Carrer Guadalajara, el carrer del desinterès

per Miquel Margalef

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Una torre d’alta tensió i el soroll constant de l’AP7 són les principals preocupacions del veïnat del barri de Mas Gener. Fotos: Miquel Margalef 

Ja fa mesos que van al darrere del consistori reclamant que se’ls escoli i se’ls solucionin els problemes, però no hi ha manera. Els santcugatencs del carrer Guadalajara, situat al barri de Mas Gener i al districte de Mira-sol, han arribat al límit de la paciència i a partir de setembre començaran a realitzar accions de protesta perquè l’Ajuntament els escolti. “Ara no ens aturarem fins que el consistori agafi la responsabilitat de solucionar els problemes que patim en aquest carrer”, indica Frederic López, portaveu de l’Associació de Propietaris i Veïns de Mas Gener.

López va més enllà i qualifica el barri de Mas Gener de marginal i residual ja que, diu, el govern de Mercè Conesa no hi gasta diners. “Aquí hi ha 200 vots com a molt, no els interessa invertir-hi. Els diners els posen al centre de la ciutat on els vots per metre quadrat es multipliquen”. Frederic López, visiblement emprenyat, insisteix durant tota la visita al carrer de Guadalajara que ell viu en un barri marginat. “Jo vaig venir a Sant Cugat a viure, però em vaig equivocar de barri perquè visc a la merda de barri de la ciutat”, sentencia contundent. L’aïllament és tant gran que el carrer Guadalajara ha agafat el sobrenom de “carrer del desinterès”.

La situació geogràfica del carrer el fa sensible a diversos problemes. Es troba paral·lel a l’autopista AP7 i al mig té instal·lada una torre d’alta tensió d’amarratge, més gran que les torres normals. A aquestes dues problemàtiques se suma el barraquisme situat al voltant del torrent dels Alous que embruta l’aigua i genera males olors. Els tres conflictes oberts des de fa mesos no han estat resolts pel consistori i totes les respostes, diuen els veïns, que han estat per tirar pilotes fora.

El soroll de l’AP7

La casuística que el barri de Mas Gener, i concretament el carrer de Guadalajara, estigui enganxat amb l’autopista AP7 provoca un remor constant i sorolls estridents quan hi ha embussos o accidents. Cal indicar que aquest tram d’autopista té 10 carrils i per tant el so es multiplica. L’únic que aïlla el barri d’aquest malestar constant i diari són unes plaques de poc més de 3 metres d’alçada i que ja fa molts anys que es van col·locar.

Tal i com es pot comprovar en la fotografia l’alçada de les parets no es gaire més elevada que l’alçada d’una persona i moltes de les cases queden per sobre. “Quan estic al segon pis i vull dormir no puc tenir les finestres obertes perquè el soroll és tant elevat que sembla que l’autopista estigui dins de casa”, explica resignat López.

L’Associació de Veïns apunta que la solució és instal·lar-hi unes parets d’aïllament molt més altes. Per tal de tapar l’estètica de les noves paret i guanyar en confinament, també proposen instal·lar una renglera d’arbres de fulla perenne just al davant. Aquest procediment és justament el que utilitza la urbanització residencial de Polis-Alfa, situada a pocs metres del carrer Guadalajara.

El portaveu de l’Associació indica que primer volen que l’Ajuntament entomi la problemàtica del so. Un cop aconseguit reclamaran ser a la taula de treball per solucionar el problema. De moment, però, l’única resposta que han rebut part del consistori és la que Joan Puigdomènech, regidor de Medi Ambient i encarregat de l'àrea de Participació, va donar durant en el Ple Juliol. En aquest plenari el govern va indicar que les obres de millora són responsabilitat del Ministeri de Foment a qui, diu el goven, intenten convèncer amb el compromís de realització d'un estudi que forci a l'Estat a actuar.

Torre d'alta tensió

Just al bell mig del carrer hi ha instal·lada una torre d’alta tensió anomenada d’amarratge, d’una envergadura gegantina. Abans que es col·loqués aquesta torre ja ni havia una més baixa que formava part de la línia d’alta tensió de Mira-Sol. Quan es va aprovar el soterrament d’aquesta línia no es va soterrar l’última torre del municipi que enllaça amb Rubí. “Quan vaig llegir als diaris que soterrarien la línia em vaig alegrar moltíssim, però després vaig veure que la soterraven totes menys la torre del nostre carrer”, explica Frederic López.

L’Associació indica que no s’ha contat amb els veïns per decidir si la torre d’alta tensió es feia més gran, ja que això comporta un increment de l'impacte visual i la contaminació radioactiva. És per això López indica: “No pararem fins que la torre no estigui fora i la línia soterrada”. Des del consistori s’han compromès a mesurar la radiació, però indiquen que de moment el projecte no es pot tirar enrere perquè la torre ja està instal·lada.

Barraquisme al torrent dels Alous

Per si aquestes dues problemàtiques no fossin prou greus, tant per al descans com per a la pròpia solut, els veïns pateixen una forta olor a causa, diuen, de les barraques situades al voltant del torrent dels Alous. “S’estan carregant un paratge natural preciós i molt important per l’ecosistema de la ciutat”, apunta López.

La de la imatge és només una petita mostra d’un seguit de cases construïdes amb barracons al costat del torrent dels Alous. Els petits cultius que tenen i la runa acumulada va a parar al torrent intoxicant-lo i generant una forta olor que arriba fins als veïns del carrer Guadalajara.  

Aquesta problemàtica si que ha estat escoltada pel govern que el passat mes d’abril va engegar un procés participatiu de tot l'àmbit en què també s'inclou trobar una solució. Però l’Associació de Propietaris i Veïns de Mas Gener es va plantar en l’última sessió perquè se senten decebuts i enganyats per l’equip de govern. Demanen que aquest expliqui quines són les seves prioritats al barri perquè entenen que el procés participatiu és inútil ja que les idees estaven prefixades. 

Organització i protesta  

Frederic López accepta que l’Associació de Veïns va estar força inactiva des de temps ençà i que les queixes en relació als problemes esmentats es realitzava en petit comitè. “Des de ja fa mesos hem trencat el gel de ser només veïns i ens estem organitzant per reivindicar el que és una deixadesa total del barri”, sentencia López.

D’aquesta manera, i després de diversos mesos darrere del consistori, a partir de setembre l’Associació de Propietaris i Veïns de Mas Gener començarà a estudiar accions concretes per reclamar solucions al soroll, a la radiació i a la pudor. És a partir d’ara que els veïns lluitaran per deixar de ser el barri marginal que actualment, i segons ells, són. L’objectiu és ser un carrer d’interès. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article