Joaquim Garcia: “Si, com s’ha anunciat, canvia la llei, la Floresta pot demanar ser una EMD sense passos intermedisˮ

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Diversos veïns de la Floresta s’han organitzat en una plataforma ciutadana que camina cap a la constitució del barri en una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD). El proper 1 de desembre a les cinc de la tarda organitzen una jornada de debat al Centre Sociosanitari amb la voluntat d’obrir el debat veïnal i, sobretot, escoltar propostes i dubtes. Amb un full de ruta aproximat definit, ara tenen el repte de convèncer conciutadans i partits per acabar fent una consulta que, tot i que legalment no pot ser referendària, hauria de demostrar si el barri vol esdevenir EMD o no. Joaquim Garcia és un dels impulsors de la proposta i ha concedit aquesta entrevista a elCugatenc per donar a conèixer els detalls.

Quin és l’origen de la plataforma?

– Hi havia una gent que es va ajuntar fa uns mesos amb la idea de fer una EMD a la Floresta. Amb mi van contactar posteriorment, veient el meu perfil de militant a la Floresta tot i que retirat durant els darrers anys. És un projecte que m’il·lusiona.

Per què una EMD?

– Des que es van crear els consells de districte i després els consells de barri, els debats i les resolucions d’aquests òrgans no compleixen les expectatives dels ciutadans. Com a solució hem estudiat què representen les EMDs. Són un pas endavant en l’autogestió dels afers interns del poble.

Tot i així, el Consell de Barri de la Floresta ha tingut un canvi important durant el darrer mandat.

– Sí, hi ha hagut canvis significatius en quant a la implicació de la gent. Possiblement això crea una frustració quan les expectatives no es veuen compensades en la realitat.

La legislació no permet fer noves EMDs.

– Fins ara la llei no ho permetia però sembla ser que el govern socialista vol fer un canvi molt important d’aquesta llei amb la voluntat de publicar-ho abans de les municipals. Així ho va dir Meritxell Batet en unes declaracions a León. És possible que ho facin a través d’un real decret per no haver de passar pel procés de canviar una llei. És un canvi molt important per a la Floresta perquè podríem anar directament a una EMD sense haver de passar per altres estadis.

Si s’aprova, teniu clar que aneu directament a per l’EMD?

– Suposo que sí però és una declaració molt recent i encara no ho hem pogut valorar.

Si la llei es manté tal com està ara, proposeu un pas previ en forma d’entitat municipal desconcentrada. Què és això?

– Una EMD té capacitat pròpia tant a nivell econòmic com d’actuació. A més, té personalitat jurídica, el que permet accedir a subvencions. Quan és desconcentrada, no té entitat jurídica pròpia i, per tant, no pot accedir directament a les subvencions sinó que ha de passar necessàriament per l’Ajuntament.

És un consell de barri amb més funcions?

– De fet, el consell de barri ja és un exemple de desconcentració. El contingut de la nova entitat vindrà determinat per les negociacions amb l’Ajuntament. És a dir, la nova entitat, diguem-li Consell del Poble, tindria les atribucions i pressupostos negociats amb el consistori.

Heu dissenyat un full de ruta i l’element més central és que voleu fer una consulta.

– Demanem una consulta popular, per a la qual necessitem recollir signatures dels ciutadans de la Floresta. Ens calen unes 200. Així podríem accedir a preguntar en forma de consulta no referendària, és a dir, no vinculant. Creiem que si políticament surt un sí rotund, l’Ajuntament no tindrà més remei que negociar aquesta entitat, sigui desconcentrada o EMD directament.

No sabeu encara els termes de la consulta?

– No, estem al principi de tot. Tot just obrim el debat.

Per això organitzeu una jornada el proper 1 de desembre a partir de les 17h. al Sociosanitari.

– Exactament. Vindrà Juanjo Cortés, secretari de l’agrupació de les EMDs de Catalunya; Ramon Galindo, professor del departament de dret administratiu de la UOC; Genís Dalmau, de l’EMD de l’Estartit, que va començar sent un consell municipal amb un procés similar al que volem fer nosaltres, i el Joan Galiano, de l’EMD de Riells del Fai, que està en procés de creació. Ramon Piqué serà el representant de la nostra plataforma.

Ho enteneu com un espai on plantejar dubtes?

– Sí, al principi els ponents faran una exposició mínima perquè el més important serà el debat de després amb la gent. Ha de ser una assemblea important pel que fa a assistència, per això hem llençat una campanya i una bustiada porta a porta perquè vingui el màxim nombre de florestans.

A la presentació que vau fer a mitjans de mes a la Floresteca, vau advertir de la importància dels partits ja que, si la consulta no es referendària, l’última paraula la tenen ells. Estem en any electoral, a més.

– És evident que hem d’aprofitar el moment històric que representen les municipals. És important trobar-nos i traslladar-los la necessitat que nosaltres plantegem.

Us emmiralleu amb Valldoreix com a EMD més propera?

– No perquè hi ha molta diversitat d’EMDs. Valldoreix és molt gran en comparació amb nosaltres. En tenim d’altres més properes en quant a població, com ara Bellaterra, l’Estartit o Jesús. També hi ha EMDs de 12 habitants que tampoc poden ser el nostre model.

Al barri de Vallpineda, un grup de veïns s’ha organitzat per deixar de formar part de Molins de Rei i incorporar-se a la Floresta. Encara que és un procés diferent, com ho veieu?

– Amb simpatia. El gran problema és que ara per ara és un altre municipi i una EMD no pot estar a dos municipis diferents. La gent de Vallpineda hauria d’engegar un procés de segregació per passar de Molins a Sant Cugat i, una vegada aquí, entrar a l’EMD de la Floresta. Té tot el sentit perquè som una unitat territorial. Hi ha carrers que són la meitat de la Floresta i la meitat de Vallpineda.

Més enllà de l’acte del dia 1, teniu calendari d’accions a fer?

– De moment no però tenim moltes ganes. Després de Nadal iniciarem el procés, que ja sabem que no serà ràpid perquè volem que sigui molt consistent. És molt important arribar a tots els veïns, i la Floresta és molt dispersa. No podem mirar-la com un barri sinó com un poble amb molts barris.

Què passa amb zones limítrofs de Valldoreix o molt properes com les Planes?

– L’Associació de Veïns de la Serreta comparteix territori amb Valldoreix i la Floresta. De moment no hem pogut parlar directament amb l’associació però sí ho hem fet amb veïns de la zona. És cert que hi ha una unitat d’interessos i s’ho miren amb simpatia. Amb les Planes ens uneixen moltes reivindicacions perquè tenim interessos en comú.

Més enllà de la realitat geogràfica evident, fa anys que la Floresta té unes característiques pròpies i que reivindica la diferència.

– Jo vaig arribar als anys 70 i ja hi havia aquest neguit d’autogestió. D’aquí l’eslògan de la Floresta independent. És una reivindicació que ve d’abans de construir-se els túnels de Vallvidrera però amb la construcció dels peatges vam veure una gran oportunitat perquè suposava tenir molts ingressos dins del territori de la Floresta. Mai va arribar a quallar, però.

Heu fet càlculs econòmics de què suposaria l’EMD?

– No, perquè quan anàvem a fer-los ens vam adonar que la llei no ens permetia ser una EMD. Sí hem fet un gran càlcul dels pressupostos que tenen les EMDs actuals i quina seria la translació a la Floresta tenint en compte la seva població. En funció de qui prenem de referència, ens surt un pressupost per a l’EMD de la Floresta d’entre 2,2 milions (prenent com a referència l’EMD de Jesús) i 3 milions d’euros (prenent la mitjana de totes les EMDs). Si seguirem el model de Valldoreix, la xifra creixeria fins als 5 milions. Això depèn del conveni que se signi amb l’Ajuntament.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article