formar part de l’organització. 

D'aquesta idea de moment només s'ha pogut desenvolupar la segona part. El primer grup d'edat encara està pendent de l'arribada del monitor que ha de contractar l'Ajuntament. Segons Ramon Piqué les converses estan avançades, però encara no es pot indicar una data concreta d'inici de les activitats. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article