Rebuig veïnal al tancament dels consultoris de la Floresta i les Planes fins a l’octubre

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El servei mèdic del Centre Sociosanitari de la Floresta i del Casal de les Planes no es reprendrà fins a la tardor, probablement a l’octubre. Aquesta decisió del Departament de Salut suposa centralitzar temporalment les atencions dels dos barris al CAP de Valldoreix, el que diverses entitats veïnals veuen com un greuge, especialment per a la gent gran.

Amb el canvi aplicat l’1 de juny, el CAP Sant Cugat centralitza l’atenció de patologies respiratòries i de COVID-19 i el del Turó de Can Mates l’atenció pediàtrica. Tant a Can Mates com a Valldoreix es manté l’atenció a patologies no respiratòries de persones adultes. Es preveu no implementar cap nou canvi fins al setembre i, per tant, mantenir el tancament dels consultoris dels dos barris de muntanya.

Mútua Terrassa es desentén de la decisió i el Departament de Salut hores d’ara –dos dies després de la contactar-hi– no ha respost a la petició d’aquest diari per conèixer més detalls de la decisió. Tampoc cap membre del govern municipal ho ha fet tot i que la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert, en contacte amb el veïnat de la Floresta a través de correu electrònic va explicar que l’Ajuntament no té competència i que ha parlat amb la regidoria de Participació i Barris per estudiar alguna mesura municipal que minimitzi l’impacte de la decisió.

Per ara només ERC ha emès un comunicat com a partit en què demanen una entrevista amb la Consellera de Salut, Alba Vergés, del seu propi partit, per tal que les entitats veïnals dels dos barris hi puguin acudir. També demanen a l’Ajuntament que es reforcin els serveis de transport públic mentre els consultoris romanguin tancats i reclamen al Departament la reobertura immediata d’aquests.

Mentrestant, però, el veïnat segueix preocupat pel tancament. “Els nostres districtes són els que tenen la població més envellida i les cases més dispersesˮ, argumenta Pilar Escriche, membre de la comissió de serveis socials del Consell de Barri de la Floresta, “per a la gent gran l’atenció digital és molt difícil i, amb les línies telefòniques saturades, ens obliguen a moure’ns a un altre CAPˮ. Tot i que els usuaris poden trucar directament al CAP de Valldoreix, la comissió considera que la mesura no és suficient i lamenten que s’hagin assabentat a través del web de l’Ajuntament.

En aquest sentit, l’Associació de Veïns El Faig ha emès una circular lamentant la decisió, que suposa deixar la Floresta i les Planes sense atenció sanitària durant mig any si se sumen els mesos de tancament previs per la COVID-19. L’entitat reivindica l’atenció primària com el principal espai de detecció de la pandèmia i denuncia que la decisió suposa que 6.000 veïns hagin d’agafar el cotxe o el transport públic per accedir-hi davant el dubte si la decisió té més en compte criteris econòmics que de salut.

“Ja vam perdre el servei de pediatria i vam haver de frenar l'intent de no cobrir la plaça de metge, quan l'anterior titular és va jubilarˮ, recorda l’entitat veïnal, “creiem que cal una rectificació per part de la Conselleria i suport de l'Ajuntament per gestionar l'obertura dels CAPˮ. Quan l’entitat va contactar amb el consistori, la primera resposta que va rebre és que la regidoria de Ciutadania i Salut treballava amb el CAP i la Mútua Terrassa per reobrir els dispensaris el més aviat possible. Després Gibert va confirmar que, sense competència, no podien alterar la decisió.

Per ara a les Planes no hi ha hagut tanta reacció veïnal, el que no significa que no hi hagi preocupació. Ignasi López, president de l’Associació de Veïns de les Planes, recorda que l’anul·lació de l’assistència sanitària va coincidir amb el tancament del Centre Cívic al març. Per tal de tenir més informació i buscar solucions, aquest serà un dels punts a tractar en el Consell de Barri digital que se celebrarà el proper 17 de juny.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article