La Floresta s’acomiada de Josep Pla-Narbona atorgant-li una ‘declaració d’orgull florestà’

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

 

Foto: Cedida per la família

El Consell de Barri de la Floresta s’ha acomiadat del seu artista més internacional, Josep Pla-Narbona, mort el passat diumenge als 92 anys, concedint-li la declaració d’orgull florestà. Es tracta d’un reconeixement simbòlic en agraïment a la seva implicació al barri, que va tenir la darrera mostra amb la preparació del cartell del centenari de la Floresta que es va celebrar el 2019. D’aquest cartell també va sorgir la imatge de l’ocellet que va il·lustrar tots els actes del centenari.

Ramon Piqué, veí i expresident del Consell, ha recordat Pla-Narbona més enllà de la Creu de Sant Jordi que li va ser concedida el 2019 i de la resta de premis a una carrera artística que el va portar a exposar a tot el món en ciutats com Nova York, Punta del Este, Lausana i Jerusalem, entre moltes d’altres. Segons Piqué, la Floresta està orgullosa del seu veí però no només per la vessant artística, també per la seva implicació al barri.

Dissenyador gràfic, pintor, dibuixant i escultor, Pla-Narbona va treballar en diverses editorials, va il·lustrar obres d’escriptors de tot el món –entre els quals els catalans Salvador Espriu, J.V.Foix i Pere Calders– i va ser especialment conegut per la creació dels anuncis de les indústries COSMO i dels mitjons JORIGU així com per la capçalera del diari Tele/eXpres. La investigació gràfica el va portar a jugar amb les metàfores visuals del surrealisme. Pla-Narbona va ser el primer president de Grafistes FAD i el primer dissenyador gràfic espanyol admès a l’associació AGI Alliance Graphique Internationale.

La mort de Pla-Narbona va copsar el món de l’art el passat diumenge i també va tenir reaccions en clau local, des de l’alcaldessa al galerista Josep Canals, que el va recordar amb una imatge d’una exposició feta a la seva galeria al 1995: “Canals Galeria d’Art lamenta la mort d’aquest destacat creador de l’Estat espanyol que vivia a aquesta ciutat des de els anys 80. Inconfusible el seu treball i la seva obra present en destacats museus com el Museu d’Art Contemporani de Barcelona”. El Consell de Barri de la Floresta se suma així a les mostres de dol locals.

Un Consell de Barri de peticions i crítiques

Més enllà de l’homenatge inicial a l’artista florestà, el Consell d’aquest dimecres ha estat marcat per un seguit d’aportacions de les comissions: manca de connectivitat a alguns indrets del barri, una petició per aturar o repensar l’anella verda de la Floresta tenint en compte l’afluència de gent a Collserola, queixes pels sorolls dels FGC i de la C-16 i per la il·luminació del peatge, rebuig a la pavimentació a les obres d’adequació del bosquet del costat de la UREF, preocupació per l’arranjament de passatges i escales anualment i no en una única fase com preveia la segona fase del Pla de Millora i diversos debats sobre el pes del veïnat i de les comissions en els projectes que afecten el barri.

Davant les aportacions veïnals, el president Marco Simarro ha dit que es pot estudiar un canvi de funcionament i que cal obrir el debat plantejat per la Plataforma per un Major Autogovern a la Floresta per aconseguir més autonomia del barri, unes negociacions aturades per la COVID-19. El president també ha dit que tot i que hi pugui haver discrepàncies en alguns projectes pel que fa a mobilitat, habitatge o urbanisme, es poden fer plans amb línies mestres consensuades.

Sobre mobilitat ha dit, a més, que al gener es presentarà el projecte de camí escolar segur, una proposta que segons la veïna Julie Dalgier no convenç tothom ja que preveu convertir el carrer Nou de la Floresta i un tram de l’avinguda de l’Estació en una única direcció (entre el Pont del Diari i les Pistes de Can Llobet). Per això ha proposat fer una prova pilot abans d’implementar-ho de forma definitiva.

Bona part de les crítiques han anat marcades per la inexistència d’una comissió de seguretat i la decisió de fer reunions puntuals convocades per la presidència. Guillermo Gallego, membre de l’Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta, explica que reben moltes persones preocupades i que cal afrontar aquest afer, si pot ser en forma de comissió. El Consell també ha servit per anunciar que enguany no hi haurà cavalcada de Reis però sí una recollida de cartes al Casino, que totes les propostes presentades als pressupostos participatius es podran votar de forma telemàtica i que es comença a gestar un grup motor de veïns per demanar accions per reduir el risc de grans incendis a Collserola.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article