Cinc veïns es tanquen a l’interior del consultori la Floresta per reclamar la seva reobertura total

per Clara Ontañón

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Clara Ontañón

Els veïns de la Floresta continuen demanant que el centre de salut del barri i el de les Planes obrin a temps complet i que hi hagi una assignació individualitzada de metges i infermeres de capçalera. Seguint la protesta de dimarts passat, cinc veïns s’han tancat aquest dijous a les 19h. a l’interior del consultori per reivindicar una millora en l’atenció primària. Mentrestant una seixantena de persones animaven l’acció des de l’exterior de l’edifici. Els veïns florestans tenen l’objectiu d’ocupar el centre fins dilluns, quan hi ha convocat un Consell de Barri extraordinari per tractar el tema.

“Amb aquesta iniciativa ens refermem en la defensa de la sanitat pública com un dret i no pas com un privilegi”, així ha dit el manifest de la plataforma veïnal creada en contra del tancament dels consultoris mèdics de la Floresta i les Planes, “som una comunitat 6 000 habitants que volem disposar de serveis de salut de qualitat”. Mentre Oriol Ribera, un dels portaveus de la plataforma, ha proclamat el text, a l’interior del centre de salut ja hi havia disposats matalassos, màrfegues i coixins, perquè cinc persones del col·lectiu passessin la nit.

Els veïns de la Floresta assenyalen directament a la Mútua de Terrassa i a CatSalut com a responsables de la reobertura parcial del centre després d'estar tancat des del març fins al 2 d'octubre –en el cas de la Floresta, el consultori atén els dimarts de 8 a 14h. i els dijous de 15 a 20h. mentre que a les Planes l’obertura és els dijous de 10 a 14h.– i que no hi hagi metge de referència, ja que a hores d’ara només hi ha una infermera i una administrativa i això fa que per a algunes de les atencions s’hagin de desplaçar al CAP de Valldoreix i, en el cas de les vacunes de la grip, a la Casa de Cultura de Sant Cugat.

“La COVID-19 no justifica el tancament dels ambulatoris. No hi ha cap raó sòlida encara que les autoritats diguin que sí”, explica Oriol Ribera. El portaveu creu que aquesta determinació de la Mútua de Terrassa i de CatSalut és conseqüència de les polítiques d’austeritat: “Quan la situació sanitària era estable no es notava la falta de recursos però amb la crisi del coronavirus han aflorat els efectes de les retallades”.  Ribera ha explicat que volen acampar al passadís del centre per facilitar la tasca de desinfecció que es farà posteriorment i que faran torns d’ocupació amb altres membres de la plataforma, en tandes de cinc en cinc, per complir amb la normativa sanitària.

Amb això dues dotacions de Policia Local, i més tard 4 de Mossos d’Esquadra, han arribat a la manifestació per parlar amb els representants de la protesta. Els policies s’han tancat amb clau amb els cinc manifestants a l’interior del Centre Sociosanitari on han iniciat la identificació de cada un d’ells durant gairebé 90 minuts.

Mentrestant la florestana Carme Galindo, una altra de les portaveus de la plataforma, ha sortit per a declarar davant dels mitjans: “Aquesta acció és el final d’un seguit de reunions i tràmits per intentar qualsevol altra sortida, però no ens n’han deixat cap altra”. Ha afegit que: “És especialment greu el tancament de l’atenció primària a la Floresta i les Planes per l’alta mitjana d’edat de la població i per l’orografia del lloc, on hi ha molts punts de difícil accés i el transport públic és deficitari. Estem desatesos”. Tant Galindo com Ribera han assegurat que estan convençuts i que faran “el que faci falta” per la reobertura del centre.

A més, la plataforma realça la relació directa entre el professional sanitari i el pacient perquè els preocupa que l’assistència telemàtica i per telèfon acabi substituint a la presencial.

Sílvia Llombart, una veïna del barri explica: “Des del mes de març reivindiquem l’obertura del CAP i tenim la necessitat que estigui obert”, de la motxilla penja un adhesiu que diversos manifestants duen enganxat a la roba amb el lema “Farmàcies plenes, CAP tancats”.

Finalment, els cossos policials s’han retirat de la protesta al·legant que ningú ha denunciat formalment l’ocupació dels manifestants al centre i que per tant no poden fer cap actuació.

Reaccions prèvies al Ple de l’EMD de Valldoreix

Durant el Ple d’octubre que s’ha celebrat aquest dijous de forma telemàtica, i que ha coincidit amb l’horari de la manifestació, el vocal de la CUP-PC, Ferran Margineda, ha aprofitat el torn de precs i preguntes per explicar les reivindicacions del veïnat de la Floresta. Com a resposta, el president Josep Puig no ha posat en dubte el plantejament però ha dit que s’hauria d’haver presentat en forma de moció i no llegint un manifest al torn de precs i preguntes.

Els vocals d’ERC-MES Jaume Sanmatí i Lluc Cahís s’han posicionat a favor de reclamar més millores a l’atenció primària però amb una mirada global sobre tot el país. Cahís ha dit que s’ha incrementat el pressupost de sanitat i que al CAP de Valldoreix s’han incorporat cinc persones.

La vocal del PSC, Susanna Casta, s’ha mostrat favorable a la reobertura del CAP i ha demanat que es reclamin millores a l’atenció primària. Per la seva banda, la vocal del govern Elena Degollada ha dit que en el cas de reobrir totalment el CAP de Valldoreix no hi hauria prou personal per fer-hi front. La vocal de Ciutadans, Anna Cano, no s’hi ha pronunciat sobre el cas però ha criticat la CUP-PC tot dient que al Parlament fan suport a ERC, que ostenta la conselleria de Salut.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article