Consell d’Infants de La Floresta: “Els nens també tenim dret a votar”

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Isabel Vicente amb Matilda Pla i Cinta Ferrer. Fotos: Cedida i Jordi Pascual

La Floresta, a través del seu Consell de Barri, està enllestint un Consell d’Infants. Just aquestes setmanes els nens decideixen com serà l’estructura i funcionament d’aquest nou òrgan que pretén vehicular la participació dels més menuts per fer-los partícips de les decisions que afecten al barri. Tenen reservats 3.000 euros anuals dels diners de lliure disposició perquè les seves propostes no quedin en paper mullat i la gran diferència respecte al Consell d’Infants municipal és que aquest no té unes normes prefixades sinó que són ells els qui decideixen com funcionarà mentre els adults només els acompanyaran en el procés. Parlem, després de la segona sessió a la qual han acudit uns 15 participants, amb Isabel Vicente, coordinadora del projecte de creació d’aquest consell, i amb tres dels participants, Matilda Pla, Cinta Ferrer i Adrià Panzano, de 10, 11 i 12 anys respectivament.

Per què heu decidit participar al Consell d’Infants?

– Cinta Ferrer (CF): És un projecte educatiu molt interessant. Normalment els adults ho organitzen i ho voten tot. Per exemple, a les eleccions no es pot votar fins als 18 anys. Hi vaig perquè crec que els infants també tenim dret a votar.

"Amb el format d'assemblea podem participar tots i tenim el mateix dret"

Què treballeu al consell per tenir aquesta capacitat de votar?

– CF: Ara estem decidint com votar, quina és la forma més correcta. Avui [4 d’abril] hem vist quins tipus de possibilitats hi ha: assemblea, sorteig, a dit i votació amb candidatura. La candidatura, per exemple, no ens ha semblat correcta perquè si un surt molt votat i un altre no, es pot posar trist. Per sorteig tampoc ens agrada perquè li pot tocar a algú i que no tothom hi estigui d’acord o a ell no li faci il·lusió. Ha sortit elegida l’assemblea.

– Matilda Pla (MP): Així podem participar tots i tenim el mateix dret.

Un cop tingueu el consell en funcionament, què us agradaria treballar?

– MP: Millorar el barri, hi ha coses molt destrossades. Per exemple, que les persones que tenen un nadó puguin passar per les voreres amb el cotxet.

– Adrià Panzano (AP): Ficar més jocs, estructurar millor el barri, fer-lo més acollidor...

A La Floresta ja hi ha un Consell de Barri format per adults que debat temes com els que plantegeu. Tot i així, segurament vosaltres com a nens veieu algunes coses que els adults no perceben. Què creieu que es pot millorar al barri que els adults no saben veure?

– AP: Algun carril bici. També estava molt destrossada l’estació i la gent saltava, fins que han posat càmeres. Es poden ficar coses per millorar-ho.

– MP: Hem de fer neteja de boscos, perquè estan plens de brossa. Se n’han fet fa poc però encara hi ha per netejar. Passeges el gos i et trobes sabates, bosses d’escombraries, rodes... No és gaire agradable.

Com us vau assabentar que crearia el Consell d’Infants?

– MP: Gràcies a la Isa.

– CF: A mi m’ho van dir els meus pares.

– AP: A mi també. Al Cau també ho van dir.

"A La Floresta som com una família. Hem d’ajudar-nos mútuament perquè el barri pugui estar bé"

Un dels reptes és arribar a més gent de La Floresta.

– MP: Avui ha vingut més gent perquè ham anat corrent la veu pel col·le.

– CF: A La Floresta som com una família. Hem d’ajudar-nos mútuament perquè el barri pugui estar bé, net i ens puguem divertir tots plegats.

Ja veiem que els nens estan encantats de participar. Com va néixer la idea de fer un Consell d’Infants a La Floresta?

– Isabel Vicente (IV): Va néixer dins de la comissió educativa de barri, que forma part del Consell de Barri. Està integrada per membres de tots els contextos educatius de La Floresta a excepció de La Mimosa. Hi ha educadores del Centre Obert, la direcció i una mestra de l’escola, membres de l’Associació de Familiars d’Alumnes (AFA, antiga AMPA), gent de l’espai jove, del Cau i alguns veïns. Aprofitant que jo havia de fer les meves pràctiques universitàries, l’any passat vaig fer la proposta i vam decidir tirar-ho endavant.

Ja hi ha un Consell d’Infants a nivell de ciutat. Quines són les diferències?

– IV: Implica una participació més directa. Just avui, de fet, ens plantejàvem qui podia participar del consell. Al final hem decidit uns criteris: viure a La Floresta, no viure al barri però participar-hi d’alguna manera –escola, família, entitats...– o estimar-te el barri.

Al consell municipal es fa un encàrrec per treballar, vosaltres no funcionareu així?

– IV: El procés de creació és de definició del model. En les dues primeres sessions hem treballat si tenia sentit fer-lo. Han sortit bones idees perquè de cara a l’any que ve arribi a la infància de La Floresta i que tot el barri es comprometi. També hem decidit quin model de constitució tindrem. A la següent sessió determinarem com funcionarem: quan ens reunirem, de quina manera...

Com s’aconsegueix fer participació a través dels infants?

– IV: Comença per generar per crear un espai en què puguin participar i que els adults prenguin el compromís que la seva mirada serà reconeguda en condicions d’igualtat. A partir d’aquí la dinamització és molt important, per això s’agafen referències perquè tot funcioni. Per exemple, es pot triar un tema però no té que implicar necessàriament un mandat, és a dir, no cal que el Consell de Barri faci un encàrrec als infants sinó que ells mateixos a partir de la seva reflexió han de decidir què volen treballar durant aquell any.

Heu presentat un projecte als diners de lliure disposició de La Floresta. Què es vol fer?

– IV: El projecte té a veure amb la dinamització del consell. En la primera sessió es va plantejar crear elements identificatius com un logo, un himne... Per poder tirar-ho endavant es necessiten diners. També es contempla la possibilitat de fer algun acte o festa. Aquests diners han de servir per materialitzar tot això però van a banda del percentatge que ja es guarda per materialitzar els projectes que es decideixin al consell.

"Les sessions són interessants i no et deixes de sorprendre de les aportacions que fan els infants"

Quin balanç fas de les primeres reunions?

– IV: Estem molt contentes de com va. Les sessions són interessants i no et deixes de sorprendre de les aportacions que fan els infants. Avui, per exemple, m’ha agafat per sorpresa que hagin decidit que el funcionament sigui assembleari, perquè no estava preparat que fos així. Canvia molt el concepte de Consell d’Infants respecte als models que hi ha al territori. Ara qualsevol infant pot ser conseller o consellera, no hi ha data d’incorporació ni de constitució, no hi ha renovació periòdica...

Ara ens queda pensar com articulem un Consell d’Infants que funcioni per assemblea. És un gran repte que assumim com a barri. Ara mateix se sosté en el voluntariat, el que és perillós perquè en un futur potser necessitarà d’una inversió que garanteixi la continuïtat.

Això implica el Consell de Barri o l’Ajuntament?

– IV: Exacte, s’ha de pagar una persona que el dinamitzi per garantir la continuïtat a la llarga, sinó és més fràgil.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article