L’Espai Jove de la Floresta creix en la provisionalitat a l’espera d’un espai definitiu

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Aquesta ha estat una bona setmana per al jovent florestà ja que, després d’uns mesos en la provisionalitat, l’Espai Jove comença el camí per tenir unes instal·lacions pròpies. L’Ajuntament ha tret a concurs públic les obres per tancar el porxo de la planta -1 del Centre Sociosanitari, on s’ubicarà definitivament l’Espai Jove, compartint equipament amb l’Espai +60 (el casal d’avis). Es tracta d’una licitació amb un preu de sortida de poc més de 195.000 euros (amb IVA), la resolució de la qual no té data concreta tot i que l’obertura de les ofertes rebudes es farà a mitjans de febrer. Des del moment de la formalització del contracte, està previst que l’actuació s’allargui durant tres mesos.

El tancament permetrà habilitar un espai de 332 metres quadrats de superfície construïda tot i que s’haurà d’ajustar a l’estructura de pilars que, per la seva distribució, s’aprofitarà una per crear petits magatzems i cambres sanitàries. També s’hi farà un bany i hi haurà altres pilars que quedaran coberts a l’espera de definir usos més endavant. Així, l’Espai Jove tindrà accés propi des del parc de les Dones, dos despatxos, una sala d’estudi i una d’audiovisual.

El conjunt de l’espai a adaptar, que es comunicarà també amb les sales ja habilitades la planta -1 del Sociosanitari, tindrà una superfície de gairebé 130 metres quadrats. A més, el projecte recull una distribució de la planta en dos espais: l’Espai Jove per a adolescents d’entre 12 i 17 anys i el Casal de Joves, que a proposta del Consell de Barri haurà de ser autogestionat, per a joves adults d’entre 18 i 29 anys.

Núria Gibert, presidenta del Consell de Barri de la Floresta i regidora de la CUP-PC, posa en valor que l’espai és un compromís del Ple ja que es va aprovar a través d’una moció d’ERC-MES, ICV-EUiA, CUP-PC, Convergència i PSC instada pel mateix Consell. La presidenta recorda que el 2017 hi va haver dificultats i el projecte va quedar apartat durant un temps. “Quan va marxar Damià Calvet [tinent d’alcalde d’Urbanisme fins al juny de l’any passat] ens van dir que no hi havia pressupostˮ, explica, tot i que finalment es va desencallar l’assumpte i al novembre la Junta de Govern va fer l’aprovació inicial del projecte i, després d’un període d’exposició pública que va acabar el 18 de gener, es va aprovar definitivament permetent-ne la licitació des del dilluns passat.

Un projecte en la provisionalitat

Mentre s’espera la creació de l’espai definitiu, l’Espai Jove, nascut a proposta de la comissió educativa del Consell de Barri, ocupa provisionalment una part de la planta -1 del Sociosanitari. “És molt nou i costa arrencar a nivell de presènciaˮ, explica Debora Carvajal, dinamitzadora de l’espai, “tot i que creixem gràcies al boca-orella i al passa-classes als instituts Leonardo da Vinci i Arnau Cadellˮ.

Segons explica Carvajal, avui dia hi ha un grup de noies que acudeix assíduament a l’Espai alhora que s’ajusta la programació en funció de les seves preocupacions i de la possibilitat de fer activitats a l’aire lliure o no. Sempre es busca un dia setmanal d’activitat física –quan fa bon temps, hi ha més activitats al carrer– i treballar conjuntament amb l’Espai Jove de les Planes i amb l’Oficina Jove del Casal de Torreblanca.

Actualment l’espai dels menors d’edat funciona amb normalitat mentre el d’adults ha quedat aturat almenys provisionalment. La dinamitzadora creu que és normal trobar-se dificultats en l’arrencada ja que el jovent del barri havia pres les seves pròpies dinàmiques. Creu, però, que la consolidació arribarà amb els anys, amb infants que deixaran el Centre Obert per passar a l’Espai Jove i usuaris de l’Espai Jove que continuaran en el Casal Jove com a espai autogestionat.

Mentrestant, les activitats intenten no tancar-se en elles mateixes i busquen la col·laboració amb altres actors del barri, especialment amb l’Espai +60 com a companys d’edifici. L’aposta per la intergeneracionalitat també ha esdevingut una empenta per a la cultura popular del barri ja que, entre d’altres, un dels projectes conjunts és crear la colla de diables de la Floresta, amb la seva vestimenta, ball i foc convertit en pols de holy festival ja que al barri no es pot fer foc per la proximitat del bosc.

Juan Merino, de l’Espai +60, valora molt positivament la col·laboració tant des de la perspectiva de la cultura popular com de la interacció entre persones de generacions diferents. D’una banda, diu, es podrà consolidar la cultura tradicional catalana al barri i tenir presència pròpia florestana a la trobada que cada any es fa al Casino. D’altra, ja hi ha una noia que s’ha sumat a fer teatre amb els usuaris de l’Espai +60 alhora. També creu que l’obertura de l’Espai Jove pot servir per revitalitzar el parc de les Dones i fer més activitats conjuntes.

Ángel Ruiz, membre de la comissió educativa i representant de l’Olimpyc, recorda els orígens de l’Espai Jove aquest mandat com una proposta de recuperar l’espai que va existir fa més d’una dècada. “Ens vam adonar que hi ha poca oferta per als joves per les tardes i calia oferir coses més enllà de ser al carrerˮ, explica. El debat sobre l’espai a ocupar va arribar poc després. Ara la comissió vetlla pel bon funcionament i el compliment dels acords amb l’Ajuntament, que s’encarrega de posar els recursos materials, econòmics i humans.

L’Espai Jove va entrar en funcionament al juny del 2018 amb la voluntat de començar a rodar tot i que centrant esforços en l’arrencada del curs a partir del setembre. De moment no s’atreveixen a fer una valoració perquè no fa ni un any de l’arrencada però, en qualsevol cas, són conscients que l’adaptació de la planta -1 del Sociosanitari suposarà un salt definitiu tot i que “el temps de la burocràcia és diferent al temps realˮ, clou Carvajal.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article