El Consell de Barri de Mira-sol “posa el comptador a zero”

per Xavier Boix

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge a l'inici de la constitució del Consell de Barri de Mira-sol. Fotografia: Xavier Boix

Ahir dimecres, 2 de desembre, es va celebrar el primer ple del consell de barri de Mira-sol, el de constitució, que suposa la posada en marxa d’aquesta eina de participació ciutadana territorial a Sant Cugat. Si una frase hagués de resumir el ple d’ahir és que “es posa el comptador a zero”, doncs hi ha voluntat per part de la nova presidència del consell mirassolenc de taula rassa i “fer les coses d’una altra manera”, afirmà el president de l’òrgan participatiu Damià Calvet, que també és tinent d’alcalde d’urbanisme, mobilitat i habitatge.

Va començar el ple amb la intervenció, per delegació de l’alcaldessa, de la primera tinent d’alcalde Cristina Paraira que ja va avançar aquesta voluntat per part de l’equip de govern de posar la participació en el frontispici de la seva acció i, per si no havia quedat clar, ho reblà el comissionat de participació Joan Puigdomènech que, com en totes les intervencions, va cantar les excel·lències dels processos d’aquest tipus que comencen a iniciar-se a la nostra ciutat, com el recent de La Floresta. També es comprometé a seguir amb els grups de treball, a fer actes literals i actes d’acords.

D'esquerra a dreta, Xavier Barbany, vicepresident, Cristina Paraira, delegada de l'alcaldessa, Damià Calvet, president del Consell de Barri i Joan Puigdomènech, comissionat de Participació Ciutadana. Fotografia: Xavier Boix

Els temes del consell de barri

Per ser el primer consell de barri del mandat déu n’hi do les qüestions de les que es va informar i l’estona que va durar el ple. Si bé a l’ordre del dia no es concretaven temes, el nou president va voler donar explicacions de temes que en els darrers mesos han preocupat als veïns del barri.

Els dos més importants han estat avortats i “es posa el comptador a zero”. És el cas del Pla Especial del complex esportiu que es va aprovar inicialment el febrer d’enguany al ple municipal i que, després de rebre els informes d’altres organismes, s’aturarà sobretot per l’alarma provocada en els veïns dels habitatges adjacents. Aquest fet no vol dir, com va afirmar tant Calvet com el regidor d’esports Eloi Rovira, que no tiri endavant el projecte, sinó que es farà recuperant el diàleg des de zero, “el Pla Especial no manarà en la discussió”, va garantir el nou president. Tanmateix el regidor d’esports va afirmar que es vol trobar l’equilibri entre les necessitats del barri i les de la ciutat que necessita d’equipaments que donin resposta a les entitats esportives en general i “al desenvolupament de més làmines d’aigua”.

També començarà des de zero el Pla de Millora Urbana (PMU) de Can Cabassa. Un PMU que es va aprovar i que ara, un cop copsat que els paràmetres urbanístics no encaixen amb els desitjos del veïnat, es tornarà a plantejar també des de zero però amb un procés de participació similar al que s’està realitzant a La Floresta en el cas de “les 3 places”. Almenys aquest és l’encàrrec que Damià Calvet li va fer al comissionat de participació sense cap dels presents tingués cap inconvenient. No cal dir que l’equip de govern venia ja amb aquesta idea preconcebuda perquè quan Joan Puigdomènech explicà les possibilitats que hi havia pel que fa a la participació se li “escapà” un possible procés en aquest barri. La proposta però sembla interessant atenent a que és un espai clau de Sant Cugat, doncs és una de les entrades, té la pressió d’estar al costat d’un gran equipament com l’Hospital General de Catalunya i l’estació dels FFGC i, com va informar Damià Calvet a instàncies de l’Associació de Veïns del barri, cal que “no es pensi, durant el procés de participació, en el PMU sinó en què volem que passi en aquest espai, en com volem acabar la ciutat”.

Altres aspectes importants tractats en el punt d’informació municipal i que van rebre aportacions per part dels representants de l’oposició política a l’ajuntament i de les entitats presents al consell van ser l’acabament de les obres d’urbanització al sector de la Capella que, segons en Xavier Humet, de la CUP, els manca el soterrament de les línies com en altres casos i, el que és més greu, tenen problemes d’olor perquè s’han dissenyat els embornals sense sifons, el que comporta que es barregin les aigües fecals amb les pluvials. Lligat a Can Cabassa està la gestió del conflicte del “punt negre” de la rotonda propera a l’autopista B-30, del que se n’ha fet una campanya i del que ens vàrem fer ressò. Calvet va informar de les gestions municipals amb l’ajuntament de Rubí, titular de l’espai en qüestió i amb el Ministeri de Foment i la Generalitat, amb els que han pactat mesurar les intensitats de trànsit i estudiar les possibles solucions. També es va parlar sobre la il·luminació del sector i Calvet va informar que “els fanals que estan apagats pertanyen al Ministeri i estan apagats per criteris d’estalvi energètic”. A més va anunciar que properament demanaran una cessió del tram que va de l’autopista a la rotonda per poder-lo gestionar des de l’ajuntament –com faran amb dos casos més–.

Pel que fa als representants al ple del consell, els més crítics van ser la representant de l’AMPA de l’Escola Catalunya, Carme Roca, que va reivindicar l’espai perdut per l’escola quan van començar els moviments de terres pel complex esportiu i, també, que els esforços de la gent en els processos participatius es vegin recompensats amb l’execució dels acords. Per part de l’AA.VV. de Can Mates, la seva representant va reivindicar no deixar de banda les associacions quan es fan intervencions al districte. La CUP, representada per Xavier Humet, va proposar que les intervencions del públic al final del consell quedessin recollides en acte –qüestió que no passa al ple municipal–  i es va aprovar que així fos. També es va alertar des d’aquest grup sobre el fet que la modificació urbanística en la que s’inclou el PMU de Can Cabassa forma part d’una gran operació de ciutat que podria quedar en qüestió si es desfà aquesta i, en tot cas, s’hauria de tenir en compte en casos per exemple com l’habitatge públic. En el cas del representant del PSC, en Francesc Aguilà va reivindicar una solució per l’aparcament que ara soluciona el solar de Can Cabassa i també va seguir defensant la necessitat de la construcció de la piscina llargament demanada del barri. Com ho va fer també en la seva intervenció el fins ara líder veïnal Josep Maria Àngel, “Pinyo”, que ahir començà com a representant d’ICV-EUiA. En Pinyo va defensar els procés participatiu també pel nou complex esportiu atenent a que les línies explicades per la regidoria d’esports eren diferents a les que es van plantejar abans de l’aprovació del Pla Especial i recordà que es parla de l’equipament esportiu des del 2003 i “l’únic que n’ha sortit beneficiat ha estat la Fundació CatDem”. També va ressaltar el fet que la tardança en la constitució del consell de barri dificultava la intervenció en el disseny del pressupost del 2016, tal i com preveu el reglament de participació alhora que va alertar que dels 15 milions previstos d’inversions no hi havia cap euro per Mira-sol.

Inmaculada Valderrama, de l’AA.VV. de Sant Joan, va demanar pel cost dels projectes “que es deixen aturats i que no serviran per res” i va reclamar al president que digués al consell “què s’ha fet, no només què no s’ha fet”. També va denunciar i va animar a treballar-hi sobre “l’abús del preu del rebut de l’aigua”. El representant de Mas Gener, Josep Lluís Lolo, va “tirar” de llista i ens va transportar a tothom a la realitat dels consells de districte de fa 10 anys: l’estat de les pistes, de la riera, de la masia de Can Rabella, les pantalles acústiques de l’autopista,... queden pendents de gastar 40 mil euros del 2014 –que s’havia aprovat per quina destinació concreta eren– i també els 80 mil d’aquest any. Només els representants de Can Cabassa, en boca de Magalí Robin, van intervenir en positiu, ja que se’ls ha acceptat les seves propostes i sembla que a més és una AA.VV. que té bona relació amb l’ajuntament. Pel que van explicar, la darrera demanda que li van fer –treure els bancs del carrer– va ser resposta immediatament.

A la dreta de la imatge, entre la representant d'ERC-MES, Eva Lafuente i el d'ICV-EUiA, Josep Ma. Àngel, en Francesc Carol demana la paraula. Fotografia: Xavier Boix

Els protagonistes de la nit

Tothom, amb més o menys grau, va ser protagonista. El propi president s’ho va guanyar a pols amb una presentació amb tot luxe de detalls. No es podrà queixar ningú per la informació –almenys pels temes que va explicar– donada abastament. Però els protagonistes de la nit van ser, per un costat, el Xavier Barbany, president de l’AA.VV. de Sant Joan, que va ser escollit vicepresident del Consell de Barri a proposta de’n Calvet, per assentiment i sembla com a mostra de voluntat d’arribar a acords amb el veïnat més actiu del barri i, per una altra banda, en Francesc Carol que, per sorpresa, va seure a la taula a mig consell de barri com a representant de Dxoc Teatre, fet que el va permetre defensar la seva acció de govern en el passat mandat davant els seus ex-companys convergents.

Els altres protagonistes de la nit van ser els veïns que van assistir al ple, una vintena de persones que majoritàriament venia pels dos “conflictes urbanístics” i que al final van intervenir per mostrar la seva satisfacció per la voluntat del govern en posar el comptador a zero. També es va proposar la celebració d’un ple monogràfic sobre la situació del barri fent un ple municipal a Mira-sol. Però si alguna intervenció val la pena ressaltar, encara que sigui com a homenatge a l’activisme del barri, és la de la Sole que amb la seva habitual vehemència va dir que “espero no escoltar el mateix de sempre, treballeu tots junts i no ens defraudeu aquesta vegada”.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article