Desenes d’artistes de la Floresta i les Planes es concentren per reivindicar que la cultura és segura

Fotos: Jordi Pascual

Música de carrer i professora particular, Maria del Alar explica que sobreviure dedicant-se a la cultura és gairebé impossible. El confinament del març va ser un cop i, tot i una represa parcial a l’estiu, la situació no ha millorat. Des del març no ha pogut fer cap actuació al carrer –“sí es va fer un únic acte a la Pua”, explica– i, amb les darreres restriccions, ja no pot fer classes presencials: “Les faig telemàticament i és una altra dimensió. No podem fer un cant coral perquè la connexió va amb retard”. En definitiva: “No m’ha faltat res però he hagut de mirar amb més detall tot el que gasto”.

La limitació de l’aforament dels museus i arxius al 33%, l’obertura de les biblioteques només per a recollir préstecs i, sobretot, l’aturada de totes les activitats culturals, mesures entrades en vigor el passat 30 d’octubre, suposen un nou cop per al sector. Tot i que al setembre, el govern de la Generalitat va declarar que la cultura és un bé essencial, les darreres restriccions impedeixen realitzar la majoria d’esdeveniments culturals.

En resposta a aquesta situació, desenes d’artistes i persones a títol individual –unes 40 persones en total– s’han concentrat aquest diumenge al migdia a la plaça de l’Estació per demanar la reobertura dels espais culturals, per reivindicar que la cultura és segura, per crear xarxes de col·laboració entre artistes i per visibilitzar els artistes de la Floresta i les Planes. La manifestació ha esdevingut una trobada musical amb desenes de persones, algunes de les quals sense mascareta. Segons una de les manifestants, els Mossos d’Esquadra s’hi han personat quan tot just es desconvocava la manifestació instant-los a fer un avís previ en cas d’una nova convocatòria, que faran el proper diumenge a les 12h.

Fonts dels Mossos d’Esquadra expliquen que la concentració no estava autoritzada i per això s’ha aixecat una acta. Els manifestants han marxat pel seu propi peu. Fonts de l’Ajuntament diuen que la Policia Local no ha actuat a aquesta protesta tot i que sí ha acudit amb els Mossos d’Esquadra per controlar l’aforament del mercadet dels diumenges.

Durant gairebé dues hores l’entorn de l’estació de la Floresta s’ha omplit de reivindicació cultural, amb persones d’àmbits diversos. Dani Morillo, professor de swing, és un d’ells. Explica que hores d’ara no pot fer cap classe i que, de fet, gairebé no n’ha fet cap des del març. Les que ha pogut realitzar es van haver d’adaptar a un format de dues setmanes, deixant enrere els cursos trimestrals.

Amb les classes aturades totalment però havent de fer front als 286 euros mensuals de la quota d’autònom, Morillo ha demanat un ajut d’un 70% del Sou Mínim Interprofessional: “El vaig demanar al juliol però no hi tenia dret perquè encara no portava 12 mesos donat d’alta. Ara només me’l podien donar si havia tingut una davallada d’ingressos igual o superior al 75%. En resum, entre el lloguer i el pagament de la quota, es gasta gairebé tot l’ajut”.

Jordi Panyella, membre de Pol·len Edicions, explica que tot i que a priori el sector del llibre no s’hauria d’haver vist afectat, per a editorials independents com la seva la COVID-19 ha suposat un cop. No poder realitzar actes de presentació és perdre un dels principals espais de promoció. Des del 24 d’octubre no han pogut fer cap presentació pública i, entre veus que els criden a digitalitzar-se, es mostren prudents: “No ens passarem al digital com a alternativa ecològica al paper perquè la petjada ecològica digital també és gran i tot just l’estem estudiant”. Reconeix, però, que la Generalitat va fer molt suport a les editorials durant la primera onada amb la compra de llibres per a biblioteques i l’avançament dels ajuts anuals.

L’aturada de la cultura també suposa el fre d’una petita font d’ingressos per als artistes que no s’hi poden dedicar al 100%. És el cas de Lorena Candia, actriu, directora de teatre i membre de la Zentraleta Escénica. Tot i que sí va poder estrenar una obra a l’octubre, amb un espai adaptat als protocols, ara el teatre s’ha hagut de frenar de nou. Tot defensant que la cultura no és un focus de contagi, explica que el seu cas no és tan greu com el de qui obté tots els seus ingressos de les arts escèniques: “El teatre m’ocupa un 80% del temps, per molt que no em generi gaire ingressos”.

Precisament el fre a la cultura suposa deixar moltes persones sense un dels seus espais d’oci i sociabilitat. Montse Martínez, veïna de la Floresta, explica que el Cor Jabato i el grup de percussió Mamatraka han intentat salvar aquesta situació amb assajos a l’aire lliure, generalment al parc de les Dones. Des des del març només va poder fer dos assajos al Casino, a l’estiu, quan es van rebaixar les restriccions.

Notícies relacionades