Catherine Kirkwood

Fundadora de Noestàsola.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Moltes vegades les víctimes de violència de gènere minimitzen la situació que viuen: "És un mal dia, és una mala temporada"... I així van disminuint la senyal d'alerta. C. Kirkwood va proposar una serie de criteris que ens poden proporcionar molta informació valuosa per saber diferenciar les disputes ocasionals d’una relació de maltractament psicològic habitual.

1. Degradació de la persona

Comprèn des dels insults fins a les ofenses no verbals. La parella maltractadora acostuma a saber al detall coses que segurament abans no havies explicat a ningú, coses de la teva vulnerabilitat, de la teva intimitat i això, que no té importància en relacions sanes, aquí ho utilitzarà per minar l'autoestima i generar-te confusió. Atacarà els teus punts febles de forma continuada.

2. Temor

Has vist la pel·lícula, Durmiendo con su enemigo? Doncs alguna cosa semblant. Tindràs ansietat, com no? Tens inseguretat física i emocional perquè tens por a un atac físic. Per les persones que mai hagin passat per aquest tràngol, no us oblideu que la casa, la llar i la parella signifiquen en el nostre imaginari la seguretat i la confiança. Aquí estaràs en contínua tensió per dir, per no dir, per fer, per no fer... L'espai de seguretat desapareixerà.

3. Cosificació

El seu comportament et fa pensar que et veu com un objecte, tant que et dirà com has d'anar vestida o pentinada, o si has de tallar-te els cabells o no, o si has de posar-te pits o fer-te una operació estètica que no vols. Et dirà a qui pots veure o tenir contacte i això sense ni adonar-te, et veuràs amb un mínim de gent al teu voltant. Sembla que cap persona mereix la seva aprovació. Tindrà reaccions possessives, compte! de confondre-les amb senyals d'amor. L'amor no és gelosia ni possessió. Que et truqui contínuament per saber què fas, amb qui estàs, on vas, com vas... Compte! Sé que les pel·lícules estan plegades d'aquests comportaments que fan que confonguem l'amor amb la possessió i control.

4. Privació

La privació pot ser econòmica, potser ell es l'únic administrador de la família, i tu, treballis fora de casa o no, tindràs dificultats per satisfer les demandes bàsiques. Ell no te cap mirament en gastar-se el diners familiars en capricis.

Tens privacions socials? Et limita a interactuar amb altres? Et descobreixes a tu mateixa mentint a tothom per no quedar a prendre alguna cosa, a sortir tranquil·lament sense mirar constantment el rellotge? Perquè saps que després et cridarà o t'ignorarà, et retirarà la paraula, et castigarà amb el buit.

5. Sobrecàrrega de responsabilitats

La víctima ha de fer-se càrrec de la relació a nivell emocional i pràctic. Tot recau sobre ella, ell ja li ho dirà prou vegades: Si tu m'ajudes..., si tu fas això..., si deixes de comportar-te així... No caiguis en la trampa, una relació entre dues persones adultes es basa en l'acceptació de la responsabilitat dels nostres actes i decisions. Culpar als altres sempre de tot el que ens passa ens allunya de tenir una relació sana.

6. Distorsió de la realitat subjectiva

L'agressor farà dubtar la víctima de com aquesta percep les situacions. No t'oblidis que estàs amb algú que et mereix confiança, algú que t'estimes i algú que no dubta en marejar-te de mala manera per confondre't cada cop més fent que dubtis de tu mateixa. Qüestionaràs el que abans tenies amb certesa, et crearà força inseguretat perquè el que creies abans ara té una altra mirada.

Pensa sobre aquests criteris; si et remouen i si et reconeixes en una relació que estàs tenint.

Moltes vegades tenim creences de com ha de ser una relació basades en estereotips que ens poden abocar a relacions de maltractament. Segurament has sentit "l'amor ho pot tot", "per amor, canviarà", "l'amor és sofriment"... Són una infinitat de frases més que ens faran normalitzar, no identificar i justificar comportaments abusius. L'amor no ho pot tot i si alguna persona vol controlar-te, fuig ben lluny.

Som éssers complerts, el mite de la mitja taronja fa que moltes dones esperin un únic amor a la seva vida i si aquest surt malament, s'ha d'aguantar, doncs de tants milions en el món aquest serà l'únic capaç d'estimar-me. Cal desconstruir aquests mites que fan tant de mal en la construcció de relacions sanes. Estima’t, l'amor no és abús.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi