Xarxa

Fundadora de Noestàsola.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Són temps difícils i complicats per la majoria de persones però, sobretot, per alguns col·lectius amb trajectes de vulneració.

Fa uns dies el Director de la Policia Nacional deia que les denúncies per violència de gènere havien baixat un 40%, dada aprofitada pel reforç negacionista de les persones que invisibilitzen la violència contra les dones. Les dades físiques han baixat perquè no sortim al carrer i en estat de confinament la visita a les comissaries és molt baixa. Les dones que ho pateixen acostumen a viure-ho en silenci i en aquest estat és molt més fàcil caure en situacions de pensar que ningú t'atendrà, que et multaran si surts al carrer i que ningú pot fer res per tu... Les dones en aquestes situacions acostumen a tenir l'autoestima molt baix, les capacitats de reacció alentides i amb molta sensació d'aïllament.

Però les trucades online al 016 han augmentat un 269,57% respecte a les consultes de l'any anterior. El 900 900 120 ha vist augmentat en més del 34% les seves demandes. Tots els serveis d'atenció a víctimes  estan duplicant esforços per ajudar i orientar, així com també ho fan totes les associacions de l'àmbit de violència en la mesura de les seves possibilitats ja que hi ha un augment considerable de requeriments. És lògic i previsible, doncs, que si cada any després de períodes de vacances sempre s'observa un repunt, no sorprèn que també es repeteixi la situació en aquest estat d’alarma. 

Durant el confinament tres dones han estat assassinades i sumen un total de 35 dones assassinades per violència masclista en el que portem d'any.

Les dones i els seus fills que viuen la violència a casa estan acostumats a normalitzar-la i a justificar-la, aprenen a aceptar-la perquè tenen vincles amb l'agressor i quan estàs dins costa molt dir prou. Abans les sortides al carrer podien ser considerades vàlvules d'escapament per retornar al mateix, eren fases de distensió i tensió. Ara, amb la continua convivència, moltes d'elles identificaran que el que estan vivint es diu violència masclista.

Segons dades d'un informe del Consejo General del Poder Judicial de l'any passat en materia d'implicació veïnal deia que sols un 2,6% de l'entorn de la víctima utilitzava un servei d'atenció a la víctima per denunciar la situació. Conec molts casos on una trucada d'un veí va ser un pas per la víctima a un canvi de vida.

És temps de generositat amb les altres, d'observar i estar en atenció per detectar situacions de vulneració en drets fonamentals que persones del nostre entorn puguin patir, t'asseguro que pots fer molt. Si veus o sents que la vida d'una veïna i els seus fills estan en situació de perill, actua. Truca al telèfon d’emergències 112.

Maribel Guillamón, fundadora de No Estàs Sola

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi