El govern es compromet a demanar una reunió amb Salut davant la mobilització veïnal contra el tancament dels consultoris de la Floresta i les Plan

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Captura del directe de Cugat.cat

Desenes de persones han respost a la crida de la recentment creada plataforma ciutadana en favor de la reobertura dels consultoris mèdics de la Floresta i les Planes, que romandran tancats fins a l’octubre en motiu de la COVID-19. A les sis de la tarda de dilluns, veïns de tota la ciutat han fet suport a la reivindicació veïnal dels dos barris de muntanya, que veuen com l’atenció mèdica queda desplaçada a altres CAPs de la ciutat.

La concentració ha coincidit amb el Ple de juny, el que ha permès que el tancament dels dos centres sanitaris hagi estat l’únic tema tractat en la primera Audiència pública presencial des de l’esclat de l’emergència sanitària. La mobilització veïnal no només ha aconseguit el suport del govern a les reivindicacions sinó també el compromís de la regidora de Salut, Gemma Aristoy, de demanar una reunió amb representants del Departament de Salut. A petició de Marià Jornet, representant de la plataforma, la regidora s’ha compromès a comunicar la resposta del Departament i convidar la plataforma en cas que es pugui celebrar la reunió.

La primera intervenció ha estat, però, la de Jesús-Àngel Prieto en representació de l’Associació de Veïns del Faig, una de les primeres entitats que va advertir del tancament dels centres sanitaris de la Floresta i les Planes. En la seva intervenció ha demanat al govern que detallés les gestions que ha fet davant del Departament un cop es va comunicar el tancament dels consultoris. Tant ell com Jornet han defensat que cal una defensa clara de la sanitat pública i de proximitat i que, per tant, la Generalitat hauria de destinar-hi més recursos per així evitar el tancament dels consultoris arreu del país.

Aristoy ha respost la petició veïnal dient que des d’un primer moment van demanar a la Mútua de Terrassa i al Departament que reconsideressin la petició. Si bé, la Mútua no tenia res a fer ja que era una decisió directa de la conselleria de Salut, capitanejada políticament per la seva companya de partit, Alba Vergés. Com el veïnat també ha criticat que les línies estan saturades tot i la recomanació de trucar per telèfon al CAP abans d’acudir-hi, explica que les gestions del govern han permès que les trucades als dos consultoris es desviïn directament als CAPs de referència.

Sense competències a nivell municipal, la regidora assegura que han traslladat el malestar veïnal al Departament però que aquest confirma que la reobertura no serà fins finals de setembre i que hores d’ara es manté el servei limitat perquè hi ha moltes baixes. També diu que s’ha afavorit que alguns casos es puguin tractar al CAP Sant Cugat, millor comunicat amb els barris i que es treballa per desviar lleugerament l’autobús urbà per facilitar una millor connexió amb el CAP de Valldoreix. Alhora, s’ha posat a disposició de les presidències dels dos Consells de Barri per donar les explicacions corresponents en el marc dels dos òrgans.

Durant l’Audiència pública, les persones concentrades al davant de l’Ajuntament han mostrat cartells i han picat el vidre del vestíbul, que en aquesta ocasió permetia veure directament el Ple municipal ja que s’ha hagut de descórrer la paret corredissa per garantir les distàncies de seguretat entre els càrrecs electes. El xivarri ha dificultat el desenvolupament normal del torn de participació ciutadana.

Aquest cap de setmana es va celebrar la primera reunió per organitzar el veïnat davant el tancament dels consultoris. Prop de 150 persones es van trobar al davant de Centre Sociosanitari de la Floresta amb l’objectiu de constituir la plataforma, demanar el suport dels Consells de Barri i de l’Ajuntament, instar el consistori a treballar per desencallar el tancament, treballar amb xarxa amb altres plataformes en defensa de la sanitat pública i convocar la concentració del Ple. També van preparar un manifest i una recollida de signatures digital, que dissabte ja tenia prop de 300 suports.

La setmana passada el tancament dels consultoris comptava amb el rebuig d’ERC. Des que elCugatenc va publicar la darrera notícia d’aquest afer, més partits s’hi han posicionat. El PSC defensa la represa de l’activitat de manera immediata tot dient que l’Ajuntament no pot cobrir les espatlles del govern de la Generalitat. Sant Cugat en Comú també n’ha demanat la reobertura immediata tot defensant els barris en considerar-los víctimes d’un greuge històric i alhora reconeixent la tasca del govern municipal pel diàleg amb el Departament de Salut. El govern s’ha posicionat en contra i tant Junts per Sant Cugat com Ciutadans han defensat la reobertura en el torn de precs i preguntes del Ple de juny.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article