La Floresta revalida el model participatiu del Consell de Barri

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El canvi de model que es va començar a dibuixar a la Floresta ara fa quatre anys ha estat revalidat en l’inici del nou curs amb la posada en marxa del nou Consell de Barri, ara presidit pel regidor cupaire Marco Simarro. L’òrgan de participació tornarà a ser un espai de debat amb voluntat d’acords amb l’Ajuntament, el que suposa el compromís del govern tripartit de donar més valor a les decisions preses pel veïnat a través de les comissions: educació, medi ambient, centenari, serveis socials, cultura, feminista, seguretat i urbanisme, habitatge i mobilitat.

De fet, el model florestà és el seguit pel nou govern en la transformació dels Consells de Barri, optant per un treball a través de comissions que se centrarà entre les sessions plenàries dels òrgans territorials, que es mantenen cada tres mesos. És per això que el canvi en la Floresta en tot cas arribarà de la mà de l’execució de projectes i el desencallament de temes com els que s’han reiterat novament en la constitució de l’òrgan aquest dimarts a la tarda: aparcament, riera de Saldrigues i obres de l’Espai Jove, entre d’altres.

Amb una única candidatura per a cada lloc, el Consell de Barri ha aprovat un relleu en la sotspresidència i la secretaria, que passen a estar ocupades per Xènia Amorós i Xavi Tercero. Els dos asseguren que seguiran el model de treball establerts per les quatre persones que havien ocupat aquests càrrecs durant el mandat anterior –Guillermo Gallego, Eva Serrats, Pere Lecha i Sílvia Llombart–, és a dir, fer d’enllaç entre comissions i veïns amb una distribució de la feina que no s’encotilli a les limitacions de cada càrrec.

L’òrgan participatiu florestà també ha donat el vist i plau a la nova proposta de distribució territorial dels Consells de Barri proposada pel govern i aprovada ja pel Centre-Est. En aquest cas, la Floresta incorporarà Sol i Aire i Sant Medir, una modificació territorial que de facto ja es produïa el mandat anterior ja que aquestes zones havien quedat relegades al Consell del Centre-Est. La nova distribució territorial ha d’estar validada per tots els consells i posteriorment pel Ple i per això es preveu que entri en funcionament de cara a l’any vinent.

El nou Consell de Barri ja compta amb la participació de l’AVV de la Serreta, els Amics del Teatre del Casino, l’AVV de Sol i Aire, l’AFA de l’escola de la Floresta, l’AVV el Faig, El Mussol, l’Olimpyc, el Col·lectiu de la Gent Gran, la Coral Tardor, l’Associació Tretzevents, els Pastorets, l’Associació de Propietaris i Veïns, l’Agrupació Teatral la Floresta i l’Associació d’Amigues i Amics de la Floresta de Collserola. Properament s’incorporarà el Senglar Cultural i es deixa la porta oberta a més entitats.

Són les persones que cada entitat ha escollit com a representants així com els partits polítics amb representació municipal les que tenen vot al Consell tot i que l’òrgan permet la implicació del veïnat no associat. Moltes de les mesures de foment de la participació ja s’apliquen però igualment s’estudiarà la implementació de la comunicació a través de Whatsapp, tal com també es proposarà a altres Consells de Barri. L’alcaldessa, Mireia Ingla, que ha estat present al principi de la constitució que el govern tripartit busca apropar la participació als barris.

La primera sessió s’ha allargat per les preguntes del públic demanant informació d’alguns temes de llarg recorregut i perquè la presidència també n’ha fet un repàs d’alguns. En qualsevol cas, amb pocs canvis respecte a uns mesos enrere, Simarro encoratja el veïnat a implicar-se en les comissions com a espais de treball efectiu. Un veí, Oriol Ribera, ha decidit marxar del Consell en protesta perquè el pacte de govern inclou el PSC i ha animat altres veïns a seguir-lo, tot i que finalment n’han marxat dos només. Part del públic ha aplaudit la seva intervenció.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article