Encara voldríem i podríem fer més... Les farmàcies comunitàries

En defensa de la sanitat pública.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La teoria que la calor faria desaparèixer el virus no ha funcionat tampoc aquest any i hem vist que una variant delta del virus ens ha portat una brutal 5a onada, ja que a les persones ens agrada trobar-nos, celebrar, sortir i socialitzar-nos. Queda molt per aprendre del coronavirus i com conviure amb ell. Per a poder estar més tranquils, queda molta gent encara per vacunar. Però ja falta menys. Ànims!

Per sort, finalment s'han pogut fer les proves d'antígens a les farmàcies i amb molt d'encert, per part de les autoritats, s'ha donat valor a aquests resultats fent que tinguin validesa per tal de poder obtenir els certificats necessaris, que són requerits per a fer de manera segura moltes activitats.

Recordem que cal estar vacunats, que encara hem de portar la mascareta, mantenir les distàncies, rentar les mans, procurar estar en llocs ventilats i evitar el fum del tabac. Si tots complim les normatives, podrem viure de manera més humana i respectuosa.
Les escoles obriran aviat, i aquesta vegada serà millor que el curs passat perquè molts joves estaran vacunats.
Necessitem superar el 85% de població general vacunada per a poder tornar a una normalitat en el funcionament de tots els serveis. Encara hi ha serveis col·lapsats, que no obren les portes de cara al públic. Els telèfons costa molt que els agafin i responguin. Si les escoles obren, tots els Centres d’Atenció Primària també haurien d'obrir. Les farmàcies comunitàries o oficines de farmàcia, han estat sempre obertes amb la COVID-19 i han ajudat molt a la població, que s'ha vist desatesa pels centres d'atenció primària pública, bloquejada pels telèfons i la situació. Elles han estat el servei sanitari més proper a la comunitat, i no han fet més perquè l'administració no els ha permès fer les PCR i altres serveis, com la vaccinació de la població de la seva àrea de servei al barri. En les Oficines de farmàcies o farmàcia comunitària ens proveïm dels nostres medicaments i també hi trobem productes sanitaris, altres serveis i consell sanitari per prevenir malalties i ajudar-nos a cuidar de la nostra salut.

Ha costat molt de temps poder fer els tests de detecció ràpida d'antígens per un tema legal i s'han perdut moltes oportunitats preventives que haguessin estat decisives per a evitar la 5a onada.
Queda clar que cal invertir molt més en una Atenció Primària que és urgent, però cal fer-ho de manera que sigui integradora i comunitària, comptant amb tots els sanitaris, perquè el pacient i les persones esdevinguin el veritable centre de l'atenció. Fomentar la col·laboració i comunicació entre tots els sanitaris i facilitar l'accés als serveis és positiu i necessari.
Sortir d'aquesta pandèmia és cosa de tots i també dels sanitaris. Cal que l'administració ho faciliti i sap que si vol pot comptar amb els farmacèutics comunitaris.

Montse Moral, membre de Marea Blanca Sant Cugat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi