El veïnat de la Floresta anuncia un consultori de campanya amb voluntaris davant el tancament del Sociosanitari

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El primer Consell de Barri de la Floresta en format telemàtic, celebrat aquest dimarts per la tarda, ha servit per posar sobre la taula una vegada més el descontent veïnal per la decisió del Departament de Salut de tancar els consultoris de la Floresta i les Planes fins a l’octubre. En el debat el veïnat organitzat en una plataforma creada ad hoc no només ha defensat la reobertura dels centres sinó que també ha anunciat que es treballa en la posada en marxa d’un consultori de campanya amb voluntaris cada dissabte, els detalls del qual els donaran a conèixer més endavant.

Amb un punt propi a l’ordre del dia, la regidora de Salut, Gemma Aristoy, ha explicat que passats l’Ajuntament ha adaptat el recorregut de l’autobús perquè faci parada al CAP de Valldoreix per al veïnat de la Floresta i que ha aconseguit que el CAP Sant Cugat pugui atendre el veïnat de les Planes ja que l’accés en transport públic és més fàcil. Aristoy ha reconegut que hores d’ara l’atenció telefònica és pobra però assegura que el Departament té el compromís de millorar-la amb més atencions i també per videotrucada. També ha explicat que s’incrementarà el nombre d’atencions domiciliàries.

Això no ha acontentat la plataforma, més encara després que en la reunió de l’Ajuntament, el Departament i el veïnat el passat 23 de juny no s’arribés a cap acord per a la reobertura. Paco Bailon, en representació de la plataforma, ha advertit que en el cas d’un rebrot el tancament es podria allargar fins a un any. També ha lamentat que tampoc s’ha aconseguit tenir un metge, un auxiliar de transport sanitari ni un administratiu que garanteixi el servei als barris durant l’estiu.

A la reunió del dia 23 entre el Departament, l’Ajuntament i el veïnat, Anna Garan, gerent de la regió metropolitana nord del CatSalut, va explicar en aquella reunió que s’han centrat esforços en la COVID-19, arribant a una saturació important també a la ciutat per la situació delicada a les residències de gent gran durant les setmanes més intenses de la pandèmia. Davant l’esgotament del personal sanitari i la necessitat d’assegurar les vacances, s’opta pel tancament provisional.

Paral·lelament la representant dels centres d’atenció primària de la Mútua Terrassa va explicar que es milloraria l’atenció primària als CAPs oberts, l’atenció telemàtica i de l’atenció a domicili. Segons va explicar, des del CAP Valldoreix també es farà l’atenció domiciliària dels casos de COVID-19 de la seva àrea tot i la centralització al CAP Sant Cugat, mentre el de Can Mates seguirà concentrant la pediatria.

L’intercanvi de parers de la reunió va servir perquè l’alcaldessa, Mireia Ingla, prengués el compromís d’informar el veïnat de qualsevol canvi mentre Aristoy va anunciar la posada en marxa d’una taula de treball en menys d’un mes. La regidora ha aprofitat el Consell de Barri per recordar que l’Ajuntament no és competent per decidir la reobertura dels centres però ha assegurat que farà totes les accions accions de seguiment que calgui per millorar el servei mentre es mantinguin els centres tancats.

El Consell de Barri també ha servit per designar Gemma Tadeo, membre de la comissió feminista, com a representant florestana al Consell de Ciutat i, alhora, membre no adscrita al consell florestà, una figura que li dona dret a vot com a representant veïnal tot i no ser representant de cap entitat constituïda formalment ni inscrita als registre municipal i català. Aquest pas era necessari per designar-la representat al consell municipal.

Entre altres temes, la reunió telemàtica també ha servit per fer un repàs a la situació de Sol i Aire, el veïnat del qual després de l’aprovació provisional del PEPNat, el pla de protecció de Collserola, tem que es pugui acabar optant per l’extinció del barri. Com van explicar representants de l’Associació de Veïns en una entrevista en aquest mitjà, no renuncien a l’Expedient de Regulació Específica (ERE) com a figura de protecció i així ho demanaran en una reunió amb el Departament de Territori i Sostenibilitat. El seu objectiu últim és conservar les edificacions existents i posar en valor la tasca de cura de l’entorn que realitza el veïnat a través de l’associació i del Grup d’Autoprotecció.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article